Erkenning Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en ECN Nucleair BV als dosimetrische dienst

Beschikking van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 juni 2008, Directie Arbeidsomstandigheden, nr. ARBO/M&A/2008/17818, houdende de erkenning voor onbepaalde duur van de Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en ECN Nucleair BV, als dosimetrische dienst, ten behoeve van Nuclear Research and consultancy Group (NRG), locatie Arnhem, voor de monitoring van de blootstelling van werknemers aan bèta-, fotonen en neutronenstraling

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Overwegende dat er fouten zijn geslopen in de beschikking ARBO/M&A/2008/7974;

Gezien het verzoek van 13 maart 2008 van de Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland en van ECN Nucleair BV, om de Nuclear Research and consultancy Group, locatie Arnhem (hierna te noemen NRG), voor onbepaalde duur te erkennen als dosimetrische dienst voor de monitoring van de blootstelling van werknemers aan bèta-, fotonen en neutronenstraling;

Gelet op artikel 8 van het Besluit stralingsbescherming en op de artikelen 3 en 4 van de Regeling voorzieningen stralingsbescherming werknemers;

Besluit:

Artikel 1

De beschikkingen ARBO/M&A/2007/28317 en ARBO/M&A/2008/7974, houdende erkenning van NRG als dosimetrische dienst, worden ingetrokken.

Artikel 2

1. Als dienst, bevoegd tot het verstrekken van persoonlijke controlemiddelen en het uitlezen daarvan, als bedoeld in artikel 8, eerste lid, van het Besluit stralingsbescherming, worden erkend de Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en ECN Nucleair BV ten behoeve van NRG, locatie Arnhem.

2. De erkenning, bedoeld in het eerste lid, is voor onbepaalde duur, met uitzondering van de erkenning voor het gebruik van de TLD-dosismeter, zoals beschreven in artikel 3, eerste lid. De erkenning hiervoor wordt ingetrokken zes maanden na dagtekening van deze beschikking.

Artikel 3

1. De erkenning, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, wordt verleend voor zover het betreft het verstrekken en uitlezen van de TLD-dosismeter, zonder specifieke naam of typenummer, uitgegeven door NRG Arnhem, voor de bepaling van de stralingsdosis ten gevolge van bèta- en fotonenstraling, als beschreven in hoofdstuk 3 van het document ‘Beschrijving van de dosimetrische dienst’ van 24 februari 2000 van NRG Arnhem.

2. De erkenning, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, wordt verleend voor zover het betreft het verstrekken en uitlezen van de TLD-dosismeter, zonder specifieke naam of typenummer, uitgegeven door NRG Arnhem, voor de bepaling van de stralingsdosis ten gevolge van bèta- en fotonenstraling, als beschreven in hoofdstuk 2 van het document ‘Aanvraag erkenning dosimetrische dienst voor verstrekking van bèta/fotonen en fotonen-dosismeters’ van 3 maart 2008 van NRG Arnhem.

3. De erkenning, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, wordt verleend voor zover het betreft het verstrekken en uitlezen van de TLD-dosismeter, zonder specifieke naam of typenummer, uitgegeven door NRG Arnhem, voor de bepaling van de stralingsdosis ten gevolge van fotonenstraling, als beschreven in hoofdstuk 2 van het document ‘Aanvraag erkenning dosimetrische dienst voor verstrekking van bèta/fotonen en fotonen-dosismeters’ van 3 maart 2008 van NRG Arnhem.

4. De erkenning, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, wordt verleend voor zover het betreft het verstrekken en uitlezen van de poly-allyldiglycolcarbonaat- (PADC-)dosismeter voor neutronenstraling, zonder specifieke naam of typenummer, uitgegeven door the Health Protection Agency (HPA) in Engeland, gecombineerd met de TLD-dosismeter zonder specifieke naam of typenummer, uitgegeven door NRG Arnhem, voor de bepaling van de stralingsdosis ten gevolge van bèta-, fotonen- en neutronenstraling, als beschreven in hoofdstuk 2 van het document ‘Aanvraag erkenning dosimetrische dienst voor de verstrekking van neutronendosismeters’ van 6 november 2006 van NRG Arnhem.

Artikel 4

1. Met het beheren van het dosimetriesysteem inclusief de hieraan verbonden administratieve zorg en het beoordelen van de uitlezingen van persoonlijke controlemiddelen is belast NRG, locatie Arnhem, Utrechtseweg 310, te Arnhem. Dit beheer zal plaatsvinden conform het vigerende ManagementSysteem van NRG.

2. Het uitlezen van de PADC-dosismeters gebeurt bij de HPA in Engeland. De PADC-dosismeters worden op zodanige manier naar de HPA in Engeland verzonden dat de kans op kwijtraken en/of beschadiging wordt geminimaliseerd.

3. De verstrekking van de persoonlijke controlemiddelen geschiedt door de productgroep Radiation & Environment van NRG, locatie Arnhem.

4. De combinaties van PADC-neutronendosismeters met TLD-dosismeters worden verstrekt zoals beschreven in hoofdstuk 2 van het document ‘Aanvraag erkenning dosimetrische dienst voor de verstrekking van neutronendosismeters’ van 6 november 2006 van NRG.

5. Als deskundige zal optreden drs. T.W.M. Grimbergen die wordt bijgestaan door voldoende talrijk daartoe aangewezen en voor zijn taak opgeleid personeel.

6. Op verzoek van het hoofd of de bestuurder van een onderneming, waarin werkzaamheden worden verricht waarbij sprake is van blootstelling van personen aan ioniserende straling, wordt zo dikwijls als op basis van de artikelen 87 en 89 van het Besluit stralingsbescherming nodig is, ten spoedigste tegen betaling van de kostprijs een adequaat persoonlijk controlemiddel, zoals bedoeld in artikel 2, verstrekt.

7. Alle (procedure)gegevens die bij de aanvragen van 13 maart 2008 (kenmerk K5098/08. 87713 RE/PdJ/VL) en 26 oktober 2006 (kenmerk K5004/06.76637 QSE/FD/TV) voor erkenning als dosimetrische dienst voor de verstrekking van persoonlijke controlemiddelen zijn bijgevoegd en de procedures in het vigerende ManagementSysteem NRG, worden geacht onderdeel te zijn van deze erkenning en dienen te worden opgevolgd.

8. Wijziging van de gegevens in de aanvraag zelf of die zijn gevoegd bij de onder 7 genoemde aanvragen voor erkenning als dosimetrische dienst, worden vooraf gemeld aan het hoofd van de Afdeling Majeure risico’s en Arbeidsveiligheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

9. Aan het hoofd van de Afdeling Majeure risico’s en Arbeidsveiligheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden op zijn verzoek alle inlichtingen verstrekt omtrent onderwerpen verband houdende met deze erkenning.

10. Aan het Nationaal Dosis Registratie- en Informatiesysteem (NDRIS) worden periodiek de in deze beschikking bedoelde dosisgegevens verstrekt;

Artikel 5

Beëindiging van het verstrekken van persoonlijke controlemiddelen, als bedoeld in deze erkenning, door NRG, locatie Arnhem, wordt minimaal een half jaar voor de datum van de voorgenomen beëindiging schriftelijk gemeld aan het hoofd van de afdeling Majeure risico’s en Arbeidsveiligheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Artikel 6

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin deze met de toelichting wordt geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 juni 2008.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,namens deze,
de directeur Arbeidsomstandigheden,
M.P. Flier.

Overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht kan tegen deze beschikking bezwaar worden gemaakt door degene wiens belang rechtstreeks bij deze beschikking betrokken is. Daartoe moet binnen zes weken na de dag van verzending van deze beschikking een bezwaarschrift worden ingediend bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, t.a.v. de Arbeidsinspectie, afdeling Juridische Zaken, Postbus 11563, 2502 AN Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en ten minste te bevatten de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van deze beschikking alsmede de reden(en) waarom de beschikking niet juist wordt gevonden. Verzocht wordt bij het bezwaarschrift een kopie van deze beschikking en eventuele andere op de zaak betrekking hebbende stukken te voegen. Het bezwaar schort de werking van deze beschikking niet op.

Toelichting

Bovenstaande erkenning ingevolge artikel 8 van het Besluit stralingsbescherming en de artikelen 3 en 4 van de Regeling voorzieningen stralingsbescherming werknemers, geeft aan de Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en ECN Nucleair BV de bevoegdheid tot verstrekking van controlemiddelen speciaal voor monitoring van de blootstelling van werknemers aan ioniserende straling. ECN/ECN Nucleair BV vormen een vennootschap onder de naam Nuclear Research and consultancy Group vof (NRG). De dosimetrische dienst wordt gedreven door NRG, locatie Arnhem. NRG locatie Arnhem gaat in de bèta/fotonen-dosismeters een ander type detector introduceren, bekend onder de naam MCP. De bèta/fotonen-dosismeters voorzien van detectoren bekend onder de naam LiF:C zullen binnen zes maanden na het verlenen van de erkenning worden uitgefaseerd. Daarom is die erkenning vanaf zes maanden na inwerkingtreding van de onderhavige erkenning niet meer opportuun en kan op dat moment vervallen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

namens deze,

de directeur Arbeidsomstandigheden,

M.P. Flier.

Naar boven