Wijziging beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA

Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 25 september 2008, nr. TRCJZ/2008/2432, tot wijziging van het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur;

Besluit:

Artikel I

Het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel g, wordt de zinsnede ‘Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne (PbEU L 139)’ vervangen door: verordening (EG) nr. 852/2004.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door een puntkomma, worden vier onderdelen toegevoegd, luidende:

k. verordening (EG) nr. 852/2004: Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne (PbEU L 139);

l. formule: verzameling van onder dezelfde naam of aanduiding opererende locaties, waar direct voor de consument bestemde producten worden verhandeld;

m. voedselveiligheidsregels en -eisen: regels en eisen waaraan een ondernemer, die levensmiddelen verhandelt, op basis van verordening (EG) nr. 852/2004 moet voldoen;

n. risicocategorie: indeling van een bedrijf of formule op basis van het structureel aanwezig zijn en beheersen van voedselveiligheidsrisico’s in ‘permanent risico’, ‘beperkt risico’ of ‘nagenoeg geen risico’.

B

In artikel 2 wordt ‘de artikelen 4, 5, 5a en 5b’ vervangen door: de artikelen 4 tot en met 5c.

C

Na artikel 5b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5c

Inzake de controle op de toepassing van de voedselveiligheidsregels en -eisen door formules heeft het besluit, bedoeld in artikel 2, betrekking op:

a. de naam en adres van het hoofdkantoor van de formule;

b. de naam van de levensmiddelensector waartoe de formule behoort;

c. de periode waarin de controles hebben plaatsgevonden;

d. het aantal locaties van de formule;

e. het aantal gecontroleerde locaties van de formule;

f. de punten waarop de controle van de locaties betrekking heeft;

g. een van de volgende bevindingen ten aanzien van elk van de punten, bedoeld onder f:

i. voldoet;

ii. voldoet, met een opmerking;

iii. niet beoordeeld;

of het percentage van de locaties, welke aan de wettelijke regels en eisen voldoet ten aanzien van elk van de punten, bedoeld onder f, wanneer één of meerdere van deze percentages een waarde heeft onder de 90%;

h. de punten waarop de controle van het management betrekking heeft;

i. een van de volgende bevindingen ten aanzien van elk van de punten, bedoeld onder g:

i. voldoet;

ii. voldoet, met een opmerking;

iii. voldoet niet;

iv. niet beoordeeld;

j. de risicocategorie waarin de formule op basis van de controlebevindingen geplaatst is.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 30 september 2008.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg.

Toelichting

Dit besluit strekt tot wijziging van het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA (hierna: beleidsregels).

Vanaf 1 oktober 2008 zullen de controlegegevens openbaar gemaakt worden van de formuleaanpak als volgende fase van openbaarmaking van VWA controlegegevens. De Tweede Kamer der Staten-Generaal is daarvan op de hoogte gesteld bij brief van 17 december 2007.1

De formuleaanpak houdt in dat levensmiddelenbedrijven die risico’s voor de voedselveiligheid aantoonbaar weten te beheersen minder zullen worden gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Bedrijven die de risico’s niet aantoonbaar weten te beheersen krijgen van de VWA extra aandacht. Deze bonus/malus systematiek is als eerste uitgewerkt voor formulebedrijven in de levensmiddelensector. Dat zijn de landelijk bekende supermarkten, bakkerijen, cateraars, hotel- en restaurantketens en tankstations. Deze wijziging van de beleidsregels dient er toe om de controlegegevens van de formuleaanpak openbaar te maken.

Bij de formules wordt vanuit de hoofdvestiging geregeld dat de voedselveiligheidssystemen goed worden uitgevoerd. Het voedselveiligheidssysteem is vastgelegd in een zogenaamde hygiënecode en zorgt ervoor dat alle locaties goed omgaan met veiligheidsaspecten als hygiëne, koeling en ongediertebestrijding. Ook is in de hygiënecode geregeld dat medewerkers adequaat reageren in het geval er zaken misgaan. Het hoofdkantoor moet aan de toezichthouder kunnen aantonen hoe het voedselveiligheidssysteem in de voorbije periode heeft gefunctioneerd.

Op grond van recente inspecties bepaalt de VWA of locaties van een bedrijf voldoen aan de eisen van de Warenwet en verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne (PbEU L 139). Het aantal te controleren locaties wordt volgens een rekenkundige formule berekend uit het totaal aantal locaties van de formule. De controlebevindingen van de locaties worden per formule samengevat op een factsheet. Daaraan wordt toegevoegd de risicocategorie waarin de formule op basis van de controlebevindingen door de VWA ingedeeld wordt. De factsheets worden met ingang van 1 oktober 2008 openbaar gemaakt.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg

Naar boven