Regeling van de Staatssecretaris van Justitie van 2 december 2008, nr. 5566543/08/DJI, houdende wijziging van de Regeling melding ongeoorloofde afwezigheid in verband met melding van ongeoorloofde afwezigheid aan het Centraal Justitieel Incassobureau

De Staatssecretaris van Justitie,

Gelet op artikel 5a, tweede lid, van de Penitentiaire beginselenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling melding ongeoorloofde afwezigheid wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1.1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. het CJIB: het Centraal Justitieel Incassobureau van het Ministerie van Justitie.

B

Artikel 2.7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De directeur meldt de ongeoorloofde afwezigheid behorend tot groep B, onder 1°, onmiddellijk na constatering ervan aan:

    • a. het CJIB, binnen kantooruren telefonisch, buiten kantooruren per elektronische post of per fax;

    • b. de sectordirecteur GW dan wel de sectordirecteur BV, indien de directeur van oordeel is dat de ongeoorloofde afwezigheid daartoe aanleiding geeft; de directeur meldt de ongeoorloofde afwezigheid alleen in dat geval telefonisch aan de accountmanager of piketambtenaar van de betreffende sector.

2. In het derde lid, aanhef, vervalt: telefonische.

3. Het derde lid, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. het CJIB, in geval van ongeoorloofde afwezigheid behorend tot groep B, onder 1°, dan wel de politie in de regio waarbinnen de inrichting is gelegen, in geval van ongeoorloofde afwezigheid behorend tot groep B, onder 2°;

4. In het derde lid vervalt onderdeel c, onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel b door een punt.

C

In artikel 2.8, tweede lid, wordt na ‘Landelijk Meldpunt’ ingevoegd: , het CJIB,.

D

Artikel 2.9, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a komt te luiden:

  • a. het CJIB, in geval van ongeoorloofde afwezigheid behorend tot groep B, onder 1°, dan wel de politie in de regio waarbinnen de inrichting is gelegen, in geval van ongeoorloofde afwezigheid behorend tot groep B, onder 2°;

2. Onderdeel c vervalt, onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel b door een punt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak.

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de artikelen 1.1, 2.7, 2.8 en 2.9 van de 'Regeling melding ongeoorloofde afwezigheid' in verband met een wijziging in de meldingsprocedure bij ongeoorloofde afwezigheid als bedoeld in de Penitentiaire beginselenwet. De wijziging vloeit voort uit de nieuwe taken van het Centraal Justitieel Incassobureau (hierna: CJIB). Met ingang van 1 oktober 2008 is het CJIB belast met de centrale signalering van de in deze regeling aangegeven groep ongeoorloofd afwezigen in het opsporingsregister, de uitvaardiging van arrestatiebevelen en de meldingen hierover aan de officier van justitie en de politiekorpsen die het aangaan. Het CJIB bewaakt de termijnen van de signaleringen en de afhandeling van de arrestatiebevelen. Na de aanhouding of terugkeer van de ongeoorloofd afwezige draagt het CJIB zorg voor de intrekking van de signaleringen.

Het gaat om de ongeoorloofd afwezigen uit groep B, als bedoeld in artikel 2.4, onder b, onder 1°, die zich hebben onttrokken aan de tenuitvoerlegging als bedoeld in artikel 2.2, onder e tot en met g. Dit zijn de onttrekkingen van gedetineerden, deelnemers aan een penitentiair programma, dan wel betrokkenen aan wie de maatregel is opgelegd tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders, vanuit een (zeer) beperkt beveiligde inrichting of terrein (onderdeel e), vanuit een open afdeling van een ziekenhuis of andere instelling voor zorg of hulp (onderdeel f), tijdens onbegeleid verlof, deelname aan een penitentiair programma, of ander toegestaan verblijf buiten de inrichting zonder begeleiding (onderdeel g).

Eén en ander heeft tot gevolg dat de directeur van een penitentiaire inrichting de ongeoorloofde afwezigheid van deze groep, en het einde daarvan, op de aangegeven wijze aan het CJIB moet melden, en niet meer aan de regiopolitie en de officier van justitie.

De nieuwe werkwijze geldt niet voor groep B, onder 2°, de onttrekkingen uit vreemdelingenbewaring. Het CJIB verricht de genoemde werkzaamheden immers in opdracht van het openbaar ministerie, terwijl het openbaar minister geen strafvorderlijke bevoegdheden heeft ten aanzien van vreemdelingenbewaring. Deze onttrekkingen moeten daarom steeds aan de regiopolitie worden gemeld, als bepaald in het ongewijzigde tweede lid van artikel 2.7.

De wijze van melding en signalering van ongeoorloofd afwezigen behorend tot groep A, als bedoeld in artikel 2.4, onder a, verandert evenmin: het Landelijk Meldpunt blijft daarvoor de aangewezen instantie.

De Staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak.

Naar boven