Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2008, 39 pagina 25 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2008, 39 pagina 25 | Besluiten van algemene strekking |
Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 18 februari 2007, nr. VGP/PSL 2830392, houdende wijziging van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;
Gelet op
– richtlijn nr. 2007/55/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 17 september 2007 (PbEU L 243) tot wijziging van bepaalde bijlagen bij de richtlijnen nr. 76/895/EEG, 86/362/EEG, 86/363/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen van azinfos-methyl,
– richtlijn nr. 2007/57/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 17 september 2007 (PbEU L 243) tot wijziging van bepaalde bijlagen bij de richtlijnen nr. 76/895/EEG, 86/362/EEG, 86/363/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen voor dithiocarbamaten,
– richtlijn nr. 2007/62/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 4 oktober 2007 (PbEU L 260) tot wijziging van bepaalde bijlagen bij de richtlijnen nr. 86/362/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen van bifenazaat, pethoxamide, pyrimethanil en rimsulfuron, en
– richtlijn nr. 2007/73/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 13 december 2007 (PbEU L 329) tot wijziging van bepaalde bijlagen bij de richtlijnen nr. 86/362/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen van acetamiprid, atrazin, deltamethrin, imazalil, indoxacarb, pendimethalin, pymetrozine, pyraclostrobine, thiacloprid en trifloxystrobin,
Alsmede gelet op artikel 13 van het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen;
Besluit:
De Bijlage II van Warenwetregeling residuen van bestrijdingsmiddelen1 wordt als volgt gewijzigd:
1. De specificaties, opgenomen bij de bestrijdingsmiddelen die tevens zijn vermeld in bijlage A bij deze regeling, worden vervangen door de in die bijlage opgenomen specificaties.
2. De in bijlage B genoemde bestrijdingsmiddelen worden met de in de kolommen opgenomen tekst op alfabetische wijze ingevoegd.
3. De bestrijdingsmiddelen, c.q. omzettingsproducten ethyleenthioureum, ferbam, manam, nabam, natriumdimethyldithiocarbamaat, propyleenthioureum en zineb met bijbehorende gegevens komen te vervallen.
4. In de rubriek Voetnoten worden de voetnoten 8 tot en met 13 vervangen door:
8) het residu is afkomstig van het gebruik van maneb en/of mancozeb
8a) het residu is afkomstig van het gebruik van maneb en/of mancozeb en/of metiram en/of propineb
8b) het residu is afkomstig van het gebruik van maneb en/of mancozeb en/of metiram en/of propineb en/of thiram.
8c) het residu is afkomstig van het gebruik van maneb en/of mancozeb en/of metiram en/of propineb en/of thiram en/of ziram.
8d) het residu is afkomstig van het gebruik van maneb en/of metiram en/of propineb en/of thiram.
9) het residu is afkomstig van het gebruik van mancozeb.
9a) het residu is afkomstig van het gebruik van mancozeb en/of metiram.
9b) het residu is afkomstig van het gebruik van mancozeb en/of propineb.
9c) het residu is afkomstig van het gebruik van mancozeb en/of metiram en/of propineb.
9d) het residu is afkomstig van het gebruik van mancozeb en/of metiram en/of thiram.
9e) het residu is afkomstig van het gebruik van mancozeb en/of metiram en/of propineb en/of thiram en/of ziram.
9f) het residu is afkomstig van het gebruik van mancozeb en/of metiram en/of thiram en/of ziram.
9g) het residu is afkomstig van het gebruik mancozeb en/of thiram.
10) het residu is afkomstig van het gebruik van propineb.
11) het residu is afkomstig van het gebruik van thiram.
12) tijdelijke MRL tot 18 september 2008. Na deze datum zal de MRL 0,05* mg/kg bedragen, tenzij gewijzigd bij een richtlijn of een verordening.
13) tijdelijke MRL’s geldig tot 1 november 2008, in afwachting van de herziening van bijlage III bij Richtlijn 91/414/EEG en de nieuwe registratie van deltamethrin- formuleringen op het niveau van de lidstaten.
5. In de rubriek voetnoten wordt in voetnoot 23) ‘1 januari 2008’ vervangen door: 1 juni 2009.
6. Aan het slot van het onderdeel Motief worden de volgende regels toegevoegd:
87. Aanpassing aan richtlijn 2007/55/EG van 17 september 2007 (PbEU L 243).
88. Aanpassing aan richtlijn 2007/57/EG van 17 september 2007 (PbEU L 243).
89. Aanpassing aan richtlijn 2007/62/EG van 4 oktober 2007 (PbEU L 260)
90. Aanpassing aan richtlijn 2007/73/EG van 13 december 2007 (PbEU L 329)
91. De maximumgehalten voor citrusvruchten, tafel- en wijndruiven, kiwi’s, overig fruit (behalve noten, pitvruchten, steenvruchten, aardbeien, Rubussoorten, veenbessen, aalbessen en kruisbessen), sojabonen en zonnebloempitten zijn verlaagd tot de ondergrens van de analytische bepaling en opgenomen in overige.
1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.
2. In afwijking van het eerste lid treedt deze regeling:
1. ten aanzien van azinfos-methyl, dithiocarbamaten, propineb, thiram, ziram, ethyleenthioureum, ferbam, manam, nabam, natriumdimethyldithiocarbamaat, propyleenthioureum en zineb in werking met ingang van 19 maart 2008,
2. ten aanzien van bifenazaat, pethoxamide, pyrimethanil en rimsulfuron in werking met ingang van 6 april 2008,
3. ten aanzien van acetamiprid, indoxacarb, pendimethalin, pymetrozine, pyraclostrobine, thiacloprid en trifloxystrobin in werking met ingang van 15 juni 2008, en
4. ten aanzien van imazalil in werking met ingang van 15 september 2008.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Bestrijdingsmiddel, bestanddeel daarvan of omzettingsproduct | Omzettings- producten inbegrepen in toegelaten maximumgehalten | Maximumgehalten aan residuen uitgedrukt als | Toegelaten maximumgehalten aan residuen (mg/kg) | Voetnoot | Motief | |
---|---|---|---|---|---|---|
acetamiprid | ||||||
a) plantaardige | geen | acetamiprid | citrusvruchten | 1 | ||
producten | pitvruchten | 0,1 | ||||
abrikozen | 0,1 | |||||
kersen | 0,2 | |||||
perziken, nectarines en | 0,1 | |||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
pruimen | 0,02 | |||||
tomaten | 0,1 | |||||
pepers (paprika’s) | 0,3 | |||||
aubergines | 0,1 | |||||
Cucurbitaceae | 0,3 | |||||
(met eetbare schil) | ||||||
veldsla | 5 | |||||
sla | 5 | |||||
andijvie | 5 | 90 | ||||
peterselie | 5 | 90 | ||||
katoenzaad | 0,02 | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
overige plantaardige | 0,01* | |||||
producten | ||||||
b) dierlijke | IM-2-1 | som van | lever | 0,1 | ||
producten | acetamiprid | nieren | 0,2 | |||
en | overig vlees | 0,05* | ||||
metaboliet | melk en melkproducten | 0,05* | ||||
IM-2-1 | eieren | 0,05* | ||||
azinfos-methyl | ||||||
a) plantaardige | geen | azinfos-methyl | noten | 0,5 | 87 | |
producten | pitvruchten | 0,5 | 12) | 87 | ||
steenvruchten | 0,5 | 12) | 87 | |||
aardbeien (andere dan | 0,5 | 12) | 87 | |||
bosaardbeien) | ||||||
Rubussoorten (andere | 0,5 | 12) | 87 | |||
dan wilde vruchten) | ||||||
veenbessen | 0,1 | 87 | ||||
aalbessen | 0,5 | 12) | 87 | |||
(rood, zwart en wit) | ||||||
kruisbessen | 0,5 | 12) | 87 | |||
(Cynorrhodom) | ||||||
komkommers | 0,2 | 87 | ||||
katoenzaad | 0,2 | |||||
thee | 0,1* | 87 | ||||
hop | 0,1* | 87 | ||||
overige plantaardige | 0,05* | 87,91 | ||||
producten | ||||||
b) dierlijke | geen | azinfos-methyl | vlees | 0,01* | 87 | |
producten | melk | 0,01* | 87 | |||
eieren | 0,01* | 87 | ||||
deltamethrin | ||||||
a) plantaardige | geen | deltamethrin | appelen | 0,2 | 13) | |
producten | (cis-deltamethrin) | overige pitvruchten | 0,1 | 13) | ||
kersen | 0,2 | 13) | ||||
overige steenvruchten | 0,1 | 13) | ||||
tafel- en wijndruiven | 0,2 | 13) | ||||
aardbeien (andere dan | 0,2 | 13) | ||||
bosaardbeien) | ||||||
bramen | 0,5 | 13) | ||||
frambozen | 0,5 | 13) | 90 | |||
aalbessen | 0,5 | 13) | ||||
(rood, zwart en wit) | ||||||
kruisbessen (Cynorrhodom) | 0,2 | 13) | ||||
kiwi’s | 0,2 | 13) | ||||
olijven (tafelolijven) | 1 | 13) | ||||
olijven (voor olie-extractie) | 1 | 13) | ||||
knoflook | 0,1 | 13) | ||||
uien | 0,1 | 13) | ||||
sjalotten | 0,1 | 13) | ||||
bosuien | 0,1 | 13) | ||||
tomaten | 0,3 | 13) | ||||
aubergines | 0,3 | 13) | ||||
okra | 0,3 | 13) | ||||
overige Solanaceae | 0,2 | 13) | ||||
Cucurbitaceae | 0,2 | 13) | ||||
(met eetbare schil) | ||||||
Cucurbitaceae | 0,2 | 13) | ||||
(met niet-eetbare schil) | ||||||
bloemkoolachtigen | 0,1 | 13) | ||||
sluitkoolachtigen | 0,1 | 13) | ||||
bladkoolachtigen | 0,5 | 13) | ||||
sla en dergelijke | 0,5 | 13) | ||||
spinazie en dergelijke | 0,5 | 13) | ||||
kruiden | 0,5 | 13) | ||||
peulgroenten (vers) | 0,2 | 13) | ||||
artisjokken | 0,1 | 13) | ||||
prei | 0,2 | 13) | ||||
fungi | 0,05 | 13) | ||||
peulvruchten | 1 | 13) | ||||
kool- en raapzaad | 0,1 | 13) | ||||
mosterdzaad | 0,1 | 13) | ||||
thee | 5 | 13) | ||||
hop | 5 | 13) | ||||
granen | 2 | |||||
overige plantaardige | 0,05* | |||||
producten | ||||||
b) dierlijke | geen | deltamethrin | lever en nieren van | 0,03* | 1) | |
producten | (cis-deltamethrin) | slachtdieren | ||||
pluimveevlees | 0,1 | 1) | ||||
pluimveeproducten | 0,1 | 1) | ||||
overig vlees | 0,5 | 1) | ||||
melk | 0,05 | |||||
overige dierlijke producten | 0,05* | |||||
dithiocarbamaten | ||||||
a) plantaardige | alle zwavelkoolstof | som van de | citrusvruchten | 5 | 9) | 88 |
producten | opleverende | dithiocarbamaten, | walnoten | 0,1 | 9) | 88 |
dithiocarbamaten | waaronder | pitvruchten | 5 | 8c) | 88 | |
maneb, mancozeb, | abrikozen | 2 | 9g) | 88 | ||
metiram, propineb, | kersen | 2 | 9e) | 88 | ||
thiram en ziram, | perziken, nectarines en | 2 | 9g) | 88 | ||
uitgedrukt als | soortgelijke kruisingen | |||||
zwavelkoolstof | daaronder begrepen | |||||
(voor de afzonderlijke maximumgehalten van propineb, thiram en ziram, zie aldaar). | pruimen | 2 | 9f) | 88 | ||
tafel- en wijndruiven | 5 | 8b) | 88 | |||
aardbeien (andere | 10 | 11) | 88 | |||
dan bosaardbeien) | ||||||
aalbessen | 5 | 9) | 88 | |||
(rood, zwart en wit) | ||||||
bananen | 2 | 9a) | 88 | |||
mango’s | 2 | 9) | 88 | |||
olijven (tafelolijven) | 5 | 9b) | 88 | |||
olijven (voor olie-extractie) | 5 | 9b) | 88 | |||
papaja’s | 7 | 9) | 88 | |||
rode bieten | 0,5 | 9) | 88 | |||
wortelen | 0,2 | 9) | 88 | |||
knolselderij | 0,3 | 8d) | 88 | |||
mierikswortel | 0,2 | 9) | 88 | |||
pastinaken | 0,2 | 9) | 88 | |||
wortelpeterselie | 0,2 | 9) | 88 | |||
schorseneren | 0,2 | 9) | 88 | |||
knoflook | 0,1 | 9) | 88 | |||
uien | 1 | 8) | 88 | |||
sjalotten | 1 | 8) | 88 | |||
bosuien | 1 | 9) | 88 | |||
