Regeling tot wijziging van de Regeling vakbekwaamheid bestuurders in verband met het herstel van enkele onvolkomenheden

2 december 2008

Nr. CEND/HDJZ-2008/1546 sector AWW

Hoofddirectie Juridische Zaken

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 111, vierde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 156o van het Reglement rijbewijzen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vakbekwaamheid bestuurders wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 17 wordt ‘de praktijktoets vakbekwaamheid 1 voor categorie C en de praktijktoets vakbekwaamheid 2 voor categorie C’ vervangen door: de praktijktoets vakbekwaamheid 1 voor categorie D en de praktijktoets vakbekwaamheid 2 voor categorie D.

B

De bijlagen 4 en 5 worden vervangen door de bijlagen 4 en 5 zoals opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

De bijlagen 1 tot en met 13 bij de Regeling vakbekwaamheid bestuurders treden in werking met ingang van 10 september 2008.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met uitzondering van artikel II dat in werking treedt met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant en terugwerkt tot en met 10 september 2008.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen, die ter inzage worden gelegd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat te Den Haag.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

BIJLAGE 4: TOETSMATRIJS PRAKTISCHE TOETS C

Mij bekend,

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

BIJLAGE 5: TOETSMATRIJS PRAKTISCHE TOETS D

Mij bekend,

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling worden een aantal onvolkomenheden hersteld in de Regeling vakbekwaamheid bestuurders. De Regeling vakbekwaamheid bestuurders is onlangs vastgesteld. Ze bevat de uitvoeringsvoorschriften voor met name de examinering en de nascholing van bestuurders in het goederen- en personenvervoer naar aanleiding van de implementatie van richtlijn nr. 2003/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 15 juli 2003 (PbEU L 226) betreffende de vakbekwaamheid en de opleiding en nascholing van bestuurders van bepaalde voor goederen- en personenvervoer over de weg bestemde voertuigen, tot wijziging van verordening (EEG) nr. 3820/85 van de Raad en tot intrekking van richtlijn 76/914/EEG van de Raad.

In artikel 17 worden tikfouten hersteld. Ook bij de toetsmatrijzen voor de praktische toetsen worden fouten verbeterd. Bij de vaststelling van de Regeling vakbekwaamheid bestuurders is verzuimd de inwerkingtreding van de bijlagen apart te regelen. Om de inwerkingtreding buiten twijfel te stellen, wordt hierin alsnog uitdrukkelijk voorzien. Aangezien deze bijlagen sinds 10 september 2008 worden toegepast, stuit het verlenen van terugwerkende kracht hier niet op problemen.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven