Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 7 december 2008, nr. WJZ/8146357, tot wijziging van de Regeling voorbereiding buitengewone omstandigheden sector telecommunicatie 2007 in verband met beëindiging van de verplichting tot in standhouden van het Nationaal Noodnet door KPN N.V.

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 14.6 van de Telecommunicatiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling voorbereiding buitengewone omstandigheden sector telecommunicatie 2007 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel d, vervalt.

B

Artikel 2, tweede lid, alsmede de aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 december 2008

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk.

TOELICHTING

Het huidige Nationale Noodnet is een besloten telefonienet, dat ten dienste staat aan ‘bestuurlijk Nederland’ en aan instanties die een functie vervullen binnen de kaders van de hoofddoelstellingen van nationale veiligheid, zoals bv. politie- en veiligheidsregio’s, brandweerkorpsen en ministeries.

Het netwerk wordt gebruikt wanneer de reguliere communicatiemiddelen niet meer beschikbaar zijn. Het net is gebaseerd op een zeer betrouwbare, maar inmiddels verouderde techniek.

Het huidige Nationaal Noodnet was oorspronkelijk ondergebracht bij het staatsbedrijf der PTT. Na privatisering van het staatsbedrijf der PTT is KPN N.V. wettelijk opgedragen het huidige Nationaal Noodnet in stand te houden. De overeenkomst die met KPN N.V. was afgesloten ten behoeve van deze wettelijke verplichting loopt tot en met 31 december 2009.

Er is besloten het Nationale Noodnet te vernieuwen. Dit betekent dat er een nieuwe voorziening voor noodcommunicatie komt die in 2010 operationeel is. De nieuwe voorziening wordt aangelegd als een ‘last resort’ communicatiemiddel voor de overheid en maatschappelijk vitale sectoren. De nieuwe voorziening wordt Europees aanbesteed. Indachtig die nieuwe voorziening is het niet langer wenselijk om voor KPN N.V. de wettelijke verplichting tot het in standhouden van het huidige Nationaal Noodnet voort te laten bestaan. Deze wettelijke verplichting was vervat in artikel 2, tweede lid. Met het vervallen van dat artikel komt er een eind aan de verplichting voor KPN N.V. Omdat de regeling op geen andere plek het begrip ‘Nationaal Noodnet’ hanteert, is ook de definitiebepaling (artikel 1, onderdeel d) vervallen.

Administratieve lasten

KPN N.V. zal niet langer gehouden zijn het Nationaal Noodnet in stand te houden. De administratieve lasten die dit voor KPN N.V. met zich meebrengt bedragen op jaarbasis 16 uur × € 50,00 per uur = € 800,00 voor het aanleveren van gegevens van het Nationaal Noodnet als onderdeel van de verplichte jaarrapportage van KPN. Deze jaarrapportage vloeit voort uit afspraken gemaakt met aanbieders vallend onder H 14 (Buitengewone Omstandigheden) van de Telecommunicatiewet.

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk.

Naar boven