Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties binnenvaart

Regeling van de Minister van Verkeer en Waterstaat ten behoeve van het verkrijgen van erkenning van EG-beroepskwalificaties voor een aantal beroepen in de binnenvaart (Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties binnenvaart)

27 juni 2008

Nr. CEND/HDJZ-2008/822 sector SCH

Hoofddirectie Juridische Zaken

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op richtlijn nr. 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties en op de artikelen 5, eerste lid, en 33, eerste en tweede lid, van de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties;

Besluit:

Artikel 1

1. Als document ter beoordeling van een aanvraag tot het verkrijgen van erkenning van beroepskwalificaties van een migrerende beroepsbeoefenaar voor de beroepen stuurman binnenvaart, machinist binnenvaart, matroos, volmatroos en matroos-motordrijver wordt vastgesteld het dienstboekje, bedoeld in artikel 23.04 van het Reglement van onderzoek schepen op de Rijn 1995.

2. Ten aanzien van de dienstverrichter als bedoeld in artikel 21 van de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties die het beroep van stuurman binnenvaart, matroos, volmatroos of matroos-motordrijver wenst uit te oefenen in Nederland, is het eerste lid van overeenkomstige toepassing.

Artikel 2

Het dienstboekje wordt aangevraagd bij de Stichting afvalstoffen en vaardocumenten binnenvaart op de door die stichting voorgeschreven wijze.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 februari 2008.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties binnenvaart.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J.C. Huizinga-Heringa.

Toelichting

Algemeen

1. Inleiding

Deze regeling dient ter uitvoering van artikel 33, eerste en tweede lid, van de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties (Stb. 2007, 530), die met ingang van 21 december 2007 in werking is getreden. Deze nieuwe wet (hierna: de Algemene wet) was noodzakelijk in verband met de implementatie van de op 7 september 2005 vastgestelde richtlijn nr. 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie betreffende de erkenning van beroepskwalificaties (PbEU 2005, L 255). Deze richtlijn (hierna: de richtlijn beroepskwalificaties) heeft tot doel de grensoverschrijdende toegang tot gereglementeerde beroepen in EU-lidstaten te vergemakkelijken door te waarborgen dat migrerende beroepsbeoefenaars die hun beroepskwalificaties in een EU-lidstaat, de EER-staten (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) of Zwitserland hebben behaald, toegang hebben tot hetzelfde gereglementeerde beroep in een andere lidstaat en dit kunnen uitoefenen met dezelfde rechten als de onderdanen van die andere lidstaat.

2. Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties binnenvaart

Met betrekking tot de beroepen in de binnenvaart die vallen onder de richtlijn beroepskwalificaties wordt in deze regeling uitvoering gegeven aan de artikelen 5 en 33 van de Algemene wet.

De erkenning van diploma’s en werkervaring van buitenlands boordpersoneel in de binnenvaart vindt reeds in de praktijk plaats door middel van het dienstboekje, waarin het opleidingsniveau en de werkervaring van de opvarende wordt bijgehouden. Het dienstboekje dient op de Rijn, de Waal en de Lek als middel ter controle op de naleving van hoofdstuk 23 van het Reglement van onderzoek schepen op de Rijn 1995, welk reglement is opgesteld in het kader van de Herziene Rijnvaartakte. Op de overige Nederlandse binnenwateren dient het dienstboekje als middel ter controle op de naleving van de Wet vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart.

In het kader van de verdragsgemeenschap van de Herziene Rijnvaartakte zijn de dienstboekjes van de daarbij aangesloten landen, zijnde de Rijnoeverstaten en België, wederzijds erkend en worden ook dienstboekjes van derdelanden erkend. Buitenlanders beschikken over een erkend dienstboekje uit het land van herkomst of kunnen een Nederlands dienstboekje aanvragen als het land van herkomst geen dienstboekjes kent en zij een door de verdragstaten van de herziene Rijnvaartakte erkende opleiding hebben afgerond.

Met de uitgifte en het bijwerken van dienstboekjes is de Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart te Rotterdam belast. Bij aanvraag van een dienstboekje door een persoon, afkomstig uit een land dat geen dienstboekjes kent, beoordeelt deze stichting op grond van aantoonbare kennis en ervaring voor welke beroepskwalificatie betrokkene in aanmerking komt. Het bezit van het dienstboekje geldt aldus als erkenning van de kwalificatie van de in artikel 1, eerste lid, van deze regeling genoemde beroepen.

3. Lasten voor bedrijfsleven en burger

Met deze regeling wordt in feite slechts een reeds bestaande praktijk geformaliseerd. Inhoudelijk wijzigt deze regeling derhalve niets aan bestaande lasten. Om die reden heeft voor deze regeling dan ook geen consultatie van het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) plaatsgevonden.

Artikelsgewijs

Artikel 1

De in artikel 1, tweede lid, opgenomen beroepen zijn genoemd in de Regeling vaststelling lijst gereglementeerde beroepen (Stcrt. 2008, 21), welke is vastgesteld krachtens artikel 27, eerste lid, van de Algemene wet. Reden is dat met de uitoefening van deze beroepen de openbare veiligheid, in casu de verkeersveiligheid op de binnenwateren, gemoeid is. Voor deze beroepen geldt dat te allen tijde, ongeacht de duur van uitoefening van het beroep, vooraf de beroepskwalificaties gecontroleerd worden door de Stichting afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart.

Artikel 3

Omdat de implementatiedatum van de richtlijn beroepskwalificaties inmiddels is verstreken en omdat de erkenning van de in deze regeling bedoelde beroepen in de praktijk al geschiedt, is ervoor gekozen, deze regeling terugwerkende kracht te geven. Gekozen is voor een terugwerkende kracht tot 1 februari 2008 omdat de beroepen ook voorkomen op de bijlage bij de Regeling vaststelling lijst gereglementeerde beroepen die met ingang van 1 februari 2008 in werking is getreden.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa

Naar boven