tomaten | 3 | 9c) | 88 | |||
pepers (paprika’s) | 5 | 9b) | 88 | |||
aubergines | 3 | 9a) | 88 | |||
okra | 0,5 | 9) | 88 | |||
Cucurbitaceae | 2 | 9b) | 88 | |||
(met eetbare schil) | ||||||
Cucurbitaceae | 1 | 9b) | 88 | |||
(met niet-eetbare schil) | ||||||
bloemkoolachtigen | 1 | 9) | 88 | |||
spruitjes | 2 | 9) | 88 | |||
sluitkool | 3 | 9) | 88 | |||
bladkoolachtigen | 0,5 | 9) | 88 | |||
koolrabi | 1 | 9) | 88 | |||
sla en dergelijke | 5 | 9d) | 88 | |||
waterkers | 0,3 | 9) | 88 | |||
witlof | 0,5 | 9) | 88 | |||
kruiden | 5 | 9a) | 88 | |||
bonen (met peul) | 1 | 9) | 88 | |||
bonen (zonder peul) | 0,1 | 9) | 88 | |||
erwten (met peul) | 1 | 8) | 88 | |||
erwten (zonder peul) | 0,1 | 9) | 88 | |||
asperges | 0,5 | 9) | 88 | |||
prei | 3 | 8) | 88 | |||
rabarber | 0,5 | 9) | 88 | |||
bonen (peulvruchten) | 0,1 | 9) | 88 | |||
erwten (peulvruchten) | 0,1 | 9) | 88 | |||
kool- en raapzaad | 0,5 | 8) | 88 | |||
overige oliehoudende zaden | 0,1* | 88 | ||||
aardappelen | 0,3 | 8a) | 88 | |||
thee | 0,1* | 88 | ||||
hop | 25 | 10) | 88 | |||
tarwe, rogge, triticale en | 1 | 8) | 88 | |||
spelt | ||||||
gerst en haver | 2 | 8) | 88 | |||
overige plantaardige | 0,05* | 88 | ||||
producten | ||||||
b) dierlijke | alle zwavelkoolstof | som van de | vlees | 0,05* | 88 | |
producten | opleverende | dithiocarbamaten, | melk en melkproducten | 0,05* | 88 | |
dithiocabamaten | waaronder maneb, mancozeb, metiram, propineb, thiram en ziram, uitgedrukt als zwavelkoolstof | eieren | 0,05* | 88 | ||
imazalil | geen | imazalil | citrusvruchten | 5 | ||
pitvruchten | 2 | 90 | ||||
bananen | 2 | |||||
tomaten | 0,5 | |||||
Cucurbitaceae | 0,2 | |||||
(met eetbare schil) | ||||||
meloenen | 2 | |||||
aardappelen | 3 | 90 | ||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
overige | 0,05* | 90 | ||||
indoxacarb | geen | som van | noten | 0,05 | ||
S- en R-isomeer | appelen | 0,5 | ||||
overige pitvruchten | 0,3 | |||||
abrikozen | 0,3 | |||||
perziken, nectarines en | 0,3 | |||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
tafel- en wijndruiven | 2 | |||||
aalbessen | 1 | |||||
(rood, zwart en wit) | ||||||
kruisbessen (Cynorrhodom) | 1 | |||||
bananen | 0,2 | 90 | ||||
radijs | 0,2 | 90 | ||||
tomaten | 0,5 | |||||
pepers (paprika’s) | 0,3 | |||||
aubergines | 0,5 | |||||
Cucurbitaceae | 0,2 | |||||
(met eetbare schil) | ||||||
Cucurbitaceae | 0,1 | |||||
(met niet-eetbare schil) | ||||||
bloemkoolachtigen | 0,3 | |||||
sluitkool | 3 | |||||
Chinese kool | 0,2 | |||||
boerenkool | 0,2 | |||||
veldsla | 1 | 90 | ||||
sla | 2 | |||||
andijvie | 2 | |||||
spinazie | 2 | 90 | ||||
kruiden | 2 | |||||
artisjokken | 0,1 | |||||
sojabonen | 0,5 | |||||
overige oliehoudende zaden | 0,05* | |||||
thee | 0,05* | |||||
hop | 0,05* | |||||
overige plantaardige | 0,02* | |||||
producten | ||||||
vlees en eetbare slacht- | 0,01* | |||||
afvallen | ||||||
vet | 0,3 | |||||
melk | 0,02 | |||||
room | 0,3 | |||||
eieren | 0,01* | |||||
pendimethalin | geen | pendimethalin | wortelen | 0,2 | ||
knolselderij | 0,1 | 90 | ||||
mierikswortel | 0,2 | |||||
pastinaken | 0,2 | |||||
wortelpeterselie | 0,2 | |||||
peulgroenten (vers) | 0,2 | |||||
bleekselderij | 0,1 | 90 | ||||
peulvruchten | 0,2 | 90 | ||||
