verkleinde afbeelding van stcrt-2008-2608-001.png Ontwerp-Tracébesluit A12 Waterberg – Velperbroek

Van 30 december 2008 tot en met 9 februari 2009 ligt het Ontwerp-Tracébesluit A12 Waterberg – Velperbroek ter inzage. Het Ontwerp-Tracébesluit doorloopt een inspraakprocedure overeenkomstig de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw mening over de inhoud van het Ontwerp-Tracébesluit kenbaar maken.

Achtergrond

De A12 tussen de knooppunten Waterberg en Velperbroek is een belangrijke schakel in de internationale oost-westverbinding en vervult tevens een belangrijke functie binnen de stadsregio Arnhem-Nijmegen. Het verkeer op de A12 tussen de knooppunten Waterberg en Velperbroek heeft veel last van files. Om in de toekomst het groeiende aantal weggebruikers te kunnen opvangen, is verbreding van de weg noodzakelijk. De Minister van Verkeer en Waterstaat koos ervoor het weggedeelte te verbreden van 2x2 rijstroken naar 2x3 rijstroken.

De verbreding van de weg is door Rijkswaterstaat nu uitgewerkt in het Ontwerp-Tracébesluit (OTB).

Met de A12 tussen de knooppunten Waterberg en Velperbroek gaat het volgende gebeuren:

  • de weg wordt aan weerszijden naar buiten verbreed tot 2x3 rijstroken met vluchtstroken;

  • in plaats van het huidige viaduct voor de Schelmseweg komt een nieuw viaduct;

  • de viaducten over de IJssellaan, de Velperweg, de Rozendaalseweg, het spoorviaduct en de onderdoorgang in de Luinhorstweg worden vervangen of aangepast aan de verbreding.

Daarnaast worden maatregelen getroffen om de geluidsbelasting omlaag te brengen en de effecten op natuur en landschap te compenseren.

In het ontwerpbesluit wordt voorgesteld om voor een aantal geluidsgevoelige bestemmingen hogere waarden vast te stellen.

De procedure

Voor de aanleg of vernieuwing van een rijksweg moet een wettelijke Tracé/m.e.r.-procedure worden doorlopen. Deze procedure kent vier stappen. Op drie momenten is er inspraak mogelijk over verschillende onderwerpen.

Op het vierde moment (het Tracébesluit) kan beroep worden ingesteld:

  • de Startnotitie: beschrijving van het probleem;

  • de Trajectnota/MER: oplossingsrichtingen en hun milieueffecten;

  • het Ontwerp-Tracébesluit: uitgewerkte voorkeursoplossing;

  • het Tracébesluit.

Op dit moment kunt u uw mening geven over het Ontwerp-Tracébesluit A12 Waterberg – Velperbroek.

Tegen het Tracébesluit kan te zijner tijd alleen beroep worden aangetekend bij de Raad van State door belanghebbenden die hun mening al bij het Ontwerp Tracébesluit naar voren hebben gebracht.

Waar kunt u het Ontwerp-Tracébesluit inzien?

U kunt gedurende de hele inspraakperiode het OTB A12 Waterberg – Velperbroek tijdens de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van Arnhem, Rheden en Rozendaal;

  • het provinciehuis in Arnhem;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat in Arnhem;

  • het kantoor van het waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem;

  • de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM in Den Haag.

U kunt het Ontwerp-Tracébesluit A12 Waterberg – Velperbroek ook downloaden op de site www.inspraakpunt.nl.

Uw mening telt

Uw mening telt als het gaat om besluiten over belangrijke infrastructurele voorzieningen. Door te reageren op plannen kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat plaatselijke belangen beter worden beschermd.

Ook kunt u aandacht vestigen op eventuele onjuistheden of onvolkomenheden. Reageren kunt u van 30 december 2008 tot en met 9 februari 2009 schriftelijk, mondeling en online via een reactieformulier op internet.

Nadere informatie

Op een informatiemarkt kunt u terecht voor een toelichting op de plannen. Er staan panelen en u kunt vragen stellen aan medewerkers van Rijkswaterstaat.

Op dezelfde avond vindt ook een hoorzitting plaats waar u mondeling kunt inspreken. De bijeenkomst wordt gehouden op:

donderdag 22 januari 2009,

Hogeschool Van Hall Larenstein,

Larensteinselaan 26a in Velp.

Progamma

19.00 uur Informatiemarkt

20.00 uur Hoorzitting

Aansluitend Informatiemarkt

22.00 uur Einde

Voor vragen over de inspraakprocedure kunt u terecht bij het Inspraakpunt, telefoon 070 351 8016.

Heeft u vragen over de inhoud van de plannen, dan kunt u bellen met Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 of kijken op de website: www.rijkswaterstaat.nl/a12.

Hoe kunt u reageren?

U kunt gedurende de gehele inspraakperiode reageren op het Ontwerp-Tracébesluit A12 Waterberg – Velperbroek.

Schriftelijk

Uw schriftelijke reactie kunt u tot en met 9 februari 2009 sturen naar:

Inspraakpunt

A12 Waterberg – Velperbroek

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Via internet

Op www.inspraakpunt.nl kunt u online uw mening geven door het invullen van een reactieformulier.

Mondeling

Tijdens de hoorzitting op 22 januari 2009 kunt u mondeling reageren voor de zaal. Indien u wenst in te spreken op de hoorzitting, stellen wij het op prijs als u dit voor 20 januari 2009 kenbaar maakt aan het Inspraakpunt, telefoon 070-351 8016. Tijdens de hoorzitting is een notulist aanwezig om uw mondelinge inspraakreactie vast te leggen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tijdens de informatiemarkt individueel in te spreken bij een notulist.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Inspraakpunt bundelt alle inspraakreacties die tijdens de hoorzitting en/of bij de notulisten kenbaar zijn gemaakt, schriftelijk of via de website zijn ingediend.

U kunt de gebundelde reacties vanaf april 2009 inzien op www.inspraakpunt.nl of opvragen bij het Inspraakpunt. Alle reacties zijn openbaar.

Mede op basis van de inspraakreacties stelt de Minister van Verkeer en Waterstaat in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, het Tracébesluit vast. Insprekers worden hiervan op de hoogte gesteld en ontvangen antwoord op hun ingebrachte inspraakreactie. Inspraak kan leiden tot aanpassing van de plannen.

Naar boven