Saneringsregeling asbestwegen derde fase

Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 12 april 2007 met kenmerk SAS 2007018801, houdende vaststelling van regels met betrekking tot de sanering van wegen in de omgeving van de gemeenten Hof van Twente en Harderwijk, waarin asbestbevattend materiaal is verwerkt

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op artikel 15.13, eerste en tweede lid, van de Wet milieubeheer;

Besluit:

§ 1

Definities en reikwijdte

Artikel 1

1. In deze regeling wordt verstaan onder:

a. weg: weg, pad, erfverharding of gedeelte daarvan, alsmede andere grond die bestemd is om door rij- of ander verkeer te worden gebruikt, uitgezonderd aangrenzende bermen;

b. stroken: gedeelten van de aan een weg grenzende bermen;

c. asbestbevattende weg: weg waarin de concentratie serpentijnasbest, vermeerderd met tien maal de concentratie amfiboolasbest, beide bepaald volgens NEN 5897, uitgave december 2005, meer is dan honderd milligram per kilogram;

d. asbestbevattende stroken: stroken waarin de concentratie serpentijnasbest, vermeerderd met tien maal de concentratie amfiboolasbest, beide bepaald volgens NEN 5897, uitgave december 2005, meer is dan honderd milligram per kilogram;

e. Eternit: Eternit Fabrieken B.V., Eternit B.V. of Eternit Holding B.V., te Hof van Twente;

f. Asbestona: Martinit B.V. te Hof van Twente;

g. eigenaar: eigenaar of degene die uit anderen hoofde bevoegd is handelingen te verrichten aan een asbestbevattende weg of aan asbestbevattende stroken;

h. de minister: de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

2. Onder asbest, serpentijnasbest en amfiboolasbest wordt verstaan hetgeen daaronder wordt verstaan in het Besluit asbestwegen Wms.

Artikel 2

1. Deze regeling is van toepassing op wegen en stroken, gelegen binnen een straal van twaalf kilometer rond de voormalige gemeente Goor of binnen een straal van twaalf kilometer rond de gemeente Harderwijk, te rekenen vanaf de gemeentegrenzen.

2. Deze regeling is niet van toepassing op:

a. wegen en stroken, gelegen op het terrein, kadastraal bekend als Goor, sectie B, nummers 2711, 2712 en 2231;

b. wegen en stroken, gelegen op het terrein, kadastraal bekend als gemeente Harderwijk, sectie E, nummer 4740 en 4862;

c. wegen en stroken, die in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan of de krachtens dat plan gestelde eisen zijn aangelegd voorzover die strijd niet alsnog door verlening van een vrijstelling als bedoeld in de Wet op de Ruimtelijke Ordening is of wordt opgeheven;

d. wegen en stroken, die crocidoliet bevatten dat na 1 oktober 1978 is aangebracht;

e. wegen en stroken, waarop na 1 juli 1993 asbest is aangebracht;

f. wegen en stroken, waarop asbestbevattende afvalstoffen zijn aangebracht die niet rechtstreeks afkomstig zijn van Asbestona of Eternit;

g. wegen, waarvoor krachtens de Saneringsregeling asbestwegen Twente, de Saneringsregeling overige asbestwegen, de Saneringsregeling asbestwegen Haaksbergen of de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase een maatregel is toegekend.

3. Deze regeling is voorts van toepassing op wegen en stroken, gelegen buiten een straal van twaalf kilometer rond de voormalige gemeente Goor of buiten een straal van twaalf kilometer rond de gemeente Harderwijk, te rekenen vanaf de gemeentegrenzen, maar binnen Nederland voorzover er gegronde reden bestaat om aan te nemen dat die wegen en stroken niet zijn aan te merken als wegen en stroken, als bedoeld in het tweede lid, onder d, e en f.

§ 2

Saneringen vanaf de datum van inwerkingtreding van deze regeling

Artikel 3

1. De minister kan op aanvraag:

a. asbest uit een asbestbevattende weg doen verwijderen en op die weg vervolgens zand of menggranulaat doen aanbrengen;

b. asbest uit asbestbevattende stroken doen verwijderen.

2. Een aanvraag als bedoeld in het eerste lid kan worden ingediend door eigenaren van wegen of stroken die zijn aangemeld in het kader van de aanvullende inventarisatie van asbestwegen, zoals die is uitgevoerd door de provincies Overijssel en Gelderland in de periode 15 mei 2006 tot en met 1 juli 2006.

Artikel 4

De minister kan een handeling als bedoeld in artikel 3 slechts doen verrichten indien:

a. de desbetreffende weg of strook niet in eigendom is van een publiekrechtelijke rechtspersoon, Asbestona, Eternit, een dochtermaatschappij van Asbestona of Eternit, een rechtspersoon waarin Asbestona of Eternit deelneemt of deelnam of een anderszins organisatorisch aan Asbestona of Eternit verbonden eenheid;

b. met betrekking tot de desbetreffende weg of stroken voor de inwerkingtreding van deze regeling geen handelingen als bedoeld in dat artikel zijn verricht;

c. deze in overeenstemming is met de bij of krachtens de wet gegeven regels.

Artikel 5

De minister kan aan de beschikking op een aanvraag als bedoeld in artikel 3 nadere voorwaarden verbinden.

Artikel 6

De minister draagt er zorg voor dat de handelingen, bedoeld in artikel 3, worden verricht overeenkomstig de bij of krachtens de wet gegeven regels.

Artikel 7

Zolang de handelingen waarvoor een beschikking op de aanvraag is gegeven, nog niet geheel zijn verricht, kan de minister de desbetreffende beschikking intrekken of ten nadele van de ontvanger wijzigen indien blijkt dat de ontvanger onjuiste of onvolledige gegevens heeft verstrekt en de verstrekking van juiste of volledige gegevens tot een andere beschikking op de aanvraag zou hebben geleid.

Artikel 8

1. Aanvragen als bedoeld in artikel 3 kunnen uitsluitend worden ingediend door eigenaren van wegen of stroken.

2. Een aanvraag wordt ingediend bij het Projectbureau Saneringsregeling asbestwegen derde fase.

3. Bij een aanvraag met betrekking tot een weg of strook, gelegen buiten een straal van twaalf kilometer rond de voormalige gemeente Goor of buiten een straal van twaalf kilometer rond de gemeente Harderwijk, te rekenen vanaf de gemeentegrenzen, worden stukken gevoegd waaruit blijkt dat de weg of strook niet is aan te merken als een weg of strook, als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder d, e en f.

4. Een aanvraag als bedoeld in artikel 3 wordt ingediend voor 1 januari 2008, tenzij toepassing is gegeven aan artikel 9, tweede lid.

§ 3

Saneringen voor de datum van aanvang van de aanvullende inventarisatie

Artikel 9

1. De minister kan op aanvraag een subsidie vaststellen ter vergoeding van kosten die een eigenaar van een asbestbevattende weg of asbestbevattende stroken heeft gemaakt in verband met het verrichten van een handeling als bedoeld in artikel 3.

2. Met betrekking tot een subsidie in verband met de uitvoering van een handeling als bedoeld in artikel 3 worden als subsidiabele kosten in aanmerking genomen de kosten, inclusief de voorbereidingskosten, die de betrokken eigenaar voor het verwijderen van het asbest uit de asbestbevattende weg of strook en, indien van toepassing, voor het op de weg of strook aanbrengen van zand of menggranulaat heeft gemaakt.

Artikel 10

De minister kan een subsidie als bedoeld in artikel 9 slechts vaststellen indien:

a. de opdracht voor het verrichten van de desbetreffende handeling is verleend tussen 1 juli 2003 en 15 mei 2006;

b. de desbetreffende handeling is verricht met betrekking tot een weg of strook die ten tijde van het verrichten van de handeling niet in eigendom was van een publiekrechtelijke rechtspersoon, Asbestona, Eternit, een dochtermaatschappij van Asbestona of Eternit, een rechtspersoon waarin Asbestona of Eternit deelneemt of deelnam of een anderszins organisatorisch aan Asbestona of Eternit verbonden eenheid;

c. de desbetreffende handeling door subsidieaanvrager voor eigen rekening en risico is verricht, en

d. de desbetreffende handeling is verricht overeenkomstig de bij of krachtens de wet gegeven regels.

Artikel 11

1. Aanvragen als bedoeld in artikel 9 kunnen uitsluitend worden ingediend door eigenaren van wegen of stroken.

2. Een aanvraag wordt ingediend bij het het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, directie Stoffen, Afvalstoffen, Straling, postbus 30945, 2500 GX Den Haag, met gebruikmaking van het formulier dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

3. Bij een aanvraag als bedoeld in artikel 9 worden stukken gevoegd waaruit blijkt:

a. wat de gemaakte kosten zijn;

b. dat de opdracht is verleend en uitgevoerd, en

c. dat de concentratie serpentijnasbest, vermeerderd met tien maal de concentratie amfiboolasbest, beide bepaald volgens NEN 5897, uitgave februari 1999 dan wel uitgave december 2005, in de weg of de stroken voor de uitvoering van de desbetreffende handeling meer was dan honderd milligram per kilogram.

4. Een aanvraag als bedoeld in artikel 9 wordt ingediend voor 1 juli 2007.

§ 4

Slotbepalingen

Artikel 12

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 13

Deze regeling wordt aangehaald als: Saneringsregeling asbestwegen derde fase.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 12 april 2007
De Ministervan Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, J.M. Cramer.

Bijlage, behorende bij artikel 11, tweede lid

Aanvraagformulier

Lees voor het invullen van het formulier eerst de toelichting op het aanvraagformulier met informatie over het verstrekken van subsidie voor de reeds uitgevoerde sanering van asbestbevattende wegen en asbestbevattende stroken. Indien u onjuiste gegevens verstrekt, kan de beschikking op een aanvraag met betrekking tot de subsidievaststelling door de minister voor een reeds uitgevoerde sanering van asbestbevattende wegen of asbestbevattende stroken worden ingetrokken of ten nadele van u worden gewijzigd.

Waar * is aangegeven, wordt u verzocht door te halen wat niet van toepassing is.

1. Gegevens aanvrager:

a. naam bedrijf, instelling of particulier:

b. inschrijfnummer Kamer van Koophandel bedrijf of instelling (indien van toepassing):

c. plaats Kamer van Koophandel waar bedrijf of instelling is ingeschreven (indien van toepassing):

d. naam van tot rechtshandelingen bevoegde contactpersoon van bedrijf of instelling (indien van toepassing):

e. straatnaam en huisnummer:

f. postcode en plaats:

g. provincie: Overijssel/Gelderland*

h. telefoonnummer:

i. telefaxnummer:

2. Plaats en oppervlak van de gesaneerde asbestbevattende weg en/of de asbestbevattende stroken:

a. kadastrale aanduiding van de weg:

b. adres van de weg. Markeer de weg, bijvoorbeeld met een markeerstift, op de onder punt 5 genoemde kaart

c. oppervlak van (het deel van) de weg dat was verhard met asbest (lengte maal breedte, in vierkante meters):

d. bevond zich asbest in de bermen van de weg? ja/nee*

e. indien vraag 2d met ja is beantwoord, wat was het oppervlak van (het deel van) de bermen waarin zich asbest bevond (in meters)?

f. heeft u in het verleden op grond van de Saneringsregeling asbestwegen Twente, de Saneringsregeling overige asbestwegen, de Saneringsregeling asbestwegen Haaksbergen of de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase een handeling voor de weg of de stroken aangevraagd? ja/nee*

g. is op grond van de Saneringsregeling asbestwegen Twente, de Saneringsregeling overige asbestwegen, de Saneringsregeling asbestwegen Haaksbergen of de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase reeds een handeling aan de weg of de stroken uitgevoerd? ja/nee*

3. Andere vragen over de asbestbevattende weg:

a. bevindt de weg zich binnen een straal van 12 kilometer rond de voormalige gemeente Goor of de gemeente Harderwijk, te rekenen vanaf de gemeentegrens? ja/nee/onbekend*

b. sinds wanneer bent u eigenaar van de weg?