oliehoudende zaden | 0,1* | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
vlees | 0,05* | 1) | ||||
overige | 0,05* | |||||
propineb | geen | propineb, | pitvruchten | 0,3 | 88 | |
uitgedrukt als | kersen | 0,3 | 88 | |||
propyleendiamine | tafel- en wijndruiven | 1 | 88 | |||
olijven (tafelolijven) | 0,3 | 88 | ||||
olijven (voor olie-extractie) | 0,3 | 88 | ||||
knolselderij | 0,3 | 88 | ||||
tomaten | 2 | 88 | ||||
pepers (paprika’s) | 1 | 88 | ||||
komkommers | 2 | 88 | ||||
meloenen | 1 | 88 | ||||
watermeloenen | 1 | 88 | ||||
oliehoudende zaden | 0,1* | 88 | ||||
aardappelen | 0,2 | 88 | ||||
thee | 0,1* | 88 | ||||
hop | 50 | 88 | ||||
overige plantaardige | 0,05* | 88 | ||||
producten | ||||||
pymetrozine | geen | pymetrozine | citrusvruchten | 0,3 | ||
abrikozen | 0,05 | |||||
perziken, nectarines en | 0,05 | |||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
aardbeien (andere dan | 0,5 | |||||
bosaardbeien) | ||||||
bramen | 3 | |||||
frambozen | 3 | |||||
aalbessen | 0,5 | 90 | ||||
(rood, zwart en wit) | ||||||
kruisbessen (Cynorrhodom) | 0,5 | 90 | ||||
tomaten | 0,5 | |||||
pepers (paprika’s) | 1 | |||||
aubergines | 0,5 | |||||
Cucurbitaceae | 0,5 | |||||
(met eetbare schil) | ||||||
Cucurbitaceae | 0,2 | |||||
(met niet-eetbare schil) | ||||||
sluitkool | 0,05 | |||||
bladkoolachtigen | 0,2 | |||||
sla en dergelijke | 2 | |||||
kruiden | 1 | |||||
peulgroenten (vers) | 1 | |||||
katoenzaad | 0,05 | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 15 | |||||
vlees | 0,01* | |||||
melk | 0,01* | |||||
eieren | 0,01* | |||||
overige | 0,02* | |||||
pyraclostrobine | geen | pyraclostrobine | citrusvruchten | 1 | ||
pistaches | 1 | |||||
pitvruchten | 0,3 | |||||
abrikozen | 0,2 | |||||
kersen | 0,3 | 90 | ||||
perziken, nectarines en | 0,2 | |||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
pruimen | 0,1 | |||||
tafeldruiven | 1 | |||||
wijndruiven | 2 | |||||
aardbeien (andere dan | 0,5 | |||||
bosaardbeien) | ||||||
bramen | 1 | 90 | ||||
frambozen | 1 | 90 | ||||
aalbessen | 2 | 90 | ||||
(rood, zwart en wit) | ||||||
overig Ander klein fruit | 0,5 | 90 | ||||
en besvruchten | ||||||
(voor zover niet wild) | ||||||
mango’s | 0,05 | |||||
papaja’s | 0,05 | |||||
wortelen | 0,1 | |||||
mierikswortel | 0,3 | |||||
pastinaken | 0,3 | |||||
wortelpeterselie | 0,1 | 90 | ||||
schorseneren | 0,1 | 90 | ||||
knoflook | 0,2 | |||||
uien | 0,2 | |||||
sjalotten | 0,2 | |||||
tomaten | 0,2 | |||||
pepers (paprika’s) | 0,5 | |||||
aubergines | 0,2 | |||||
bloemkoolachtigen | 0,1 | |||||
spruitjes | 0,2 | |||||
sluitkool | 0,2 | |||||
veldsla | 10 | 90 | ||||
overige Sla en dergelijke | 2 | |||||
kruiden | 2 | |||||
prei | 0,5 | |||||
peulvruchten | 0,3 | |||||
thee | 0,05* | |||||
hop | 10 | |||||
tarwe, rogge en triticale | 0,1 | |||||
gerst | 0,2 | |||||
overige plantaardige | 0,02* | |||||
producten | ||||||
melk | 0,01* | |||||
overige dierlijke producten | 0,05* | |||||
pyrimethanil | geen | pyrimethanil | citrusvruchten | 10 | 89 | |
amandelen | 0,2 | 89 | ||||
pistaches | 0,2 | 89 | ||||
pitvruchten | 5 | 89 | ||||
abrikozen | 3 | 89 | ||||
perziken, nectarines en | 10 | 89 | ||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
pruimen | 3 | 89 | ||||
tafel- en wijndruiven | 5 | |||||
