Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 23 december 2008, nr. AV/IR/2008/34969, tot wijziging van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving in verband met de aanwijzing van de Algemene Inspectie Dienst van het Ministerie van LNV als toezichthouder voor rij- en rusttijden bij veevervoer alsmede enige technische aanpassingen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 8.1, eerste, tweede en derde lid, van de Arbeidstijdenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3.1 wordt ‘op grond van artikel 71 van de Luchtvaartwet en bedoeld in artikel 102 van de Regeling Toezicht Luchtvaart’ vervangen door: in artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichthouders luchtvaart.

B

Na artikel 3.6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3.7

De ambtenaren van de Inspectie Verkeer en Waterstaat belast met toezicht worden mede aangewezen als ambtenaren aan wie het toezicht op de naleving, bedoeld in artikel 8:1, tweede lid, van de Arbeidstijdenwet, met betrekking tot arbeid als bedoeld in hoofdstuk 2 (wegvervoer), hoofdstuk 4 (luchtvaart), hoofdstuk 5 (binnenvaart), hoofdstuk 6 (zeevaart) en hoofdstuk 6A (zeevisserij) van het Arbeidstijdenbesluit vervoer wordt opgedragen.

C

Na artikel 4.2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4.3

De ambtenaren, bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Politiewet 1993, worden mede aangewezen als ambtenaren aan wie het toezicht op de naleving, bedoeld in artikel 8:1, tweede lid, van de Arbeidstijdenwet, met betrekking tot arbeid als bedoeld in hoofdstuk 2 (wegvervoer), hoofdstuk 4 (luchtvaart) en hoofdstuk 5 (binnenvaart) van het Arbeidstijdenbesluit vervoer wordt opgedragen.

D

Paragraaf 5 komt te luiden:

§ 5. Algemene Inspectie Dienst

Aanwijzing toezichthouders
Artikel 5.1

De ambtenaren van de Algemene Inspectie Dienst van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, belast met toezicht, zijn mede belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Arbeidstijdenwet met betrekking tot het wegvervoer, voor zover het betreft het vervoer van vee.

ARTIKEL II

De Regeling van 20 november 1998 van de Minister van Verkeer en Waterstaat en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, nr. J-98009426, Directoraat-Generaal Goederenvervoer (Stcrt. 227) wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 december 2008

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2009 zal de Algemene Inspectie Dienst van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de controles op rij- en rusttijden in het wegvervoer bij veevervoer gaan uitvoeren. Tot heden is dit nog een taak van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Om dit mogelijk te maken is de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving aangepast (zie artikel I, onder D).

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de bestaande aanwijzing van toezichthoudende ambtenaren Arbeidstijden vervoer (Regeling van 20 november 1998, Stcrt. 227) vanwege de overzichtelijkheid over te zetten naar de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving. Aangezien de zeevaart en de zeevisserij in verschillende hoofdstukken van het Arbeidstijdenbesluit zijn geregeld is de bepaling hierop aangepast. Het onderdeel dat in genoemde regeling betrekking had op de Inspectie Verkeer en Waterstaat is geregeld in paragraaf 3 (nieuw artikel 3.7) en het onderdeel dat betrekking had op de politie is geregeld in paragraaf 4 (nieuw artikel 4.3) (zie artikel I, onderdelen B en C en artikel II).

Ten slotte is een verwijzing geactualiseerd (zie artikel I, onder A)

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven