Subsidie voor verkennend onderzoek naar functies lokale media voor democratie

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie in de vorm van een uitkering van ten hoogste € 13.550,– beschikbaar te stellen voor een verkennend onderzoek naar de veranderingen in het lokale medialandschap en de functie(s) die lokale media (kunnen) vervullen uit een oogpunt van burgerschap en democratie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door freelance journalist Pieter Nieuwenhuijsen (tevens oud-hoofdredacteur Binnenlands Bestuur) en zal worden begeleid en gefaciliteerd door prof. dr Irene Costera Meijer, hoogleraar journalistiek aan de VU Amsterdam en lector Media en Civil Society aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle. Centraal staan in het onderzoek vier onderzoeksvragen: 1) landelijke schets van ontwikkelingen binnen het regionale/lokale medialandschap, 2) functies van lokale media in het perspectief van lokaal burgerschap, 3) plaatsbepaling van lokale media in enkele grote steden en hun gemeentelijk mediabeleid, en 4) de (mogelijke) betekenis van lokale media voor de multiculturele samenleving.

Het besluit tot deze steunverlening is gebaseerd op artikel 54 sub d, resp. artikel 58, van het Mediabesluit dat het Stimuleringsfonds voor de Pers de mogelijkheid biedt subsidie te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds. Het bestuur van het fonds wees er in adviezen meerdere malen op dat persconcentratie op lokaal en regionaal niveau een onderwerp is dat nauwgezette aandacht verdient. Daarbij dient zich steeds weer de vraag aan welke gevolgen voortvloeien uit het samenvoegen en zelfs opheffen van regionale dagbladen en lokale nieuws- en andere informatiebladen. Het is denkbaar dat andere media hun plaatsen innemen. Maar zoals ook in een recent advies over het persbeleid werd aangetekend kunnen andere media niet altijd daarin (voldoende) voorzien door hun andere functies, verschijningsvormen en -frequenties en financiële problemen. Persconcentratie kan er dan mede toe leiden dat er in bepaalde gebieden van ons land steeds minder media komen die de lokale/regionale informatievoorziening over politieke aangelegenheden bedienen. Wanneer die informatievoorziening niet goed werkt komt ook het functioneren van staatsburgers ter discussie. Immers dan wordt de kans groot dat burgers onvoldoende geïnformeerd worden over lokale/regionale zaken, waardoor ze bijvoorbeeld ook hun actieve en passieve kiesrecht niet op weloverwogen wijze zouden kunnen uitoefenen. Verder onderzoek op dit gebied blijft derhalve wenselijk om hierover meer aan de weet te komen. Het onderhavige onderzoek sluit daar goed bij aan.

(Mededeling ingevolge artikel 65 Mediabesluit)

Naar boven