Liesveld

Vaststelling bestemmingsplan en exploitatieplan Langerak Zuid/Woonleefhart

Burgemeester en wethouders van Liesveld maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 19 mei 2009 het bestemmingsplan 'Langerak Zuid/Woonleefhart' en het bijbehorende exploitatieplan 'Langerak Zuid/Woonleefhart' gewijzigd ten opzichte van het ontwerp heeft vastgesteld.

Het deelgebied Langerak Zuid ligt ten zuidoosten van Langerak. Het Woonleefhart ligt centraal in Langerak ten zuiden van de kern Nieuwpoort. Het plangebied wordt globaal begrensd door het Schootsveld in het noorden, de Menno van Coehoornsingel en de maximale bebouwingscontour in het oosten, de maximale bebouwingscontour en deels de Tiendweg in het zuiden en de huidige bebouwingscontour en de watergang nabij de Vijverhof in het oosten.

Het bestemmingsplan heeft een globaal karakter. Pas in een later stadium worden de plannen concreet uitgewerkt. Dit bestemmingsplan geeft de regels waar later de gedetailleerde plannen aan moeten voldoen.

In het Woonleefhart vindt een concentratie van voorzieningen plaats. Deze voorzieningen bestaan uit detailhandel in de dagelijkse sector, sportvoorzieningen en een brede school. Langerak Zuid is een woongebied, waar 275 woningen gebouwd kunnen gaan worden in een kwalitatief hoogwaardig woonmilieu, waarin veel aandacht besteed wordt aan water. De overgang naar het omringende landschap is een belangrijk aandachtspunt.

Het exploitatieplan heeft als doel het kostenverhaal en de gewenste ruimtelijke kwaliteit juridisch af te dwingen. Daartoe zijn in het exploitatieplan de kosten geraamd die behoren bij de gewenste inrichting van het plangebied.

Ten aanzien van een groot deel van het onderdeel Langerak Zuid van het plangebied is in 2006 een anterieure overeenkomst gesloten.

De wijzigingen van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp hebben betrekking op het volgende:

  • in de bestemming Woongebied – uit te werken is naar aanleiding van zienswijzen opgenomen dat een zone van 25 meter, gemeten uit de westelijke bestemmingsgrens onbebouwd dient te blijven;

  • in de bestemming Woongebied – uit te werken zijn naar aanleiding van zienswijzen regels opgenomen voor het behoud van de cultuurhistorische waarden;

  • in de bestemming Woongebied – uit te werken is nieuw toegevoegd dat maximaal 23 woningen per ha. gebouwd mogen worden.

Verder zijn enkele ondergeschikte aanpassingen aangebracht zoals vernummeringen, verduidelijkingen en verwijzingen.

De wijziging van het exploitatieplan heeft betrekking op de gewijzigde exploitatieopzet.

Het bestemmingsplan en het exploitatieplan liggen met bijbehorende stukken tijdens de openingsuren (maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30, op maandag ook van 17.00 tot en met 20.00 en woensdag ook van 13.30 tot en met 16.30) ter inzage op het gemeentehuis aan de Voorstraat 88 te Groot-Ammers. Het bestemmingsplan en het exploitatieplan zijn ook te zien op http://www.liesveld.nl/.

Gedurende de termijn van de terinzagelegging kunnen belanghebbenden schriftelijk beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Geen beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze tegen het ontwerp van het bestemmingsplan heeft kenbaar gemaakt. Verder kan door iedere belanghebbende beroep worden ingesteld tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling heeft aangebracht in het plan.

Degene die beroep instelt kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Groot-Ammers, 9 juli 2009

K.J.G. Kats,

burgemeester.

Naar boven