Besluit aanpassing van regelingen van CWI in verband met de samenvoeging van CWI met UWV

De Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Gelet op artikel 3 van het Besluit uitvoering sociale werkvoorziening en begeleid werken, artikel 30d van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie, artikel 30a, tweede lid van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie, het Besluit werkgebieden UWV WERKbedrijf, het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945, het Mandaatbesluit en het Ontslagbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Registratieregels CWI worden als volgt gewijzigd.

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘op grond van artikel 25 Wet SUWI’ vervangen door: op grond van artikel 30b Wet SUWI.

2. In het tweede lid wordt ‘als bedoeld in artikel 25, tweede lid, Wet SUWI’ vervangen door: als bedoeld in artikel 30b, tweede lid, Wet SUWI.

3. In het derde en vierde lid wordt telkenmale ‘CWI’ vervangen door: UWV.

4. In het vierde lid, onderdeel d, wordt ‘sofi-nummer’ vervangen door: burgerservicenummer, en bij gebreke daarvan het sofi-nummer.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘CWI’ vervangen door: UWV.

2. In het derde lid komt de zinsnede ‘bij UWV of’ te vervallen.

C

In artikel 4, tweede lid, wordt ‘CWI’ vervangen door: UWV.

D

In artikel 5 wordt in de kop alsmede in het eerste lid, ‘CWI’ vervangen door: UWV.

E

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘CWI’ vervangen door: UWV.

2. Het tweede lid, onderdeel a, komt als volgt te luiden: vacature-eisen stelt die als discriminatoir zijn aan te merken.

F

In artikel 7, tweede lid, wordt ‘CWI’ vervangen door: UWV.

G

In artikel 8 wordt in de kop alsmede in het eerste, tweede, derde en vierde lid, telkenmale ‘CWI’ vervangen door: UWV.

H

In artikel 9, tweede lid, wordt ‘Registratieregels CWI’ vervangen door: Registratieregels UWV.

ARTIKEL II

De Beleidsregels WSW 2008 worden als volgt gewijzigd.

A

In het besluit wordt telkenmale ‘CWI’ vervangen door: UWV.

B

Artikel 2, vierde lid, komt als volgt te luiden: Indien de aanvrager niet of onvoldoende medewerking verleent aan het onderzoek, kan UWV daaraan gevolgen verbinden bij de beslissing omtrent het verzoek tot (her)indicatie.

ARTIKEL III

Het Besluit Beleidsregels Ontslagtaak CWI van 6 september 2005 (CWI 2005/009, Stcrt. 7 oktober 2005, nr. 195, p. 11, laatstelijk gewijzigd in Stcrt. 2007, nr. 200, p.17), alsmede de daarbij behorende bijlage ‘Beleidsregels Ontslagtaak CWI’, wordt als volgt gewijzigd.

A

In het besluit wordt telkenmale ‘Centrale organisatie werk en inkomen’ vervangen door ‘Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen’, ‘CWI’ vervangen door ‘UWV’ en ‘Juridische Zaken’ door ‘Arbeidsjuridische dienstverlening’.

B

Het besluit wordt hernoemd naar ‘Besluit Beleidsregels Ontslagtaak UWV’.

C

De bij dit besluit behorende bijlage ‘Beleidsregels Ontslagtaak CWI’ wordt hernoemd naar ‘Beleidsregels Ontslagtaak UWV’.

ARTIKEL IV

Het Reglement ontslagadviescommissies CWI 2008 (Stcrt. 18 juli 2008, nr. 137, pag. 24) wordt als volgt gewijzigd.

A

Het reglement wordt hernoemd naar ‘Reglement ontslagadviescommissies UWV’.

B

Aan artikel 1 van het reglement wordt onder i de volgende begripsomschrijving toegevoegd:

AJD:

afdeling Arbeidsjuridische dienstverlening van UWV WERKbedrijf

C

In het reglement wordt telkenmale ‘Centrale organisatie werk en inkomen’ vervangen door ‘Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen’ en ‘CWI’ vervangen door ‘UWV’.

D

In het reglement wordt ‘afdeling Juridische Zaken (van CWI)’ en ‘Juridische Zaken’ telkenmale vervangen door ‘afdeling AJD’, ‘Landelijk manager Juridische Zaken’ vervangen door ‘manager AJD’, ‘hoofd(en) Juridische Zaken’ door ‘districtshoofd(en) AJD’ en ‘locatiehoofd(en) Juridische Zaken’ door ‘locatiehoofd(en) AJD’.

E

Artikel 16 wordt ingetrokken.

ARTIKEL V

Indien het bij Koninklijke boodschap van 24 juni 2008 ingediende voorstel van wet houdende Wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen en enkele andere wetten in verband met de evaluatie van deze wet, de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en deregulering (31514) tot wet is verheven en die wet in werking treedt, treedt dit besluit op hetzelfde tijdstip in werking. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na het in de vorige volzin bedoelde tijdstip, treedt het in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt het terug tot en met genoemd tijdstip.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant gepubliceerd.

Amsterdam, 2 december 2008

Voorzitter Raad van bestuur,

J.M. Linthorst.

TOELICHTING

Met het wetsvoorstel Wet Wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen en enkele andere wetten in verband met de evaluatie van deze wet, de kaderwet zelfstandige bestuursorganen en deregulering, Kamerstuknummer 31514 wordt de Wet Structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (wet SUWI) gewijzigd. Resultaat hiervan is dat de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI) ophoudt te bestaan. De taken van CWI worden belegd bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).

De besluiten van CWI blijven na de datum van opheffing van CWI bestaan als besluiten van UWV. Hierdoor zijn wel een aantal aanpassingen in de besluiten aan de orde. Het onderhavige besluit voorziet daarin.

De belangrijkste aanpassing betreft het in de besluiten vervangen van CWI door UWV. In de artikelsgewijze toelichting zal worden ingegaan op meer specifieke wijzigingen.

Artikelsgewijs

Artikel I (wijziging Registratieregels CWI)

De wijziging onder E, onderdeel 2, komt voort uit het komen te vervallen van de non-discriminatiecode CWI. Hierdoor is het niet meer mogelijk om in artikel 6, tweede lid, onderdeel a, bij het verwijderen van vacatures als gevolg van door de werkgever gestelde vacature-eisen naar die non-discriminatiecode CWI te verwijzen. Met de gewijzigde tekst wordt geregeld dat vacatures kunnen worden verwijderd indien de vacature-eisen als discriminatoir zijn aan te merken. Hierbij moet – in navolging van de non-discriminatiecode – worden gedacht aan onderscheid tussen personen op grond van godsdienst, levensovertuiging, nationaliteit, ras, geslacht, leeftijd, seksuele gerichtheid of handicap.

Artikel II (wijziging Beleidsregels WSW 2008)

De wijziging onder B ziet in het repareren van een onvolkomenheid in de beleidsregels. In artikel 2, vierde lid, van beleidsregels wordt aan de aanvrager de verplichting opgelegd om medewerking te verlenen aan het onderzoek. Het opleggen van een verplichting past echter niet in het karakter van beleidsregels. Daarom wordt de verplichting vervangen in de bevoegdheid voor UWV om, indien aanvrager niet of onvoldoende medewerking verleent aan het onderzoek, daaraan gevolgen verbinden bij de beslissing omtrent het verzoek tot (her)indicatie.

Artikel III (wijziging Besluit Beleidsregels ontslagtaak CWI)

De wettelijke ontslagtaak voor UWV is neergelegd in artikel 6 van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945. Binnen UWV is de afdeling Arbeidsjuridische dienstverlening van UWV WERKbedrijf belast met de uitvoering. In het Besluit Beleidsregels Ontslagtaak CWI, meer in het bijzonder in de daarbij behorende bijlage, is het uitvoeringsbeleid van de wettelijke ontslagtaak opgenomen. In de onderdelen A, B en C wordt de naamgeving van CWI veranderd in UWV. Door deze bepaling behouden de beleidsregels hun werking.

In voorkomende gevallen kan in de teksten bedoeld zijn dat slechts het bedrijfsonderdeel UWV WERKbedrijf (de opvolger van CWI binnen UWV) competent is. Alsdan moet de term UWV beperkt worden uitgelegd.

Artikel IV (wijziging Reglement ontslagadviescommissies CWI 2008)

Het Reglement ontslagadviescommissies CWI 2008 regelt de instelling en de taken van ontslagadviescommissies, de samenstelling van de commissie, de benoemings- en ontslagprocedures voor de leden en de werkwijze bij de advisering in ontslagzaken. In de onderdelen A, B, C en D wordt de naamgeving aangepast.

De intrekking van artikel 16 is technisch van aard.

Artikel V (inwerkingtreding)

Dit artikel koppelt de inwerkingtreding van de in dit besluit opgenomen wijzigingen in CWI regels aan de datum waarop CWI ophoudt te bestaan.

Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Voorzitter Raad van bestuur,

J.M. Linthorst.

Naar boven