Vaststelling aanvraagperiode, de aanvraagperiode voor preadvies en het subsidieplafond voor het IOP Elektromagnetische Vermogenstechniek

Regeling van de Minister van Economische Zaken van 14 februari 2008, nr. WJZ 8015822, houdende vaststelling van de aanvraagperiode, de aanvraagperiode voor preadvies en het subsidieplafond voor het IOP Elektromagnetische Vermogenstechniek

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 19 van de Subsidieregeling IOP-TTI-module van de Experimentele kaderregeling subsidies innovatieprojecten;

Besluit:

Artikel 1

1. Verzoeken om een preadvies als bedoeld in artikel 6, vierde lid, onderdeel c, van de Subsidieregeling IOP-TTI-module van de Experimentele kaderregeling subsidies innovatieprojecten kunnen in de periode van maandag 18 februari 2008 tot en met vrijdag 14 maart 2008, 17.00 uur, worden ingediend voor het IOP Elektromagnetische Vermogenstechniek.

2. Als periode waarbinnen krachtens de Subsidieregeling IOP-TTI-module van de Experimentele kaderregeling subsidies innovatieprojecten voor het onderzoeksprogramma Elektromagnetische Vermogenstechniek aanvragen om subsidie kunnen worden ingediend, wordt vastgesteld de periode van maandag 2 juni 2008 tot en met vrijdag 27 juni 2008, 17.00 uur.

3. Als subsidieplafond voor het verlenen van subsidies op grond van de Subsidieregeling IOP-TTI-module van de Experimentele kaderregeling subsidies innovatieprojecten wordt voor dit programma en in deze periode ingediende aanvragen vastgesteld € 3 240 000.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 14 februari 2008.
De Minister van Economische Zaken, M.J.A. van der Hoeven.

Toelichting

§ 1. Algemeen

Ingevolge artikel 19 van de Subsidieregeling IOP-TTI-module van de experimentele Kaderregeling subsidies innovatieprojecten (Subsidieregeling IOP-TTI) worden bij ministeriële regeling perioden vastgesteld, waarbinnen aanvragen voor IOP-projectsubsidie dienen te worden ingediend. Het is op grond van artikel 6, vierde lid, noodzakelijk om over een preadvies te beschikken om later een aanvraag voor een IOP – projectsubsidie in te dienen. In dit besluit wordt voor de onderzoeksprogramma’s Elektromagnetische Vermogenstechniek aangegeven in welke perioden verzoeken om preadviezen en subsidieaanvragen kunnen worden ingediend. Daarnaast worden de bijbehorende subsidieplafonds vastgesteld.

§ 2. Elektromagnetische Vermogenstechniek

Doel van het IOP EMVT is om bij te dragen aan oplossingen voor problemen die zich in de elektriciteitsvoorziening en bij het omzetten van elektrische energie kunnen voordoen. EMVT wordt daarbij gezien als een ‘enabling technology’ die door de brede toepasbaarheid ervan een meerwaarde heeft voor vele producten en diensten. EMVT is een combinatie van technologieën die hun toepassing krijgen in geïntegreerde elektromagnetische systemen met een hoge vermogensdichtheid, hoge frequentie en hoog rendement, waarbij rekening gehouden wordt met elektrische, thermische en mechanische ontwerpaspecten. Daarbij vergt de immuniteit voor elektromagnetische beïnvloeding en verstoringen bijzondere aandacht.

Het IOP EMVT is in 2001 gestart met een eerste tender. Dit IOP verkeert nu in zijn tweede fase, waarin thans de vierde en laatste tender wordt gestart met de A4-procedure (verkorte voorstellen). Het IOP EMVT richt zich daarin op de thema’s intelligente netten en vermogensconversie. De verkorte voorstellen kunnen worden ingediend van maandag 18 februari 2008 t/m vrijdag 14 maart 2008 (17:00 uur). De tenderperiode loopt van maandag 2 juni 2008 t/m vrijdag 27 juni 2008 (17:00 uur). Het subsidieplafond voor dit IOP in deze periode is € 3 240 000.

§ 3. Administratieve lasten

De verkrijgingskosten van de bedrijven van een tender met verkorte voorstellen en volledige tender samen bleken in 2006 gemiddeld ca. bijna 12% van het subsidiebudget te zijn. Voor alle deelnemers samen (bedrijven en kennisinstellingen) was dit 8,5%. Voor alleen de deelnemende kennisinstellingen 8,0%

De globale hoogte van deze percentages is als normaal te beschouwen voor een instrument met een tenderprocedure als IOP, met een relatief kleine financiële deelname door bedrijven. Door de wijze van tendering met een getrapte indiening (eerst verkorte voorstellen en vervolgens volledige voorstellen) worden de verkrijgingskosten zoveel mogelijk beperkt.

Per nieuwe tender kan het werkelijke percentage afwijken van het genoemde gemiddelde percentage. Dit kan achteraf na uitvoering van de tender worden geconstateerd zodra alle relevante uitvoeringsgegevens bekend zijn, zoals het werkelijke aantal gehonoreerde projecten, het aantal bedrijfsdeelnemers etc.

Voor meer informatie over deze programma’s kan contact worden opgenomen met SenterNovem – IOP, telefoon 070-3735319 of kan de website http://www.senternovem.nl/IOP worden geraadpleegd.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven

Naar boven