Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants maakt, gelet op artikel 23, tweede lid, van de Wet op de Registeraccountants, onderstaande verordening bekend, die door de ledenvergadering van de Orde op 11 december 2008 is vastgesteld en voor zover van toepassing door de minister van Financiën op 23 december 2008 is goedgekeurd.

De ledenvergadering van het Nederlands Instituut van Registeraccountants,

Gelet op artikel 78 van de Wet op de Registeraccountants;

Gelet op artikel 5 van het Besluit accountantsopleiding;

Stelt de volgende Verordening vast:

Artikel 1

  • 1. Degene die zich heeft aangemeld voor het examen Nederlands recht of het examen gedrags- en beroepsregels, bedoeld in artikel 78, eerste lid, van de Wet op de Registeraccountants, is per examenonderdeel een bedrag van € 300 verschuldigd.

  • 2. Degene die zich heeft aangemeld voor een gesprek als bedoeld in artikel 6, eerste lid, van de Verordening examen Nederlands recht en examen gedrags- en beroepsregels, is een bedrag van € 150 verschuldigd.

  • 3. Degene die zich heeft aangemeld voor een toets als bedoeld in artikel 6, tweede lid, van de Verordening examen Nederlands recht en examen gedrags- en beroepsregels, is een bedrag van €€ 150 verschuldigd.

Artikel 2

Het bestuur kan in bijzondere gevallen besluiten om het examengeld geheel of gedeeltelijk te restitueren.

Artikel 3

Degene die een verzoek om vrijstelling, bedoeld in artikel 4 van de Verordening examen Nederlands recht en examen gedrags- en beroepsregels, indient is een bedrag van € 75 verschuldigd.

Artikel 4

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2009.

Artikel 5

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening examengelden Nederlands recht en gedrags- en beroepsregels.

De ledenvergadering van het Nederlands Instituut van Registeraccountants.

Goedgekeurd bij Besluit van de Minister van Financiën d.d. 23 december 2008.

TOELICHTING

Uit de Verordening examen Nederlands recht en examen gedrags- en beroepsregels blijkt dat het examen Nederlands recht is opgebouwd uit onderdelen die overeenkomen met de vakgebieden, bedoeld in artikel 3 van het Besluit Accountantsopleiding (Stb. 2006, 354). Het aantal onderdelen wordt in Nadere Voorschriften vastgesteld. Het examen gedrags- en beroepsregels bestaat uit één onderdeel. Bij het vaststellen van de hoogte van de examengelden zijn de kosten van de voorbereiding, organisatie, overhead, examinatoren en de duur van het examen in ogenschouw genomen. Daarnaast is gelet op de tarieven die doorgaans, voor vergelijkbare examens, in de markt worden gehanteerd.

De beslissing om een verzoek om vrijstelling als bedoeld in artikel 3 al dan niet in te willigen is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Uit artikel 4:5 Awb volgt dat de betaling van het verschuldigde bedrag een voorwaarde is voor het in behandeling nemen van het verzoek.

Naar boven