verkleinde afbeelding van stcrt-2008-2788-001.png Inspraak Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit en MER spitsstrook A1 Hoevelaken – Barneveld

Van 15 december 2008 tot en met 26 januari 2009 ligt het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit (OWAB) met het milieueffectrapport (MER) voor de spitsstrook A1 Hoevelaken–Barneveld ter inzage.

Voor het OWAB en MER geldt een inspraakprocedure overeenkomstig de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u tot en met 26 januari 2009 inspreken op de inhoud van bovengenoemd ontwerpbesluit en het MER.

Achtergrond

De A1 is een belangrijke verbindende schakel tussen het noordelijk deel van de Randstad en het oosten van Nederland. Regelmatig treden op het wegvak tussen Hoevelaken en Barneveld files op. Door de vluchtstrook op de zuidelijke rijbaan in te richten als spitsstrook kan het verkeer vanaf Hoevelaken richting Barneveld beter doorstromen en wordt ook het verkeer op de toevoer-wegen naar knooppunt Hoevelaken (A1 en A28) minder gehinderd.

Het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit bevat een beschrijving van het project, een beschrijving van de gevolgen van het project en een kaartenset waarop het project is aangeduid.

In het MER zijn de milieueffecten van de spitsstrook weergegeven.

Voor de realisatie van een spitsstrook op de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld werd al eerder een besluitvormingsprocedure gestart. Dit leidde tot het Weg-aanpassingsbesluit van 13 oktober 2003.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) vernietigde bij uitspraak van 12 mei 2004 dit besluit.

In een ordemaatregel gaf de Afdeling, in afwachting van een nieuw Wegaanpassingsbesluit, de mogelijkheid om wel tot aanleg en gebruik van de spitsstrook over te gaan. De feitelijke werkzaamheden zijn inmiddels uitgevoerd en de spitsstrook is sinds april 2008 in gebruik.

Waar kunt u het Ontwerp-Wegaanpassings-besluit en het Milieueffectrapport inzien?

Het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit A1 Hoevelaken–Barneveld en het MER liggen van 15 december 2008 tot en met 26 januari 2009 gedurende de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van Amersfoort, Barneveld, Leusden en Nijkerk;

  • het provinciehuis in Utrecht en Arnhem;

  • het kantorengebouw Westraven van Rijkswaterstaat Utrecht in Utrecht en de hoofdvestiging van Rijkswaterstaat Oost-Nederland in Arnhem;

  • de bibliotheek van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag (Plesmanweg 1–6);

  • Waterschap Vallei & Eem in Leusden.

Mondeling inspreken en informatiemarkt

Op woensdag 7 januari 2009 wordt de inhoud van het project toegelicht op een informatiemarkt in het Zalencentrum De Belleman, Eendrachtstraat 97, Zwartebroek (gemeente Barneveld). U kunt dan vragen stellen aan de aanwezige deskundigen. Ook kunt u individueel mondeling inspreken bij een notulist.

De informatieavond begint om 18.00 uur en eindigt om 21.00 uur. U kunt ook publiekelijk mondeling inspreken tijdens een hoorzitting om 19.00 uur. Als u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, stellen wij het op prijs als u dit van tevoren aan het Inspraakpunt kenbaar maakt via telefoonnummer 070 351 9604.

Van de hoorzitting wordt een verslag gemaakt.

Op 7 januari 2009 vinden ook de informatiemarkt en de hoorzitting plaats van de startnotitie knooppunt Hoevelaken. Op deze avond is het mogelijk om hierop in te spreken. Deze hoorzitting start om 20.00 uur.

Schriftelijk inspreken

Uw schriftelijke reactie kunt u sturen naar:

Inspraakpunt

OWAB/MER spitsstrook A1 Hoevelaken – Barneveld

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Inspraakpunt bundelt alle reacties en stuurt deze onder andere naar de Minister van Verkeer en Waterstaat, de Commissie m.e.r. en de betrokken bestuursorganen.

Met inachtneming van de ingekomen zienswijzen en opmerkingen stelt de Minister van Verkeer en Waterstaat het definitieve Wegaanpassingsbesluit vast. Tegen het Wegaanpassingsbesluit kan gedurende 6 weken beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door belanghebbenden die eerder hebben ingesproken op het Ontwerp-Wegaanpassings-besluit.

Nadere informatie

Voor meer informatie over het project en het aanvragen van een exemplaar van het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit, het MER en/of andere losse bijlagen kunt u bellen naar 0800 8002. Deze landelijke informatielijn is zeven dagen per week, van 06.00 uur tot 22.30 uur, te bereiken. Op 25, 26 en 31 december 2008 en 1 januari 2009 is deze informatielijn te bereiken van 08.00 uur tot 20.00 uur. Meer informatie over de inhoud van het project is ook te vinden op de website www.rijkswaterstaat.nl/A1.

Voor inlichtingen over de inspraakprocedure kunt u contact opnemen met het Inspraakpunt, telefoon 070 351 96 04.

Naar boven