aardbeien (andere dan | 5 | |||||
bosaardbeien) | ||||||
bramen | 10 | 89 | ||||
frambozen | 10 | 89 | ||||
Ander klein fruit en | 5 | 89 | ||||
besvruchten | ||||||
(voor zover niet wild) | ||||||
bananen | 0,1 | |||||
wortelen | 1 | 89 | ||||
uien | 0,1 | 89 | ||||
tomaten | 1 | |||||
pepers (paprika’s) | 2 | 89 | ||||
aubergines | 1 | 89 | ||||
Cucurbitaceae | 1 | 89 | ||||
(met eetbare schil) | ||||||
sla | 10 | 89 | ||||
kruiden | 3 | 89 | ||||
bonen (met peul) | 2 | 89 | ||||
erwten (zonder peul) | 0,2 | 89 | ||||
prei | 1 | 89 | ||||
peulvruchten | 0,5 | 89 | ||||
oliehoudende zaden | 0,1* | 89 | ||||
thee | 0,1* | 89 | ||||
hop | 0,1* | 89 | ||||
overige plantaardige | 0,05* | |||||
producten | ||||||
rimsulfuron | geen | rimsulfuron | thee | 0,1* | 89 | |
hop | 0,1* | 89 | ||||
overige plantaardige | 0,05* | |||||
producten | ||||||
thiacloprid | ||||||
a) plantaardige | geen | thiacloprid | pitvruchten | 0,3 | ||
producten | abrikozen | 0,3 | ||||
kersen | 0,3 | |||||
perziken, nectarines en | 0,3 | |||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
pruimen | 0,1 | |||||
aardbeien (andere dan | 0,5 | |||||
bosaardbeien) | ||||||
Rubussoorten (andere dan | 1 | |||||
wilde vruchten) | ||||||
Ander klein fruit en | 1 | |||||
besvruchten | ||||||
(voorzover niet wild) | ||||||
papaja’s | 0,5 | 90 | ||||
tomaten | 0,5 | |||||
pepers (paprika’s) | 1 | |||||
aubergines | 0,5 | |||||
Cucurbitaceae | 0,3 | |||||
(met eetbare schil) | ||||||
meloenen | 0,2 | |||||
watermeloenen | 0,2 | |||||
sla en dergelijke | 2 | |||||
kruiden | 3 | |||||
bonen (met peul) | 1 | |||||
kool- en raapzaad | 0,3 | |||||
mosterdzaad | 0,2 | 90 | ||||
overige oliehoudende | 0,05* | |||||
zaden | ||||||
thee | 0,05* | |||||
hop | 0,05* | |||||
overige plantaardige | 0,02* | |||||
producten | ||||||
b) dierlijke | geen | thiacloprid | vlees | 0,05 | ||
producten | lever | 0,3 | ||||
nieren | 0,3 | |||||
vet | 0,05 | |||||
overig vlees | 0,01* | |||||
melk- en melkproducten | 0,03 | |||||
eieren | 0,01* | |||||
thiram | geen | thiram | appelen | 5 | 88 | |
peren | 5 | 88 | ||||
abrikozen | 3 | 88 | ||||
kersen | 3 | 88 | ||||
perziken, nectarines en | 3 | 88 | ||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
pruimen | 2 | 88 | ||||
wijndruiven | 3 | 88 | ||||
aardbeien (andere | 10 | 88 | ||||
dan bosaardbeien) | ||||||
sla | 2 | 88 | ||||
andijvie | 2 | 88 | ||||
thee | 0,2* | 88 | ||||
hop | 0,2* | 88 | ||||
overige plantaardige | 0,1* | 88 | ||||
producten | ||||||
trifloxystrobin | geen | trifloxystrobin | citrusvruchten | 0,3 | ||
pitvruchten | 0,5 | |||||
abrikozen | 1 | |||||
kersen | 1 | |||||
perziken, nectarines en | 1 | |||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
pruimen | 0,2 | |||||
tafel- en wijndruiven | 5 | |||||
aardbeien (andere dan | 0,5 | |||||
bosaardbeien) | ||||||
aalbessen | 1 | |||||
(rood, zwart en wit) | ||||||
kruisbessen (Cynorrhodom) | 1 | |||||
bananen | 0,05 | |||||
mango’s | 0,5 | 90 | ||||
papaja’s | 1 | |||||
wortelen | 0,05 | |||||
tomaten | 0,5 | |||||
pepers (paprika’s) | 0,3 | 90 | ||||
Cucurbitaceae | 0,2 | |||||
(met eetbare schil) | ||||||
meloenen | 0,3 | |||||
watermeloenen | 0,2 | |||||
broccoli | 0,05 | 90 | ||||
bloemkool | 0,05 | 90 | ||||
