verkleinde afbeelding van stcrt-2008-2807-001.png Startnotitie knooppunt Hoevelaken

Van 5 december 2008 tot en met 16 januari 2009 ligt de startnotitie knooppunt Hoevelaken ter inzage.

De startnotitie doorloopt een inspraakprocedure overeenkomstig de Wet Milieubeheer en de Algemene Wet Bestuursrecht. De startnotitie is een eerste stap op weg naar een Milieueffectrapport (MER). Het doel van de startnotitie is om de achtergronden, uitgangspunten en onderzoeksmethoden van het project op een rij te zetten en te beschrijven welke zaken in het MER moeten worden onderzocht.

VERDER, mobiliteit in Midden-Nederland

De startnotitie knooppunt Hoevelaken maakt deel uit van een groter geheel, namelijk het samenwerkingsprogramma VERDER, mobiliteit in Midden-Nederland. Daarin wordt het gebied van de Ring Utrecht (A2, A12, A27 en N230) en de Driehoek (A1 – A27 – A28) nader bestudeerd. VERDER ontwikkelt een pakket aan maatregelen, dat bijdraagt aan een betere bereikbaarheid van de regio, nu en in de toekomst. Daarbij wordt niet alleen naar verbeteringsmaatregelen voor het wegennet gekeken, maar ook naar de mogelijkheden voor fietsers en het openbaar vervoer. In VERDER zijn alle relevante regionale partijen vertegenwoordigd. www.ikgaverder.nl

Knooppunt Hoevelaken

Van oudsher is knooppunt Hoevelaken een belangrijk verdeelpunt voor het verkeer in Midden-Nederland.

Het knooppunt en de aansluitende wegen voldoen inmiddels niet meer aan de normen door de fors gegroeide verkeersintensiteit. Knooppunt Hoevelaken heeft een vaste plek in de filetop-25. Het verkeer wijkt vaak uit naar wegen die hiervoor niet geschikt of bestemd zijn en dat veroorzaakt veel overlast. Daarnaast zijn er knelpunten op het gebied van geluid en luchtkwaliteit en vormen de snelwegen een barrière voor mens en dier. Dit zijn belangrijke redenen om te starten met een studie naar oplossingen voor deze knelpunten.

Waar kunt u de startnotitie inzien?

Tijdens de reguliere openingstijden:

  • de gemeentehuizen van Amersfoort, Bunschoten-Spakenburg, Nijkerk, Barneveld, Leusden en Soest;

  • het Provinciehuis in Utrecht en Arnhem;

  • de hoofdvestiging van Rijkswaterstaat in Utrecht;

  • de bibliotheek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag (Plesmanweg 1–6);

  • de bibliotheek van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) in Den Haag (Rijnstraat 8).

Mondeling inspreken en informatiemarkt

  • donderdag 11 december 2008,

    in Restaurant Oud Leusden, Vlooswijkseweg 1, Leusden.

  • donderdag 18 december 2008,

    Partycentrum ’t Hoogh Landt, Kerklaan 1, Hoogland.

  • woensdag 7 januari 2009,

    Dorpshuis en Zalencentrum De Belleman, Eendrachtstraat 97, Zwartebroek.

    Tijdens de avonden wordt de inhoud van het project toegelicht op een informatiemarkt. U kunt dan vragen stellen aan de aanwezige deskundigen. Ook kunt u individueel mondeling inspreken bij een notulist.

    De informatieavonden beginnen om 18.00 uur en eindigen om 21.00 uur.

Op 7 januari 2009 in Zwartebroek kunt u ook publiekelijk mondeling inspreken tijdens een hoorzitting om 20.00 uur. Als u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, stellen wij het op prijs als u dit van tevoren aan het Inspraakpunt kenbaar maakt via telefoonnummer 070 351 9603. Van de hoorzittingen wordt een verslag gemaakt.

Op 7 januari vinden ook de informatiebijeenkomst en de hoorzitting plaats van het OWAB (ontwerpwegaanpassingsbesluit) spitsstrook A1 Hoevelaken-Barneveld. Op deze avond is het ook mogelijk om hierop in te spreken.

Schriftelijke inspraak

U kunt ook schriftelijk reageren op de startnotitie knooppunt Hoevelaken.

Uw schriftelijke reactie kunt u sturen naar:

Inspraakpunt

Knooppunt Hoevelaken

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Internet:

Op de website www.inspraakpunt.nl kunt u online uw mening geven door het invullen van een inspraakformulier.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Inspraakpunt bundelt alle reacties. De gebundelde reacties worden na afloop van de inspraaktermijn openbaar beschikbaar gemaakt via www.inspraakpunt.nl.

U kunt deze bundel ook opvragen. Inspraak kan leiden tot aanpassing van de plannen.

De inspraakreacties worden voorgelegd aan een commissie van onafhankelijke milieudeskundigen (Commissie m.e.r.) die advies uitbrengt aan het Bevoegd Gezag.

Deze commissie geeft haar advies negen weken na de publicatie van de Startnotitie. Binnen dertien weken na publicatie stelt het Bevoegd Gezag, mede op basis van de inspraakreacties en het advies van de Commissie m.e.r., de richtlijnen op. Daarmee geeft het bevoegd gezag aan hoe het onderzoek naar de alternatieven moet gebeuren.

Inspraakpunt

Het Inspraakpunt is onafhankelijk en heeft dus geen inhoudelijke betrokkenheid bij de projecten. Het Inspraakpunt waarborgt dat de meningen van burgers op een zorgvuldige manier in de besluitvorming worden meegenomen.

Bevoegd Gezag

Voor de delen die onder de Tracéwet vallen, vormen de Ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM het Bevoegd Gezag; voor de onderdelen die vallen onder de Wet op de Ruimtelijke Ordening is ofwel de provincie ofwel de gemeente het Bevoegd Gezag.

verkleinde afbeelding van stcrt-2008-2807-002.png

Nadere informatie

Voor vragen, nadere informatie en het opvragen van een exemplaar van de startnotitie knooppunt Hoevelaken kunt u contact opnemen met het landelijke informatienummer van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (gratis). Deze landelijke informatielijn is zeven dagen per week, van 06.00 uur tot 22.30 uur, te bereiken. Op 25, 26 en 31 december en 1 januari is deze informatielijn te bereiken van 08.00 uur tot 20.00 uur. Meer informatie over de inhoud van het project is ook te vinden op de website www.rijkswaterstaat.nl/A1 of www.rijkswaterstaat.nl/A28 en www.ikgaverder.nl.

De startnotitie is ook te downloaden van www.inspraakpunt.nl. Voor vragen over de inspraakprocedure kunt u contact opnemen met het Inspraakpunt, telefoon 070 351 9603.

Naar boven