Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 december 2008, nr. MC-U-2897556, houdende voorschriften met betrekking tot de verslaggeving over kwaliteit door zorginstellingen (Regeling kwaliteitsjaarverslag zorginstellingen)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 5, derde lid, van de Kwaliteitswet zorginstellingen;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De zorgaanbieder voor wie artikel 15 van de Wet toelating zorginstellingen geldt, stelt het kwaliteitsjaarverslag over zijn instelling, bedoeld in artikel 5 van de Kwaliteitswet zorginstellingen, op met gebruikmaking van het jaardocument, bedoeld in de Regeling verslaggeving WTZi. De overige zorgaanbieders maken, voor zover zij behoren tot een categorie als bedoeld in de bijlage bij deze regeling, voor het kwaliteitsjaarverslag gebruik van het model-kwaliteitsjaarverslag, te verkrijgen via de website www.zichtbarezorg.nl.

  • 2. De Minister stelt jaarlijks vóór 1 oktober na overleg met betrokken partijen het in de tweede volzin van het eerste lid bedoelde model voor het eerstvolgende verslagjaar vast.

Artikel 2

Het kwaliteitsjaarverslag wordt digitaal ingediend bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg.

Artikel 3

De kosten van het opstellen en indienen van het kwaliteitsjaarverslag komen ten laste van de desbetreffende zorginstelling.

Artikel 4

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.

Artikel 5

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling kwaliteitsjaarverslag zorginstellingen.

Deze regeling zal met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

BIJLAGE

Zorgaanbieders die niet vallen onder artikel 15 van de Wet toelating zorginstellingen maken, voor zover zij behoren tot een van de onderstaande categorieën, voor het kwaliteitsjaarverslag gebruik van het model-kwaliteitsjaarverslag, te verkrijgen via de website www.zichtbarezorg.nl

Categorieën:

VV&T

Instellingen die intramurale verpleeghuis- en verzorgingshuiszorg bieden voor de functies:

  • Huishoudelijke verzorging

  • Persoonlijke verzorging

  • Verpleging

  • Ondersteunende begeleiding

  • Activerende begeleiding

  • Behandeling

  • Verblijf

GGZ

Instellingen die behandeling, zorg en begeleiding aan mensen met psychische problemen en stoornissen bieden voor de functies:

  • Geestelijke gezondheidszorg

  • Verslavingszorg

  • Forensische Psychiatrie

Ziekenhuiszorg

Instellingen die medisch specialistische zorg bieden voor de aandoeningen:

  • Blaascarcinoom

  • Cataract

  • Diabetes

  • Heup- en knievervangingen

  • Incontinentie bij de vrouw

  • Liesbreuk

  • Lubosacraal radiculair syndroom

  • Mammacarcinoom

  • Varices

  • Ziekten van het adenoïd en tonsillen

TOELICHTING

Algemeen

Ingevolge artikel 5 van de Kwaliteitswet zorginstellingen verstrekken zorgaanbieders jaarlijks voor 1 juni een verslag over het beleid dat de zorginstelling het afgelopen kalenderjaar heeft gevoerd inzake de kwaliteit van de zorg.

Kwalitatief goede zorg is zorg die patiëntgericht, effectief, veilig en op tijd is en die toegesneden is op de behoeften van de individuele patiënt en cliënt. Het zichtbaar maken van de kwaliteit van de zorg en van verschillen in kwaliteit is essentieel voor de werking van het zorgstelsel.

Kwaliteit van de zorg is niet af te meten aan individuele prestaties. Er zijn gegevens nodig op een meer geaggregeerd niveau om een inschatting te kunnen maken van de door de zorginstelling geleverde kwaliteit. Dat betekent dat alle zorgaanbieders die gelijke zorg bieden, op een vergelijkbare en betrouwbare wijze de kwaliteit van de geleverde zorg inzichtelijk moeten maken.

Om de kwaliteit van de gezondheidszorg transparant en meetbaar te maken, werken verzekeraars, zorgaanbieders, beroepsorganisaties en patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) samen. Zij stellen gezamenlijk vast over welk aanbod de kwaliteit zichtbaar moet worden en hoe de kwaliteit gemeten wordt. Daarvoor worden zowel zorginhoudelijke indicatoren als indicatoren voor het meten van klantenervaringen gebruikt. Voor een aantal sectoren zijn deze indicatoren reeds vastgesteld, voor een aantal andere sectoren wordt hier nog aan gewerkt.

Om de zorgsectoren te ondersteunen bij het transparant en meetbaar maken van de kwaliteit en bij het vaststellen van de indicatoren, heeft de IGZ in opdracht van het ministerie van VWS het programmabureau Zichtbare Zorg opgericht. Het programmabureau ondersteunt de sectoren en verbindt de ontwikkelingen. Daarnaast zal het bureau zich inzetten om te waarborgen dat de informatie valide, betrouwbaar en vergelijkbaar is.

Met deze kwaliteitsinformatie kunnen cliënten zelf beter een keuze maken van wie zij welke zorg willen afnemen. Verzekeraars en andere zorginkopers kunnen de kwaliteitsinformatie gebruiken om de beste zorg in te kopen en in te spelen op de behoeften van hun verzekerden. Zorgaanbieders kunnen de kwaliteitsinformatie gebruiken om hun werkwijzen voortdurend te verbeteren. De kwaliteitsinformatie stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in staat om risicogericht toezicht te houden. De overheid kan de informatie gebruiken om de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg te beoordelen in relatie tot het gevoerde beleid.

Er zijn verschillende wettelijke gronden voor de plicht van zorgaanbieders om informatie over hun kwaliteit openbaar te maken. Op grond van de Kwaliteitswet leggen zij in het kwaliteitsjaarverslag maatschappelijke verantwoording af over de kwaliteit van zorg die zij in het afgelopen jaar hebben verleend. Daarnaast maken zij op grond van artikel 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG) permanent informatie openbaar over de kwaliteit (en de prijs) van de zorg. De onderhavige regeling grijpt het jaarverslag aan als instrument om de kwaliteitsinformatie vergelijkbaar, valide en betrouwbaar te maken, maar het spreekt vanzelf dat de wijze van kwaliteitsmeting zoals die in het model is vastgelegd, ook wordt gebruikt bij het meten en openbaar maken van de kwaliteit in het kader van genoemd artikel 38 WMG. Verder zal het systeem van indicatoren doorwerken in de wijze waarop de zorgaanbieders ingevolge artikel 4 van de Kwaliteitswet hun kwaliteitssysteem inrichten.

Voor zorgaanbieders die op grond van artikel 15 WTZi jaarstukken moeten indienen, is het kwaliteitsjaarverslag één van de informatieverplichtingen die integraal onderdeel uitmaken van het jaardocument Maatschappelijke Verantwoording. Voor deze groep wordt het model kwaliteitsjaarverslag automatisch opgenomen in het model-jaardocument. Voor zover voor de andere sectoren indicatoren zijn vastgesteld, kunnen zij gebruik maken van het model-kwaliteitsjaarverslag zoals te vinden op www.zichtbarezorg.nl. De overige categorieën van zorgaanbieders richten hun kwaliteitsjaarverslag in op de tot nu toe voor hen gebruikelijke wijze.

Het model-kwaliteitsjaarverslag geeft aan op welke wijze de elektronische versie ervan bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) aangeleverd dient te worden. Bij deponering van het kwaliteitsjaarverslag bij het CIBG wordt het kwaliteitsjaarverslag openbaar.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven