Regeling houdende maatregelen ter preventie van Q-koorts
Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 12 juni 2008, nr. TRCJZ/2008/1645, houdende maatregelen ter preventie van Q-koorts
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
Gelet op de artikelen 17, 21, 24 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de artikelen 2, onderdeel a, en 4 van het Besluit verdachte dieren;
Besluit:
Artikel I
De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten1 wordt gewijzigd als volgt:
A
Onder vervanging van een punt door een puntkomma aan het einde van artikel 1.1, onderdeel k, wordt aan artikel 1.1 een onderdeel toegevoegd, dat luidt:
l. wet: Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.
B
Paragraaf 5 komt te luiden:
§ 5
Q-koorts
In deze paragraaf wordt verstaan onder:
a. tijdstip: tijdstip waarop de verdenking is ontstaan dat een dier lijdt aan een besmettelijke dierziekte als bedoeld in artikel 24 van de wet;
b. verdachte dieren: dieren die op basis van artikel 2, onderdeel a, van het Besluit verdachte dieren zijn aangemerkt als verdacht van een besmetting met Q-koorts.
Het is gedurende 90 dagen gerekend vanaf het tijdstip waarop de verdenking van besmetting met Q-koorts is ontstaan, verboden om mest te verwijderen uit een stal waar verdachte dieren zijn of worden gehouden.
1. Het is voor bezoekers van een bedrijf, waar verdachte dieren zijn of worden gehouden, gedurende 90 dagen gerekend vanaf het tijdstip waarop de verdenking van besmetting met Q-koorts is ontstaan, verboden de stal waar deze dieren zijn of worden gehouden, te betreden.
2. Het eerste lid is niet van toepassing op personen voor wie het met het oog op de uitoefening van beroep of bedrijf, noodzakelijk is de stal te betreden.
Indien de verdenking, bedoeld in artikel 2, onderdeel a, van het Besluit verdachte dieren, is beëindigd op grond van artikel 4, onderdeel b, van het Besluit verdachte dieren, zijn de artikelen 5.2 en 5.3 niet langer van toepassing.
Artikel II
Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op donderdag 12 juni 2008 om 10.00 uur in werking.
Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.
Den Haag, 12 juni 2008.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg.
Toelichting
Inleiding
Met ingang van 12 juni 2008 is Q-koorts aangewezen als besmettelijke dierziekte1 .
Voor aangewezen besmettelijke dierziekten geldt een meldplicht voor de houder en de dierenarts. In het geval van Q-koorts geldt de meldplicht alleen ten aanzien van melkgeiten en melkschapen die klinische verschijnselen van Q-koorts vertonen. Naar aanleiding van een melding bezoekt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) het desbetreffende bedrijf. Indien zich op het bedrijf in een beperkte periode meerdere gevallen van abortus (verhoogde verwerping) hebben voorgedaan, worden de dieren op dat bedrijf door de VWA verdacht verklaard (artikel 2, onderdeel a, van het Besluit verdachte dieren).
Een ander gevolg van de aanwijzing van Q-koorts als besmettelijke dierziekte is dat de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maatregelen kan nemen ter preventie van Q-koorts. Met de onderhavige wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten worden maatregelen ter preventie van Q-koorts getroffen. In het navolgende worden deze maatregelen toegelicht.
Maatregelen
Deskundigen achten het waarschijnlijk dat mest een belangrijke rol speelt bij de verspreiding van Q-koorts. Daarom is het ingevolge artikel 5.2 van de regeling verboden gedurende 90 dagen mest uit de stal te verwijderen. De termijn van 90 dagen begint te lopen vanaf het tijdstip waarop de verdenking is ontstaan (artikel 24 GWWD). Er is voor de periode van 90 dagen gekozen omdat in deze periode het aantal bacteriën, dat Q-koorts veroorzaakt, aanzienlijk gereduceerd is.
Voorts is het ingevolge het nieuwe artikel 5.3 voor bezoekers van het bedrijf verboden de stal te betreden waar de van Q-koorts verdachte dieren worden gehouden. Dit verbod geldt ook voor een periode van 90 dagen gerekend vanaf het tijdstip waarop de verdenking is ontstaan. Met dit verbod wordt voorkomen dat bezoekers onnodig in aanraking komen met besmette mest. Het verbod geldt niet voor personen die vanwege hun beroep of bedrijf noodzakelijkerwijs in de stal moeten zijn.
Administratieve lasten
Uit deze wijzigingsregeling vloeien geen administratieve lasten voort. Deze regeling is derhalve niet voorgelegd aan het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal).
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
G. Verburg