Besluit van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 29 juni 2009, nr. BJZ2009042473, houdende wijziging van het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving in verband met de aanwijzing van ambtenaren die zijn belast met het toezicht op de naleving van enige voorschiften van de Wet bodembescherming

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat;

Gelet op artikel 18.4 van de Wet milieubeheer;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 14 vervalt.

B

Artikel 17a komt te luiden:

Artikel 17a

De directeur-generaal van Rijkswaterstaat en de door hem daartoe aangewezen onder zijn gezag werkzame ambtenaren van Rijkswaterstaat zijn mede belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens:

  • de Wet bodembescherming, voor zover het betreft het bepaalde bij of krachtens hoofdstuk IV, paragrafen 5.1, 5.3 en 5.4, met betrekking tot rijkswateren en het vervoer van stoffen die de bodem kunnen verontreinigen;

  • de Wet milieubeheer, voor zover het betreft gevaarlijke afvalstoffen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 29 juni 2009

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

TOELICHTING

De inspecteur-generaal van de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de door hem daartoe aangewezen onder zijn bevelen werkzame ambtenaren van die Inspectie zijn krachtens artikel 17 van dit Besluit belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens hoofdstuk IV, paragrafen 5.1, 5.3 en 5.4, van de Wet bodembescherming, met betrekking tot rijkswateren en het vervoer van stoffen die de bodem kunnen verontreinigen. Deze bevoegdheden waren op grond van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Inspectie Verkeer en Waterstaat 2005 doorgemandateerd aan Rijkswaterstaat.

Uit een oogpunt van efficiëntere bedrijfsvoering is het echter wenselijk om deze toezichthoudende bevoegdheden tevens rechtstreeks aan de directeur-generaal van Rijkswaterstaat en aan de door hem daartoe aangewezen onder zijn gezag werkzame ambtenaren te verlenen. De onderhavige wijziging voorziet daarin.

Door de inwerkingtreding van de Algemene douanewet is artikel 14 van het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving, waarin de ambtenaren van de rijksbelastingdienst, bevoegd inzake douane, als toezichthouder zijn aangewezen voor een aantal wetten, besluiten en verordeningen, overbodig geworden. Op basis van de Algemene douanewet hebben deze ambtenaren die (ruimere) bevoegdheden ook. Artikel 14 vervalt om die reden.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

Naar boven