stcrt-2009-10211-001.png Voorbereidingsbesluit

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 1 juli 2009 heeft besloten te verklaren te verklaren dat:

De gemeenteraad bij besluit van 1 juli 2009 heeft verklaard dat partiële herzieningen van de bestemmingsplannen ‘Buitengebieden Beerta, herziening 1993’, ‘Buitengebied Finsterwolde’ en ‘Buitengebieden Nieuweschans’ worden voorbereid t.b.v. een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Reiderland.

voor dit gebied krachtens artikel 3.7 juncto artikel 3.16 van de Wro de volgende bepalingen van kracht worden:

  • A. Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden zijnde geen onderhoudswerkzaamheden uit te voeren:

    • 1. het afgraven van gronden ten behoeve van de aanleg van foliemestbassins;

    • 2. het ophogen van gronden ten behoeve van de aanleg van foliemestbassins;

  • B. Voor de onder A genoemden werken en werkzaamheden wordt uitsluitend vergunning verleend indien:

    • 1. deze betrekking hebben op de aanleg van een mestfoliebassin op een afstand van tenminste 250 meter van gronden bestemd tot ‘natuurgebieden’;

    • 2. deze niet aangevraagd wordt voor archeologisch waardevolle gebieden;

    • 3. het aanleggen van een foliemestbassin op de locatie waarvoor een aanlegvergunning wordt aangevraagd op grond van milieuregelgeving kan worden toegestaan;

    • 4. de landschappelijke inpassing op een verantwoorde wijze plaatsvindt voor zover een vergunningaanvraag betrekking heeft op gronden nader aangeduid met ‘open gebied’;

    • 5. de oppervlakte van het mestbassin mag niet meer bedraagt dan 750 m2 en de Inhoud niet meer dan 2.500 m3;

    • 6. de afstand tot sloten waarop een keur van het waterschap van toepassing is ten minste 5 meter bedraagt;

    • 7. er is aangetoond dat binnen het agrarische bouwblok onvoldoende ruimte is of dat milieuhygiënische knelpunten, dan wel planologische of logistieke redenen een belemmering opleveren voor plaatsing binnen het bouwblok;

    • 8. het aan te leggen mestbassin bestemd is voor eigen gebruik binnen de bedrijfsvoering van het agrarische bedrijf op wiens gronden de vergunningaanvraag betrekking heeft.

Dit voorbereidingsbesluit treedt in werking op 9 juli 2009.

De verschillende bestemmingsplannen Buitengebied in de gemeente Reiderland regelen over mestbassins nauwelijk iets. Hoewel het gemeentebestuur geen bezwaar heeft tegen het plaatsen van mestbassins in het Buitengebied van de gemeente bestaat er wel behoefte enige invloed uit te oefenen op de locatie, situering en omvang van mestfoliebassins. Het doel van het voorbereidingsbesluit is om die beïnvloedingsmogelijkheden te bieden.

Inzage

Het voorbereidingsbesluit en de bijbehorende stukken kunnen vanaf 9 juli 2009 gedurende een periode van 6 weken tijdens kantooruren in het gemeentehuis worden ingezien. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Hut, telefoon (0597) 59 66 00.

Bezwaarschrift

Tegen het voorbereidingsbesluit kan gedurende een periode van 6 weken door belanghebbenden een bezwaarschrift worden ingediend bij de gemeenteraad. U kunt uw bezwaarschrift zenden aan de Commissie voor de bezwaar- en beroepschriften, Postbus 175, 9640 AD Winschoten.

Beerta, 8 juli 2009

Naar boven