sluitkoolachtigen | 0,2 | 90 | ||||
bonen (met peul) | 0,5 | |||||
prei | 0,2 | 90 | ||||
oliehoudende zaden | 0,05* | |||||
thee | 0,05* | |||||
hop | 30 | |||||
tarwe | 0,05 | |||||
gerst | 0,2 | |||||
melk | 0,01* | |||||
overige | 0,02* | |||||
ziram | geen | ziram | peren | 1 | 88 | |
kersen | 5 | 88 | ||||
pruimen | 2 | 88 | ||||
thee | 0,2* | 88 | ||||
hop | 0,2* | 88 | ||||
overige plantaardige | 0,1* | 88 | ||||
producten | ||||||
Bestrijdingsmiddel, bestanddeel daarvan of omzettingsproduct | Omzettings- producten inbegrepen in toegelaten maximumgehalten | Maximumgehalten aan residuen uitgedrukt als | Toegelaten maximumgehalten aan residuen (mg/kg) | Voetnoot | Motief | |
---|---|---|---|---|---|---|
bifenazaat | geen | bifenzaat | aardbeien (andere dan | 2 | 89 | |
bosaardbeien) | ||||||
tomaten | 0,5 | 89 | ||||
pepers (paprika’s) | 2 | 89 | ||||
aubergines | 0,5 | 89 | ||||
Cucurbitaceae | 0,3 | 89 | ||||
(met eetbare schil) | ||||||
oliehoudende zaden | 0,02* | 89 | ||||
thee | 0,02* | 89 | ||||
hop | 0,02* | 89 | ||||
overige plantaardige | 0,01* | 89 | ||||
producten | ||||||
pethoxamide | geen | pethoxamide | thee | 0,02* | 89 | |
hop | 0,02* | 89 | ||||
overige plantaardige | 0,01* | 89 | ||||
producten |
Deze regeling strekt tot uitvoering van richtlijn nr. 2007/55/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 17 september 2007 (PbEU L 243) tot wijziging van bepaalde bijlagen bij de richtlijnen nr. 76/895/EEG, 86/362/EEG, 86/363/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen van azinfos-methyl, verder te noemen richtlijn nr. 2007/55/EG, tot uitvoering van richtlijn nr. 2007/57/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 17 september 2007 (PbEU L 243) tot wijziging van bepaalde bijlagen bij de richtlijnen nr. 76/895/EEG, 86/362/EEG, 86/363/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen voor dithiocarbamaten, verder te noemen richtlijn nr. 2007/57/EG, tot uitvoering van richtlijn nr. 2007/62/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 4 oktober 2007 (PbEU L 260) tot wijziging van bepaalde bijlagen bij de richtlijnen nr. 86/362/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen van bifenazaat, pethoxamide, pyrimethanil en rimsulfuron, verder te noemen richtlijn nr. 2007/62/EG en tot uitvoering van richtlijn nr. 2007/73/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 13 december 2007 (PbEU L 329) tot wijziging van bepaalde bijlagen bij de richtlijnen nr. 86/362/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen van acetamiprid, atrazin, deltamethrin, imazalil, indoxacarb, pendimethalin, pymetrozine, pyraclostrobine, thiacloprid en trifloxystrobin, verder te noemen richtlijn 2007/73/EG.
Voor producten van plantaardige oorsprong, met inbegrip van groenten en fruit, en granen worden residugehalten vastgesteld op een zodanig niveau als voor een effectieve gewasbescherming nodig is. Hierbij is de hoeveelheid residu zo klein mogelijk en tegelijk toxicologisch aanvaardbaar, mede gelet op de geschatte inname via de voeding. De maximumgehalten aan residuen (MRL’s) komen overeen met de bovengrens van de hoeveelheden residu die naar verwachting in producten kunnen worden gevonden wanneer goede landbouwpraktijken in acht zijn genomen.
De MRL’s voor bestrijdingsmiddelen worden voortdurend opnieuw bekeken en gewijzigd om rekening te houden met nieuwe gegevens en informatie, ondermeer ten aanzien van de maximaal aanvaardbare blootstelling van de consument.
Richtlijn 2007/55/EG stelt als gevolg hiervan voor het bestrijdingsmiddel azinfos-methyl opnieuw MRL’s vast. De MRL’s voor pitvruchten, steenvruchten, aardbeien (andere dan bosaardbeien), rubussoorten (andere dan wilde vruchten), aalbessen (rood, zwart en wit) en kruisbessen zijn tijdelijk tot 18 september 2008. Na deze datum zullen deze MRL’s 0,05* mg/kg bedragen, tenzij ze alsnog worden gewijzigd.
Richtlijn 2007/57/EG stelt als gevolg hiervan voor de bestrijdingsmiddelen bekend onder de groepsnaam dithiocarbamaten (waaronder maneb, mancozeb, metiram, propineb, thiram en ziram) MRL’s vast. De als CS2 uitgedrukte MRL’s kunnen derhalve van verschillende dithiocarbamaten afkomstig zijn. Aangezien alle dithiocarbamaten als residu CS2 opleveren, kan er over het algemeen geen onderscheid tussen de individuele middelen gemaakt worden. Voor propineb, ziram en thiram bestaan er echter single-residumethoden. Bij deze methoden moet per geval worden bekeken of zij moeten worden toegepast, wanneer de specifieke kwantificering van propineb, ziram en/of thiram noodzakelijk is.
Richtlijn 2007/62/EG stelt als gevolg hiervan voor de bestrijdingsmiddelen bifenazaat, pethoxamide, pyrimethanil en rimsulfuron MRLs vast. Deze middelen zijn opgenomen in richtlijn 91/414/EEG waarvoor voorlopige MRL’s zijn vastgesteld overeenkomstig artikel 4, lid I, onder f), van Richtlijn 91/414/EEG; behoudens wijzigingen worden deze MRL’s definitief per 25 oktober 2011.
Richtlijn 2007/73/EG stelt als gevolg hiervan voor de bestrijdingsmiddelen acetamiprid, atrazin, deltamethrin, imazalil, indoxacarb, pendimethalin, pymetrozine, pyraclostrobine, thiacloprid en trfloxystrobin MRLs vast. De MRL’s van deltamethrin zijn tijdelijk geldig tot 1 november 2008, in afwachting van de herziening van bijlage III bij Richtlijn 91/414/EEG en de nieuwe registratie van deltamethrinformuleringen op het niveau van de lidstaten. De MRL’s van acetamiprid, indoxacarb, pyraclostrobine, thiacloprid en trifloxystrobin zijn voorlopig vastgesteld overeenkomstig artikel 4, lid1, onder f), van Richtlijn 91/414/EEG.
Alle maatregelen die in bovengenoemde richtlijn zijn getroffen, zijn in overeenstemming met de adviezen van het Permanent Comité voor voedselketen en diergezondheid.
Deze regeling leidt niet tot administratieve lasten voor het bedrijfsleven.
In onderstaande transponeringstabel wordt het verband weergegeven tussen de richtlijnen 2007/55/EG, 2007/57/EG, 2007/62/EG en 2007/DD/EG
Richtlijn | Regeling Residuen van bestrijdingsmiddelen |
---|---|
2006/55/EG | |
artikel 1, 2, 3 en 4 | geen omzetting vereist |
artikel 5 | Bijlage II |
artikel 6 en 7 | geen omzetting vereist |
2007/57/EG | |
artikel 1, 2, 3 en 4 | geen omzetting vereist |
artikel 5 | Bijlage II |
artikel 6 en 7 | geen omzetting vereist |
2007/62/EG | |
artikel 1 en 2 | geen omzetting vereist |
artikel 3 | Bijlage II |
artikel 4 en 5 | geen omzetting vereist |
2007/73/EG | |
artikel 1 en 2 | geen omzetting vereist |
artikel 3 | Bijlage II |
artikel 4 en 5 | geen omzetting vereist |
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
A. Klink
Stcrt. 1984, 54; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 9 november 2007 (Stcrt. 223).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2008-39-p25-SC84629.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.