Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 15 december 2008, nr. TRCJZ/2008/3699, houdende een wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten strekkende tot instelling van een dubbele reinigings- en ontsmettingsplicht van vervoermiddelen vanwege LPAI in Duitsland

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 17, eerste lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 2.6 van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten1 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2.6a

  • 1. Een vervoermiddel dat kennelijk is gebruikt voor het vervoeren van gevogelte of broedeieren in de Duitse deelstaat Nedersaksen, en vanuit deze deelstaat anders dan in doorvoer leeg in Nederland wordt gebracht, wordt gereinigd en ontsmet op een reinigings- en ontsmettingsplaats voor vervoermiddelen die is geregistreerd overeenkomstig artikel 78 van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s. De vervoerder overlegt binnen 24 uur na binnenkomst in Nederland aan de VWA een bewijs van de reiniging en ontsmetting.

  • 2. Artikel 2.6, derde tot en met zesde lid, zijn van overeenkomstige toepassing.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 15 december 2008, om 16.30 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

overeenkomstig het door de minister genomen besluit:

de Directeur-Generaal van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

A.M. Burger.

TOELICHTING

Met de onderhavige wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt een verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting (R&O) ingevoerd ten aanzien van vervoermiddelen die kennelijk gebruikt zijn voor gevogelte of broedeieren, komend vanuit de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het instellen van deze verplichting tot dubbele R&O van de desbetreffende vervoermiddelen is ingevoerd in verband met een uitbraak in Duitsland van een milde variant van het vogelgriepvirus. Het gaat hierbij om laagpathogene Aviaire influenza van het type H5N3 (LPAI). Op 10 december 2008 is dit virus aangetroffen bij een vleeskalkoenenbedrijf in Garrel, gelegen in de Kreis Cloppenburg in de deelstaat Nedersaksen, 60 kilometer over de grens bij Groningen. Inmiddels is dit type LPAI bevestigd bij circa 10 bedrijven in deze deelstaat.

De Duitse autoriteiten hebben overeenkomstig de Europese richtlijn 2005/94/EG de nodige bestrijdingsmaatregelen getroffen. Er is een beperkingsgebied van 1 kilometer ingesteld rond de besmette bedrijven gelegd. Binnen deze gebieden zijn vervoersverboden van kracht, worden alle bedrijven gescreend en vindt een geïntensiveerde monitoring van wilde vogels plaats. Verder is er voor de gehele deelstaat Nedersaksen een afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee en hobbypluimvee ingesteld en zijn pluimveetentoonstellingen verboden. Over de herkomst van het virus is momenteel nog niets bekend. De Duitse autoriteiten hebben daartoe een onderzoek ingesteld. De Europese Commissie heeft tot op heden nog geen aanvullende maatregelen getroffen.

De invoering in Nederland van de verplichting tot dubbele R&O wordt veterinair noodzakelijk geacht. Het gebied in Duitsland waarbinnen de uitbraken zijn bevestigd, kent namelijk een zeer grote pluimveedichtheid. Bovendien zijn er in dit gebied enkele grote kalkoenslachterijen geves-tigd die ook worden ingezet voor de slacht van kalkoenen uit Nederland. Daarbij komt dat er veel pluimveeverkeer bestaat tussen Nederland en dit gebied in Duitsland. Duitse vleeskuikens worden in Nederland geslacht en de Nederlandse kalkoenen worden in dit gebied in Duitsland geslacht.

Tegen deze achtergrond wordt via deze wijzigingsregeling overgegaan tot invoering van de verplichting tot dubbele R&O ten aanzien van vervoermiddelen die kennelijk gebruikt zijn voor gevogelte of broedeieren en die komen vanuit de Duitse deelstaat Nedersaksen, teneinde het risico op insleep van het LPAI-virus vanuit Duitsland in Nederland te verkleinen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

overeenkomstig het door de minister genomen besluit:

de Directeur-Generaal van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

A.M. Burger.


XNoot
1

Regeling van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 5 december 2007, Stcrt. 2007, 237; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 11 december 2008, TRCJZ/2008/3614.

Naar boven