Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 7 december 2008, nr. WJZ / 8186729, houdende wijziging van de Regeling kosten aftappen en gegevensverstrekking om vergoedingsafspraken tussen de opdrachtgever en groepen aanbieders mogelijk te maken

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 13.6, derde lid, van de Telecommunicatiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 3 van de Regeling kosten aftappen en gegevensverstrekking wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van het eerste en tweede lid kan de opdrachtgever met een groep van aanbieders afspraken maken over de hoogte van de vergoeding voor declarabele kosten en de voorwaarden voor de uitbetaling van die vergoeding.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2008.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 december 2008

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk.

TOELICHTING

1. Aanleiding

In 2007 is de Regeling kosten aftappen en gegevensverstrekking (hierna: de Regeling) door het Ministerie van Economische Zaken geëvalueerd. De evaluatie is 3 september bij brief aan de Tweede Kamer aangeboden (Kamerstukken II, 2006/07, 30 517, nr. 4). Uit de evaluatie is gebleken dat de Regeling ongewenste effecten had. Zo bleven de kosten aangaande aftappen en gegevensverstrekking in alle gevallen niet alleen niet zo laag mogelijk, maar hadden tevens de direct betrokken partijen moeite inzake het verkrijgen van overeenstemming over de juiste toepassing van de Regeling. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat de uitvoering van de Regeling onder druk kwam te staan en de samenwerking tussen opdrachtgevers en aanbieders werd verstoord.

2. Afspraken tussen opdrachtgever en aanbieders

Zoals in de brief aan de Tweede Kamer opgemerkt, werden gesprekken aangegaan tussen de betrokken overheidspartijen met vertegenwoordigers van aanbieders om te komen tot verbetering van de samenwerking op het terrein van aftappen en gegevensverstrekking. Uit deze gesprekken bleek dat het voor bepaalde groepen van aanbieders voor de hand ligt om specifieke afspraken te maken over de wijze van vergoeding van kosten. Het nieuwe artikel 3, derde lid, van de Regeling voorziet in deze mogelijkheid. Door het toepassen van dit nieuwe artikel kan rekening worden gehouden met voor specifieke groepen bijzondere vergoedingsproblematieken of bijzondere mogelijkheden om efficiëntie in de procedures teweeg te brengen. Ook kan op die wijze worden voorzien in voor de specifieke groep van aanbieders noodzakelijke voorwaarden waaronder de vergoeding wordt uitbetaald. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan voor die groep specifieke zogenoemde ‘Service Level Agreements’, waarbij bepaalde kwaliteitseisen aan de dienstverlening worden gesteld, of wordt afgesproken dat er met efficiëntieverhogende of innovatieve maatregelen wordt meegewerkt.

Het ligt voor de hand dat de aanbieders waarmee dergelijke afspraken worden gemaakt een samenhang kennen die noodzaakt tot dergelijke specifieke afspraken.

Tenslotte maakt deze regeling het mogelijk ook voor het jaar 2008 dergelijke afspraken te maken (artikel II). De gesprekken tussen betrokken overheidspartijen en vertegenwoordigers van aanbieders hebben uitgewezen dat ook voor dat jaar nog afspraken mogelijk en noodzakelijk waren om tot een werkbare uitvoering van de regeling en een goede samenwerking te komen.

3. Administratieve lasten

Door artikel 3, derde lid, in de Regeling op te nemen, wordt in een facultatieve methode voor kostenvergoeding voorzien. Daardoor worden geen nieuw administratieve lasten in het leven geroepen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk.

Naar boven