Instellingsbesluit ZorgInnovatiePlatform

Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 16 juni 2008, nr. MEVA/ICT-2855702, houdende de instelling van een ZorgInnovatiePlatform

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Artikel 1

Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. De Minister: de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

b. De Staatssecretaris: de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

c. Het Platform: het Platform, genoemd in artikel 2, eerste lid.

Artikel 2

Doel Platform

1. Er is een ZorgInnovatiePlatform (kortweg genoemd ZIP).

2. Het Platform heeft tot taak het bevorderen van de totstandkoming van een goed innovatieklimaat en goede randvoorwaarden voor innovatie in de preventie en zorg met als focuspunten de veranderende zorgvraag van met name van chronisch zieken en ouderen, arbeidsmarkt en betere benutting van technologie en ICT.

Artikel 3

Organisatie Platform

1. De leden van het ZorgInnovatiePlatform worden benoemd en ontslagen door de Minister.

2. De Minister voegt aan het Platform een secretariaat toe. Het secretariaat heeft tot taak de inhoudelijke uitoefening van zijn taak en is uitsluitend verantwoording schuldig aan het Platform.

Artikel 3

Samenstelling Platform

Het Platform bestaat uit:

a. De voorzitter, zijnde de Minister;

b. De vice-voorzitter, zijnde de staatssecretaris;

c. Ten hoogste dertien andere leden.

Artikel 4

Leden ZorgInnovatiePlatform

Tot lid van het ZorgInnovatiePlatform worden benoemd:

dr. A. Klink

mevrouw dr. M. Bussemaker

drs. M.J. Boereboom

prof. dr. W. van den Bosch

mevrouw dr. M.L.M. Brouns

ir. B.F. Dessing

mevrouw drs. M.A. van Hees

drs. A.P.J. Höppener

drs. J.J.A.H. Klein Breteler

mevrouw drs. T. van den Klinkenberg

drs. E.A.R.J. Lohman

mr. B. Noteboom

dr. P.H. Smit

prof. dr. J. Theeuwes

mevrouw drs. C. Zuiderwijk

Artikel 5

Ondersteuning

Het secretariaat van het Platform wordt gevoerd door het Programmabureau Innovatie en ICT van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 6

Vergoeding

1. De leden van het Platform worden bezoldigd op basis van het Vacatiegeldenbesluit 1988, waarbij geldt dat het een zware commissie is als bedoeld in artikel 1 van de Regeling maximumbedragen vacatiegeld 2004.

2. De niet-ambtelijke leden van het Zor⁠gInnovatiePlatform ontvangen een bedrag van € 200,– (tweehonderd euro) per bijgewoonde vergadering.

Artikel 7

Archivering

1. Het beheer van de archiefbestanden van het Platform geschiedt op overeenkomstige wijze als het beheer van de archiefbescheiden door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

2. De archiefbescheiden van het Platform worden naar zijn opheffing, of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 8

Inwerkingtreding

1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 7 februari jl.

2. Dit besluit vervalt met ingang van 1 januari 2012.

Artikel 9

Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit ZorgInnovatiePlatform.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. Een afschrift van dit besluit wordt aan betrokkenen verzonden.

Den Haag, 16 juni 2008.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, A. Klink.

Toelichting

In de Tweede Kamer brief ‘Innovatie in Preventie en Zorg’ d.d. 7 februari 2008 (Kamerstuk 31 200 XVI, nr. 116) is de instelling van een ZorgInnovatiePlatform aangekondigd. Het Zorg-InnovatiePlatform is gelieerd aan het Innovatie Platform van de Minister-President en zal de bevindingen van dit Platvorm verder vormgeven in de zorgsector.

Het ZorgInnovatiePlatform gaat een wezenlijke rol spelen in het tot stand brengen van een goed innovatieklimaat en goede randvoorwaarden voor innovatie. De taken van het ZorgInnovatie-Platform zijn 1) agenderen, 2) zichtbaar maken van innovaties in de preventie en zorg, 3) legitimeren van innovaties voor betrokkenen in het veld en 4) opschalen van innovaties.

Innovatie bestaat vaak uit een combinatie (vermenging) van kennis, kunde en inzichten uit verschillende sectoren en domeinen. Het ZorgInnovatiePlatform richt zich daarom naast het traditionele preventie- en zorgdomein op de partners daarbuiten. Het ZorgInnovatiePlatform bestaat derhalve ook uit inhoudsdeskundigen uit de zorgsector, het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid.

Naar boven