Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 december 2008, nr. PG/ZP 2.900.471, houdende wijziging van de Subsidieregeling publieke gezondheid in verband met de infrastructuur voor bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker en borstkanker

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling publieke gezondheid1 wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 42, eerste lid, wordt gewijzigd als volgt:

1. Onderdeel g komt te luiden:

  • g. Stichting Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker West;

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel h door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i. Stichting Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker Zuidwest-Nederland.

B

Aan artikel 47a worden drie leden toegevoegd, luidende:

  • 3. Een projectsubsidie als bedoeld in het eerste lid van minder dan € 20.000 kan zonder voorafgaande subsidieverlening op aanvraag worden vastgesteld. De artikelen 3, tweede lid, onder c, 11, 14, 15, 16, en 32 tot en met 36 zijn niet van toepassing.

  • 4. In afwijking van artikel 7 bestaat de projectsubsidie, bedoeld in het derde lid, uit een bij de subsidievaststelling te bepalen bedrag.

  • 5. In afwijking van artikel 22 legt de ontvanger van een projectsubsidie als bedoeld in het derde lid na afloop van de periode waarvoor subsidie was verstrekt een verklaring over waaruit kan worden afgeleid dat de activiteiten waarvoor subsidie was verstrekt, zijn uitgevoerd.

C

Artikel 49 wordt gewijzigd als volgt:

1. Onderdeel d komt te luiden:

  • d. Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker West-Nederland;

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel f door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • g. Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Zuidwest-Nederland.

D

Artikel 51 wordt gewijzigd als volgt:

1. Onderdeel C komt te luiden:

  • C. een toeslag of correctie voor de regiogrootte ter hoogte van het bedrag van de toeslag of correctie voor de regiogrootte dat bij de subsidiëring ten behoeve van het jaar 2008 in aanmerking is genomen ten aanzien van de desbetreffende in artikel 49 genoemde screeningsorganisatie of diens rechtsvoorgangers;

2. Onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel E door een punt, vervallen de onderdelen F en G.

E

Aan artikel 53b worden een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Op een projectsubsidie als bedoeld in het eerste lid van minder dan € 20.000 is artikel 47a, derde tot en met vijfde lid, van overeenkomstige toepassing.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel I, onderdelen A en C, werkt terug tot en met 3 september 2008.

  • 3. Artikel I, onderdelen B en E, werkt terug tot en met 1 januari 2008.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt er toe om een correctie aan te brengen in de paragrafen over de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker van de Subsidieregeling publieke gezondheid.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdelen A en C

De infrastructuur voor de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker ontwikkelt zich naar een indeling in vijf regio’s. In dat kader worden twee fusies van screeningsorganisaties per 1 januari 2009 volbracht. Een derde fusie, die voor 31 december 2008 was gepland, heeft enige maanden vertraging opgelopen. Om die reden worden de artikelen 42 en 49 gecorrigeerd.

Onderdelen B en E

De artikelen 47a en 53b kennen reeds de mogelijkheid om een subsidie te verstrekken voor projecten ter versterking van de infrastructuur. Omdat het hierbij ook kan gaan om projectsubsidies van een beperkte omvang, namelijk tot € 20.000,–, wordt met de onderhavige wijzigingsregeling in aansluiting op een vergelijkbare voorziening in de Subsidieregeling VWS-subsidies een vereenvoudigde wijze van verstrekken van dergelijke projectsubsidies geïntroduceerd. Deze vorm van subsidiëring kan worden ingezet bij het behalen van mijlpalen in fusietrajecten, zoals de ondertekening van een intentieverklaring tot fuseren en het overleggen van een notariële acte van de nieuw gefuseerde instelling. Aangezien deze subsidie voor het behalen van die mijlpalen een tegemoetkoming in de kosten behelst, is artikel 3, tweede lid, onder c niet van toepassing verklaard.

Onderdeel D

De hoogte van de subsidie voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is onder meer afhankelijk van het bereik van de desbetreffende screeningsorganisatie in verhouding tot het bereik van een gemiddelde regio (artikel 51, onderdeel C), De wijzigingen in de infrastructuur zoals hierboven in de toelichting op de onderdelen A en C aangegeven, zouden onwenselijke gevolgen hebben voor deze toeslag of correctie. Om die reden blijft de hoogte van de toeslag of correctie voor 2009 hetzelfde als in 2008, met dien verstande dat voor de screeningsorganisaties die reeds zijn gefuseerd de som van de toeslag of correctie van de rechtsvoorgangers geldt.

Deze regiogroottecorrectie zal in de komende jaren worden herzien in het licht van de verdere ontwikkeling van de infrastructuur voor bevolkingsonderzoeken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Stcrt. 2005, 181; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 9 oktober 2008 (Stcrt. 2008, 253).

Naar boven