Regeling tot wijziging van bijlagen I en II bij de Regeling veiligheid primaire waterkeringen in verband met het vaststellen van hydraulische randvoorwaarden en toetsvoorschriften voor c-keringen

2 december 2008

Nr. CEND/HDJZ-2008/1525 sector I&O

Hoofddirectie Juridische Zaken

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 4, eerste lid, en 5a van de Wet op de waterkering;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling veiligheid primaire waterkeringen wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan bijlage I behorende bij artikel 1 van de regeling wordt toegevoegd het in bijlage I bij deze regeling opgenomen Addendum bij de Hydraulische Randvoorwaarden 2006 voor de primaire waterkeringen van de categorie c.

B

Aan bijlage II behorende bij artikel 2 van de regeling wordt toegevoegd het in bijlage II bij deze regeling opgenomen Addendum op het Voorschrift Toetsen op Veiligheid 2006 m.b.t. primaire waterkeringen van de categorie c.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen, die ter inzage worden gelegd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa.

TOELICHTING

Met de Regeling veiligheid primaire waterkeringen is voorzien in de vaststelling van het Voorschrift Toetsen op Veiligheid (VTV) en de hydraulische randvoorwaarden (HR) voor het tijdvak 2006–2011. Zowel het VTV als de HR spelen een belangrijke rol bij de beoordeling van de veiligheid van primaire waterkeringen door de beheerder van die keringen.

Met deze wijzigingsregeling wordt dit toetsinstrumentarium aangevuld met toetsvoorschriften en hydraulische randvoorwaarden voor een specifieke categorie van waterkeringen, te weten waterkeringen van de categorie c. Beheerders dienen het toetsinstrumentarium toe te passen in de derde toetsronde en hierover in 2010 (conform de gemaakte afspraken in het Draaiboek toetsen) te rapporteren aan gedeputeerde staten.

Het is voor het eerst dat een specifiek toetsinstrumentarium wordt vastgesteld voor c-keringen. Voorheen werden c-keringen getoetst aan de eis van behoud van de toestand zoals die in de legger is aangeduid. Het nieuwe toetsinstrumentarium, dat in goede afstemming met beheerders en provincies is ontwikkeld, dient een reëler beeld van de veiligheid van de c-keringen op te leveren.

De toetsvoorschriften en hydraulische randvoorwaarden worden als addenda vastgesteld bij de bijlagen van de Regeling veiligheid primaire waterkeringen. De addenda dienen in samenhang met die bijlagen te worden gelezen. Het ‘Addendum op het Voorschrift Toetsen op Veiligheid 2006 m.b.t. primaire waterkeringen van de categorie c’ bevat in aanvulling op het VTV2006 regels volgens welke de toetsing van de categorie c-keringen dient te worden uitgevoerd. In het ‘Addendum bij de Hydraulische Randvoorwaarden 2006 voor de primaire waterkeringen van de categorie c’ zijn de hydraulische randvoorwaarden voor de c-keringen beschreven, waarmee de veiligheidstoets voor de derde toetsronde moet worden uitgevoerd.

Vanwege de omvang van de addenda is publicatie in de Staatscourant praktisch niet goed mogelijk. Deze regeling zal daarom, inclusief de bijlagen, ter inzage worden gelegd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, thans gevestigd aan de Koningskade 4 te Den Haag. Terinzagelegging vindt plaats in de bibliotheek van de Hoofddirectie Juridische Zaken. Het is eveneens mogelijk om een elektronische versie van de addenda te raadplegen op www.waterkeren.nl of op te vragen bij de helpdesk Water, telefoon 0800-6592837 of contact@helpdeskwater.nl. De addenda zullen tevens worden toegezonden aan de beheerders van primaire waterkeringen en toezichthoudende provincies.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa.

Naar boven