Regeling van 28 november 2008, nr. CEND/HDJZ-2008/1602 sector AWW, Hoofddirectie Juridische Zaken, tot wijziging van de Regeling kostencomponent tarief deel I kentekenbewijs en de Regeling afdracht vergoeding afgifte rijbewijzen in verband met de jaarlijkse aanpassing

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 4q, tweede lid, en 121, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 35 van het Kentekenreglement;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1, eerste lid, van de Regeling kostencomponent tarief deel I kentekenbewijs wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘€ 12,69’ vervangen door: € 17,80.

2. In onderdeel b wordt ‘€ 3,16’ vervangen door: € 4,01.

ARTIKEL II

Artikel 1 van de Regeling afdracht vergoeding afgifte rijbewijzen wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘€ 8,50’ vervangen door: € 8,75.

2. In het tweede lid wordt ‘€ 38,50’ vervangen door: € 38,75.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

TOELICHTING

De onderhavige regeling betreft de jaarlijkse aanpassing van de hoogte van de bedragen en vergoedingen opgenomen in de Regeling kostencomponent tarief deel I kentekenbewijs en de Regeling afdracht vergoeding afgifte rijbewijzen.

Regeling kostencomponent tarief deel I kentekenbewijs

Een kentekenbewijs bestaat uit een deel I en een deel II. Deel I is gesplitst in een deel IA en een deel IB. Wat betreft de kostenverdeling van het kentekenbewijs bevatten de delen IA en IB een zogenaamde structurele belastingkop. Hieruit worden de kosten gedekt die zijn opgesomd in artikel 4q, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, zoals bijvoorbeeld het ongeldig verklaren van kentekenbewijzen en het verstrekken van gegevens uit het kentekenregister. Voor 2009 wordt de structurele belastingkop op een deel IA van een kentekenbewijs vastgesteld op € 17,80 en de belastingkop op een deel IB € 4,01.

Regeling afdracht vergoeding afgifte rijbewijzen

Artikel 121 van de Wegenverkeerswet 1994 bevat een opsomming van handelingen in het kader van de afgifte van een rijbewijsdocument waarvan de kosten worden gedekt door een vergoeding die gemeenten verschuldigd zijn aan de Dienst Wegverkeer. Het gaat onder meer om de productie en levering van rijbewijzen, het ongeldig verklaren van rijbewijzen, het beheer van het rijbewijzenregister en het verstrekken van gegevens uit dit register. De hoogte van deze vergoeding is opgenomen in de Regeling afdracht vergoeding afgifte rijbewijzen. Voor 2009 wordt de vergoeding vastgesteld op € 8,75 voor een standaard aanvraag en € 38,75 voor een spoedaanvraag.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven