Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 december 2008, nr. MC-U-2899285, houdende wijziging van de Regeling verslaggeving WTZi

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 15 van de Wet toelating zorginstellingen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling verslaggeving WTZi wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel c vervalt, waarna de onderdelen d, e en f worden geletterd c, d en e.

2. Na vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. kan een zorginstelling met een zorgomzet van minder dan € 1.000.000,– per jaar en minder dan 10 fte zorggerelateerd personeel bij de toepassing van artikel 392, eerste lid, onder a, van Titel 9 Boek 2 BW volstaan met een beoordelingsverklaring van een accountant in plaats van een verklaring als bedoeld in artikel 393, vijfde lid, van Titel 9 Boek 2 BW.

B

In artikel 5 wordt, na vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. een overzicht van de aansluitingen tussen de in de resultatenrekening verwerkte afschrijvingslasten in het verslagjaar en de in het externe budget van het verslagjaar verwerkte vergoeding voor nacalculeerbare afschrijvingslasten. De instelling verwerkt in dit overzicht tevens de aanschaffings- of vervaardigingsprijs van de desbetreffende vaste activa, alsmede de cumulatieve afschrijvingslasten en cumulatieve vergoedingen voor nacalculeerbare afschrijvingslasten die betrekking hebben op de desbetreffende vaste activa.

C

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het derde tot en met vijfde lid wordt vernummerd tot vierde tot en met zesde lid.

2. Ingevoegd wordt een nieuw derde lid, luidende:

  • 3. Een zorginstelling die deel uitmaakt van een groep maar niet, alleen of in gezamenlijkheid met een andere groepsmaatschappij, aan het hoofd staat van die groep, stelt een geconsolideerde jaarrekening op waarin de eigen financiële gegevens zijn opgenomen met die van dochtermaatschappijen in de groep, de andere groepsmaatschappijen en andere rechtspersonen waarover een groepslid een overheersende zeggenschap kan uitoefenen of waarover zij de centrale leiding heeft.

3. Het vierde lid (nieuw) komt te luiden:

  • 4. De in het eerste en derde lid genoemde verplichting geldt niet, indien de geconsolideerde jaarrekening is opgenomen in de jaarrekening van een andere rechtspersoon van de groep, die jaarrekening voldoet aan de eisen van deze regeling of aan de eisen van het BW en de richtlijnen en overeenkomstig artikel 9 wordt ingediend, en het bestuur van de zorginstelling in de toelichting bij de jaarrekening naar de geconsolideerde jaarrekening verwijst.

D

In artikel 9, eerste lid, onder a, vervallen de woorden ‘schriftelijke en’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

A

  • 1. Zie de toelichting bij onderdeel B.

  • 2. In de praktijk geven accountants over de jaarrekening van kleine instellingen vaak geen goedkeurende accountantsverklaring, omdat door het geringe aantal werknemers de verantwoordelijkheden onvoldoende over verschillende functies kunnen worden gespreid. Dit geldt voor instellingen met een zorgomzet van minder dan € 1.000.000,– per jaar en minder dan 10 fte zorggerelateerd personeel. In dat geval onthouden accountants zich vaak van een oordeel. Zij geven dan aan, geen aanleiding te zien om te concluderen dat de jaarrekening geen getrouw beeld geeft van de grootte en de samenstelling van het vermogen van de instelling, in plaats van te moeten oordelen dat de jaarrekening wel een getrouw beeld geeft.

B

Met de wijziging van de artikelen 3 en 5 wordt de Regeling verslaggeving WTZi zoveel mogelijk in lijn gebracht met het BW en de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving. Artikel 3, onder c, was specifiek opgenomen ten behoeve van de NZa, zodat die de controle van de nacalculeerbare afschrijvingslasten in het nacalculatieformulier aan de hand van de jaarrekening kon uitvoeren. Deze controle kan echter ook geschieden door middel van een afzonderlijke toelichting, zoals thans in artikel 5, onder c, is neergelegd.

C

Het nieuwe derde lid van artikel 7 verplicht zorginstellingen die onder een holding vallen die zelf geen zorginstelling is, inzicht te geven in de totale groepsstructuur.

D

De jaarverslaggeving wordt voortaan uitsluitend in elektronische vorm ingediend.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven