Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 25 november 2008, nr. MEVA/NBO-2894929, houdende wijziging van de Subsidieregeling zorgopleidingen 2e tranche

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling zorgopleidingen 2e tranche1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel d, komt te luiden:

  • d. bevoegd gezag: het bestuur van een opleidingsrichting;.

B

Artikel 2, vijfde lid, komt te luiden:

  • 5. Instellingssubsidies worden uitsluitend verstrekt aan gemeentelijke gezondheidsdiensten, jeugdgezondheidszorginstellingen, instellingen voor verpleeghuiszorg, instellingen voor gehandicaptenzorg, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, algemene ziekenhuizen, academische ziekenhuizen, epilepsie-inrichtingen en instellingen voor revalidatie.

C

In artikel 3, vierde lid, wordt ‘eerste lid’ vervangen door: tweede lid.

D

Na artikel 11 wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 12

In afwijking van artikel 2, vijfde lid, wordt in de jaren 2008 tot en met 2012 een instellingssubsidie ten behoeve van de zorgopleiding verpleeghuisarts uitsluitend verstrekt aan de Stichting SBOH, die voor de toepassing van deze regeling gelijk wordt gesteld met een opleidingsinrichting, met dien verstande dat de zorgopleiding verpleeghuisarts wordt verzorgd door een inrichting die door één van de in bijlage 2 bij deze regeling vermelde organen is erkend voor het verzorgen van (een deel van) de zorgopleiding verpleeghuisarts.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2008.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Vanaf 2008 wordt op grond van de Subsidieregeling zorgopleidingen 2e tranche een deel van de zorgopleidingen in de zorg gesubsidieerd door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het betreft onder meer de zorgopleiding tot verpleeghuisarts. Hoewel de assistenten in opleiding tot verpleeghuisarts hun opleiding bij één of meer erkende inrichtingen volgen, zijn zij in dienst van de Stichting SBOH. De SBOH coördineert de opleidingsplaatsen, draagt kosten van de zorgopleidingen en betaalt het salaris van de assistenten. Rekening houdend met deze specifieke situatie wordt de SBOH op grond van de Subsidieregeling zorgopleidingen 2e tranche gesubsidieerd als ware het een opleidingsinrichting; om deze reden is aan deze wijzigingsregeling terugwerkende kracht verleend (artikel II). Met de onderhavige wijzigingsregeling wordt deze uitzonderlijke positie geregeld in een afzonderlijke overgangsbepaling die geldt tot en met 2012 (artikel I, onderdelen A en D). Met ingang van het jaar 2013 zal er voldoende kennis en ervaring zijn opgedaan met de zorgopleiding tot verpleeghuisarts om de opleidingsinrichtingen zelf te kunnen subsidiëren volgens de reguliere systematiek.

Het laatste deel van artikel 2, vijfde lid, is in de Staatscourant weggevallen. Dat artikellid wordt met de onderhavige wijziging gecomplementeerd (artikel I, onderdeel B). Ook de instellingen voor verpleeghuiszorg worden in die bepaling genoemd als categorie instellingen waaraan subsidie kan worden verleend. Wellicht ten overvloede zij opgemerkt dat ingevolge artikel 12 in de periode tot en met 2012 uitsluitend de SBOH gesubsidieerd wordt voor de zorgopleiding verpleeghuisarts.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een verwijzing in artikel 3, vierde lid, (artikel I, onderdeel C) te corrigeren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Stcrt. 2007, 246; gewijzigd bij ministeriële regeling van 14 juli 2008 (Stcrt. 2008, 149).

Naar boven