stcrt-2009-10197-001.png Vaststelling bestemmingsplan ‘Parapluherziening binnenplanse procedureregels 2009’

De gemeenteraad van Renkum heeft in haar vergadering van 24 juni 2009 het bestemmingsplan ‘Parapluherziening binnenplanse procedureregels 2009’ ongewijzigd vastgesteld.

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Met de invoering van deze wet is de voorbereiding van (bouwvergunningen met) ontheffingen, onder de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) bekend als vrijstellingen, of projectbesluiten aangepast. Vanaf 1 juli 2008 is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), de zogenaamde uniforme openbare voorbereidingsprocedure, hiervoor van toepassing. Deze procedure houdt in dat een ontwerpbesluit gedurende zes weken ter inzage ligt. Gedurende deze termijn kan een zienswijze worden ingediend door een belanghebbende. Na het definitieve besluit kunnen vervolgens belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend in beroep bij de rechtbank.

Met de invoering van de Wro is ook de voorbereidingsprocedure van aanlegvergunningen aangepast. Er geldt nu geen voorbereidingsprocedure meer.

In alle bestemmingsplannen van de gemeenten zijn in de loop van de jaren verschillende procedures opgenomen voor de in die bestemmingsplannen opgenomen vrijstellingen, nadere eisen en aanlegvergunningen. Met de parapluherziening worden alle procedures in alle geldende bestemmingsplannen vervangen, aangepast aan de Wro, en gelijkgetrokken aan de procedure van ‘buitenplanse’ ontheffingen (artikel 3.22 en 3.23 Wro) en dus geüniformeerd. Dit houdt in dat op de voorbereiding van binnenplanse vrijstellingen/ontheffingen en nadere eisen afdeling 3.4 Awb van toepassing wordt verklaard en dat voor aanlegvergunningen geen voorbereidende procedure meer geldt.

Het bestemmingsplan en het raadsbesluit liggen met ingang van woensdag 15 juli 2009 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis te Oosterbeek. Daarnaast is het plan in te zien op de gemeentelijke website www.renkum.nl/bestemmingsplannen .

Aangezien er geen zienswijzen zijn ingediend ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan kunnen alleen belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht, kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging schriftelijk tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Het bestemmingsplan treedt in werking op de eerste dag na het aflopen van de hiervoor genoemde termijn om in beroep te gaan. Binnen de beroepstermijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het bestemmingsplan niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven