Kennisgeving van het algemeen verbindend verklaren van de Overeenkomst inzake de verwijderingsbijdrage voor vlakglas

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer maakt bekend dat zij op 20 november 2008, op grond van artikel 15.36, eerste lid, van de Wet milieubeheer heeft besloten om de door producenten en importeurs van vlakglas vrijwillig gesloten Overeenkomst inzake de verwijderingsbijdrage (afvalbeheersbijdrage) voor vlakglas (hierna: Overeenkomst) met ingang van de dag na de datum van publicatie tot en met 31 december 2012 algemeen verbindend te verklaren. Reeds tweemaal eerder is een Overeenkomst inzake een verwijderingsbijdrage voor vlakglas algemeen verbindend verklaard. De laatste algemeen verbindend verklaring liep op 31 december 2007 af.

Het verzoek is ingediend door Stichting Vlakglas Recycling Nederland namens 10 ondertekenaars van de Overeenkomst inzake de verwijderingsbijdrage voor vlakglas en namens gemachtigden die deelnemer zijn aan de door Stichting Vlakglas Recycling Nederland uitgevoerde verwijderingsbijdrageregeling, en heeft betrekking op vlakglas, dat voor de eerste maal op de Nederlandse markt wordt afgezet.

De verwijderingsbijdrage wordt geheven teneinde een doelmatig en kostendekkend landelijk verwijderingssysteem voor vlakglas op te zetten.

De verplichting tot afdracht van de verwijderingsbijdrage rust op een ieder die vlakglas in Nederland invoert of op de markt brengt. De verwijderingsbijdrage zal voor isolatieglas € 0,50 per vierkante meter bedragen (exclusief BTW). Onder isolatieglas wordt verstaan een unit van twee of meer ruiten die bijeen wordt gehouden door middel van een metaalstrip en een kitafdichting. Voor de overige soorten vlakglas geldt een verwijderingsbijdrage van € 0 per vierkante meter.

Van het ontwerpbesluit is op 8 september 2008 mededeling gedaan in de Staatscourant. Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken hebben van 10 september 2008 tot en met 21 oktober 2008 ter inzage gelegen. Naar aanleiding hiervan zijn geen zienswijzen ingediend.

Gelet op artikel 15.37, vierde lid, van de Wet milieubeheer volgt hieronder de tekst van de algemeen verbindend verklaarde Overeenkomst.

De overeenkomst over de verwijderingsbijdrage voor vlakglas 1 januari 2008 tot en met 31 december 2012.

De ondergetekenden,

producenten en importeurs van vlakglas, verenigd binnen de Glas Branche Organisatie,

en,

de Stichting Vlakglas Recycling Nederland,

overwegende dat,

de grootste producenten en importeurs van vlakglas tezamen met de Nederlandse Glasbrancheorganisatie een landelijk verwijderingsysteem voor vlakglas hebben opgezet om zoveel mogelijk vlakglas te kunnen hergebruiken, voor welk de Stichting Vlakglas Recycling Nederland is opgericht;

participanten van Stichting Vlakglas Recycling Nederland die vlakglas afzetten in Nederland zich, door middel van een daartoe gesloten overeenkomst, verplichten tot het afdragen van een verwijderingsbijdrage ter dekking van de kosten van bovenbedoeld verwijderingsysteem, één en ander conform het bepaalde terzake in de statuten van de Stichting Vlakglas Recycling Nederland;

de binnen de Stichting Vlakglas Recycling Nederland vertegenwoordigde producenten en importeurs ten aanzien van vlakglas zowel in aantal als in marktaandeel een absolute meerderheid op de Nederlandse markt vertegenwoordigen;

de aanwezigheid van de Algemeen Verbindend Verklaring een noodzakelijke randvoorwaarde is voor het operationaliseren van de landelijk toepasbare en uniforme verwijderingsbijdrage,

komen overeen als volgt:

Artikel 1 De definities

Stichting Vlakglas Recycling Nederland

Het samenwerkingsverband tussen de verenigde producenten en importeurs van vlakglas actief op de Nederlandse markt verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van vlakglas dat is vrijgekomen bij de veredeling van vlakglas en uit renovatiewerkzaamheden en dat aan hen wordt aangeboden.

Vlakglas

Vlakglas is een verzamelnaam voor meerdere soorten glas die in de woning- en utiliteitsbouw worden gebruikt, te weten: Blank float, Draadglas, Figuurglas, Gecoat glas, Gehard glas, Gelaagd glas, Gekleurd enkel glas, Isolatieglas, Tuinbouwglas, Verzilverd glas.

Blank float

Doorzichtig vlakglas met gladde en ogenschijnlijk vlakke oppervlakken.

Draadglas

Doorschijnend vlakglas met draad inleg.

Figuurglas

Vlakglas met een gefigureerd oppervlak aan één of beide zijden.

Gecoat glas

Vlakglas met een extreem dun doorzichtig metaallaagje op het oppervlak aangebracht.

Gehard glas

Thermisch behandeld vlakglas om de sterkte/belastbaarheid te verhogen.

Gelaagd glas

Doorzichtig vlakglas met een doorzichtige tussenlaag van een kunststof materiaal.

Gekleurd enkel glas

Doorzichtig gekleurd vlakglas met gladde en ogenschijnlijk vlakke oppervlakken.

Isolatieglas

Unit van twee of meer ruiten van één van bovenstaande samenstellingen die bijeen wordt gehouden door middel van een metaalstrip en een kitafdichting. Ook indien deze is toegepast in een geprefabriceerd bouwdeel, zoals een kozijn of gevelelement van aluminium, kunststof, hout of enig ander materiaal, wordt de unit als isolatieglas beschouwd.

Tuinbouwglas

Glas dat wordt toegepast voor kassenbouw in de tuinbouwsector.

Verzilverd glas

Doorzichtig vlakglas met een spiegelend zeer dun metaallaagje op het oppervlak aangebracht.

Inzamelen

Het proces van ophalen van vlakglasafval afkomstig uit het productieproces als uitval/afval of uit renovatiewerkzaamheden bij bedrijven die vlakglas verhandelen, bewerken en verwerken, een en ander met behulp van speciaal hiertoe uitgeruste voertuigen, het transporteren van het vlakglasafval naar een verwerkingsplaats teneinde dit te kunnen behandelen.

Behandelen

Het sorteren, breken, reinigen en scheiden van ingezameld vlakglas zodat dit maximaal geschikt is voor hergebruik in de glasindustrie.

Verwijderingsbijdrage

De bijdrage aan de kosten in het kader van het organiseren en het uitvoeren van het inzamelen en recyclen van vlakglas in Nederland binnen het verwijderingsysteem, waaronder begrepen het in stand houden van een garantiefonds.

Garantiefonds

Het fonds ter bestrijding van financiële calamiteiten, voortvloeiend uit of samenhangend met het organiseren en/of uitvoeren van het inzamelen en recyclen van vlakglas in Nederland, welk fonds gevuld wordt met eventuele positieve saldi in enig jaar.

Producenten en of importeurs

Alle producenten en importeurs van vlakglas in Nederland die zijn aangesloten bij de Stichting Vlakglas Recycling Nederland en die een vast bedrag per vierkante meter vlakglas dat voor de eerste maal op de Nederlandse markt afgezet is, zijnde de verwijderingsbijdrage, afdragen. Deelname aan het verwijderingsysteem voor producenten van vlakglas is alleen mogelijk bij lidmaatschap van de Stichting Vlakglas Recycling Nederland.

Producten

De producten zoals gedefinieerd onder de definitie van vlakglas.

Artikel 2 De verwijderingsbijdrage

  • 2.1 Teneinde een doelmatig en kostendekkend landelijke verwijderingsysteem voor vlakglas op te zetten, verplichten de producenten en importeurs, zoals genoemd in artikel 1, zich tot het afdragen van een verwijderingsbijdrage op producten, zoals genoemd in artikel 1 onder ‘vlakglas’.

  • 2.2 De hoogte van de verwijderingsbijdrage voor isolatieglas bedraagt € 0,50 per vierkante meter (exclusief BTW). Voor de overige soorten vlakglas geldt een verwijderingsbijdrage van € 0,–.

  • 2.3 De verwijderingsbijdrage wordt afgedragen door iedere producent en/of importeur die voor het eerst vlakglas afzet op de Nederlandse markt.

  • 2.4 De Minister zal verzocht worden onderhavige overeenkomst algemeen verbindend te verklaren. Na algemeen verbindend verklaring zijn ook producenten en importeurs die deze overeenkomst niet hebben ondertekend en niet bij de Stichting Vlakglas Recycling Nederland zijn aangesloten verplicht tot het afdragen van de verwijderingsbijdrage.

Artikel 3 Het verwijderingsysteem

  • 3.1 Alle producenten en importeurs van vlakglas in Nederland kunnen kosteloos deelnemen aan het verwijderingsysteem. Voorwaarde hiervoor is dat zij zich aansluiten bij de Stichting Vlakglas Recycling Nederland. Een formeel verzoek tot aansluiting kan uitsluitend schriftelijk worden ingediend.

    Een aansluitingsformulier kan telefonisch of schriftelijk worden aangevraagd bij de Stichting Vlakglas Recycling Nederland. Binnen 1 maand na ontvangst van het verzoek tot aansluiting ontvangt de aanvrager een bevestiging van aansluiting.

  • 3.2 De Stichting Vlakglas Recycling Nederland is verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van vlakglas dat is vrijgekomen bij de veredeling van vlakglas en uit renovatiewerkzaamheden en dat aan hen wordt aangeboden.

  • 3.3 Vlakglas dat binnen het verwijderingsysteem wordt geaccepteerd dient te behoren tot één van de soorten vlakglas zoals gedefinieerd in artikel 1 onder ‘vlakglas’. Dit betekent dat kozijnen of andere kaders waarin het vlakglas is aangebracht dienen te worden verwijderd alvorens het vlakglas kan worden aangeboden.

Artikel 4 Het innen van de verwijderingsbijdrage

  • 4.1 De Stichting Vlakglas Recycling Nederland int de verwijderingsbijdrage bij de producent en/of importeur van isolatieglas met behulp van een Onafhankelijke Administratie Vlakglas (OAV), gemiddeld vijfenzeventig dagen nadat het vlakglas voor de eerste keer is afgezet of verkocht op de Nederlandse markt.

  • 4.2 Na afloop van elk kwartaal ontvangt iedere deelnemende producent en/of importeur van isolatieglas een opgaveformulier van de OAV. Via dit opgaveformulier doet de producent en/of importeur opgave van het aantal door hem geproduceerde en/of geïmporteerde hoeveelheid vierkante meters isolatieglas. Aan de hand van de eigen opgave berekent de producent en/of importeur de af te dragen hoeveelheid verwijderingsbijdrage en maakt dit bedrag (inclusief de verplichte BTW) over aan de OAV. Na vier weken ontvangt het bedrijf een eerste herinnering. Twee weken daarna ontvangt het bedrijf een tweede herinnering met de aanzegging dat via gerechtelijk weg opgave zal worden afgedwongen

  • 4.3 Aan het einde van een jaar, ontvangen alle deelnemers een jaaropgave van de OAV. Op basis van deze jaaropgave geven de deelnemers een directie- of accountantsverklaring met betrekking tot de juistheid van de informatie. Voor de controle op de juistheid van de door de deelnemers verstrekte gegevens worden steekproefcontroles door een door de OAV gecontracteerde registeraccountant uitgevoerd. Hiervoor worden jaarlijks tien bedrijven geselecteerd. De accountant voert het onderzoek over de opgave over het voorgaande jaar bij het betreffende bedrijf uit aan de hand van zijn financiële administratie. De geselecteerde bedrijven ontvangen van de OAV een mededeling dat zij door de account geselecteerd zijn voor een steekproefcontrole en dat deze accountant hen zal benaderen voor een afspraak voor de controle. Als een bedrijf niet wilt meewerken aan deze controle dan ontvangt hij na vier weken een eerste aanmaning. Twee weken daarna ontvangt het bedrijf een tweede herinnering met de aanzegging dat via gerechtelijk weg de controle zal worden afgedwongen.

  • 4.4 De door de OAV ontvangen verwijderingsbijdrage wordt periodiek en automatisch overgemaakt naar de Stichting Vlakglas Recycling Nederland. Concurrentiegevoelige informatie kan op deze manier niet worden vrijgegeven.

  • 4.5 Controle op de werkwijze van de OAV en daarmee tevens controle op de inning van de verwijderingsbijdrage geschiedt jaarlijks door een daartoe gecontracteerde internationaal opererende registeraccountant.

  • 4.6 Na constatering van het feit dat een bedrijf deze overeenkomst niet heeft ondertekend, maar daartoe wel verplicht is volgens de algemeen verbindend verklaring, ontvangt hij van de OAV een aanmeldingsformulier. Na vier weken dagen ontvangt het bedrijf een eerste herinnering. Twee weken daarna ontvangt het bedrijf een tweede herinnering met de aanzegging dat via gerechtelijk weg ondertekening van deze overeenkomst zal worden afgedwongen.

Artikel 5 Duur van de overeenkomst

Deze overeenkomst heeft een geldigheidsduur van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2012.

Artikel 6 Geschillen

Deze overeenkomst is overeengekomen en opgesteld naar Nederlands recht. Ieder geschil voortvloeiend uit of in relatie met deze overeenkomst zal ter beoordeling worden voorgelegd aan de Rechtbank te Den Haag (Nederland).

Indien de overeenkomst algemeen verbindend verklaard is en het vermoeden bestaat dat producenten die onder werkingssfeer van deze overeenkomst vallen, de verwijderingsbijdrage niet afdragen, is de Inspectie Milieuhygiëne bevoegd om op verzoek van de Stichting Vlakglas Recycling Nederland een onderzoek in te stellen.

Ondertekend door:

Glasindustrie Ben Evers BV, AGC Flat Glass Nederland bv, Pilkington Benelux BV, Quick Glas BV, Scheuten Glasgroep, Smits Isolatieglas BV, LHV Glasgroothandel BV, Stolker Glas Harmelen B.V., Glas Ockels B.V., Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland NV

Naar boven