c. is het asbest na 1 oktober 1978 op de weg aangebracht? ja/nee/onbekend

d. is het asbest na 1 juli 1993 op de weg aangebracht? ja/nee/onbekend*

e. is het asbest dat op de weg is aangebracht, rechtstreeks afkomstig van Eternit in de gemeente Hof van Twente of Asbestona in de gemeente Harderwijk? ja/nee/onbekend*

f. is de opdracht tot sanering van de weg, voorzover die weg is gelegen rondom de voormalige gemeente Goor of rondom de gemeente Harderwijk, verleend tussen 1 juli 2003 en 15 mei 2006? ja/nee*

g. is de sanering uitgevoerd door een deskundig bedrijf? ja/nee*

h. heeft er voorafgaande aan de sanering door een daartoe deskundig bedrijf een onderzoek plaats gevonden of er sprake was van een asbestbevattende weg dan wel asbestbevattende stroken? ja/nee*

4. Voor welke subsidie wenst u in aanmerking te komen? Omcirkel een van de onderstaande mogelijkheden:

a. Het laten verwijderen van het asbest uit de weg inclusief en indien van toepassing voor het op de weg hebben laten aanbrengen van zand of menggranulaat, en/of

b. Het laten verwijderen van het asbest uit de asbestbevattende stroken.

5. Bijgevoegde bescheiden die noodzakelijk zijn voor de behandeling van en de beslissing op de aanvraag:

a. kadastraal uittreksel op A3- of A4-formaat;

b. kaart behorende bij het kadastrale uittreksel op A3- of A4-formaat, waarop de asbestbevattende weg is gemarkeerd;

c. bewijsstukken van de gemaakte kosten;

d. bewijsstukken waaruit blijkt dat, en wanneer, de opdracht is verleend en uitgevoerd;

e. bewijsstukken waaruit blijkt dat de concentratie serpentijnasbest, vermeerderd met tien maal de concentratie amfiboolasbest, beide bepaald volgens NEN 5897, uitgave december 2005, in de weg of de stroken voor de sanering meer was dan honderd milligram per kilogram.

6. Bijgevoegde bescheiden die noodzakelijk zijn indien de afstand tussen de weg of de stroken en de voormalige gemeente Goor of de gemeente Harderwijk meer dan twaalf kilometer bedraagt:

a. bewijsstukken waaruit blijkt dat het asbestbevattend afval waarmee de weg is verhard rechtstreeks afkomstig is van de firma Eternit te Hof van Twente of van de firma Asbestona te Harderwijk;

b. bewijsstukken waaruit blijkt dat het asbest voor 1 oktober 1978 op de weg of de stroken is aangebracht indien de weg crocidoliet (blauw asbest) bevat respectievelijk voor 1 juli 1993 op de weg of de stroken is aangebracht indien de weg of de stroken geen crocidoliet bevat.

7. Ruimte voor aanvullende opmerkingen:

..........................................................

..........................................................

8. Verklaring:

Ik verklaar dit formulier volledig en naar waarheid te hebben ingevuld.

Ik verklaar mijn eventuele aanspraken op grond van onrechtmatige daad jegens Asbestona of Eternit, dan wel een dochtermaatschappij van Asbestona of Eternit, een rechtspersoon waarin Asbestona of Eternit deelneemt of een anderszins organisatorisch aan Asbestona of Eternit verbonden eenheid, voor zover het betreft saneringskosten gemaakt in het kader van deze regeling, over te dragen aan de Staat (in dezen vertegenwoordigd door de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer).

9. Ondertekening:

a. plaats:

b. datum:

c. handtekening:

Het ingevulde formulier zenden naar: Ministerie van VROM, directie SAS, postbus 30945, (IPC 645) 2500 GX Den Haag. Het ingevulde formulier moet voor 1 juli 2007 zijn ontvangen. VROM zendt u een bericht van ontvangst van de aanvraag.

Toelichting op het aanvraagformulier

Algemeen

Vul dit formulier volledig in. Indien u meer dan één asbestbevattende weg in eigendom heeft die in uw opdracht gesaneerd is in de periode 1 juli 2003 tot 15 mei 2006, dient u voor elke weg een apart aanvraagformulier in te vullen. Indien een vraag niet van toepassing is, ‘n.v.t.’ invullen. Het formulier dient gebruikt te worden voor het aanvragen van subsidie voor een in eigen beheer en voor eigen kosten uitgevoerde sanering van asbestbevattende wegen en stroken. Indien u vragen hebt over de invulling van dit formulier of deze regeling, kunt u contact opnemen met het het Ministerie van VROM, directie SAS, postbus 30945, 2500 GX Den Haag.

Toelichting op de vragen

2. Plaats en oppervlak van de weg

Het onder a genoemde kadastrale uittreksel mag niet ouder zijn dan een maand. U kunt het, evenals de bijbehorende kaart, (tegen vergoeding van de kosten) opvragen bij de desbetreffende kadastervestiging.

– Kadaster Overijssel, Zwolle, telefoon 038-4695666;

– Kadaster Gelderland, Arnhem, telefoon 026-3226111;

– Kadaster Flevoland, Lelystad, telefoon 0320-290222.

Onder ‘bermen’ in de onderdelen 2d en 2e, worden ook taluds verstaan.

5. Bijgevoegde bescheiden die noodzakelijk zijn voor de behandeling van en de beslissing op de aanvraag

U moet (kopieën van) de volgende stukken bij de aanvraag voegen:

– bewijs van eigendom en ligging van weg en/of stroken (kadastrale uittreksel, inclusief kaart);

– bewijsstukken waaruit blijkt wat de gemaakte kosten zijn;

– bewijsstukken dat de opdracht is verleend en uitgevoerd;

– bewijsstukken dat de concentratie serpentijnasbest, vermeerderd met tien maal de concentratie amfiboolasbest, beide bepaald volgens NEN 5897, uitgave december 2005, in de weg of de stroken voor aanvang van de sanering meer was dan honderd milligram per kilogram.

6. Bijgevoegde bescheiden die noodzakelijk zijn indien de afstand tussen de weg of de stroken en de voormalige gemeente Goor of de gemeente Harderwijk meer dan twaalf kilometer bedraagt

U moet (kopieën van) de volgende stukken bij de aanvraag voegen:

– bewijs dat het asbestbevattend afval waarmee de weg is verhard rechtstreeks afkomstig is van de firma Eternit te Hof van Twente of van de firma Asbestona te Harderwijk;

– bewijs dat het asbest voor 1 oktober 1978 op de weg of de stroken is aangebracht indien de weg crocidoliet (blauw asbest) bevat respectievelijk voor 1 juli 1993 op de weg of de stroken is aangebracht indien de weg of de stroken geen crocidoliet bevat.

7. Ruimte voor aanvullende opmerkingen

Indien u failliet bent verklaard of aan u surséance van betaling is verleend, dan wel een verzoek daartoe bij de Rechtbank is ingediend, moet u dat hier vermelden. Ook andere informatie waarvan u denkt dat deze van belang kan zijn, kunt u hier verstrekken.

Indien de eigenaar een ander persoon machtigt de aanvraag namens hem in te dienen, moet een door de eigenaar ondertekende schriftelijke machtiging bij de aanvraag worden gevoegd.

U kunt andere stukken waarvan u denkt dat deze van belang zijn, bij de aanvraag voegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een situatieschets waaruit blijkt op welk deel van de weg of de stroken zich asbest bevonden heeft.

Toelichting

Algemeen

1. Achtergrond en strekking van deze regeling

Reeds eerder is een viertal saneringsregelingen voor asbestwegen in de regio’s rond de gemeenten Hof van Twente en Harderwijk opengesteld. Gebleken is echter dat zich in de betreffende gebieden nog steeds een groot aantal niet gesaneerde asbestwegen en asbestbevattende stroken (gedeelte van de bermen langs een weg) bevindt. Gezien de gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan het gebruik van asbestbevattende wegen en asbestbevattende stroken is besloten eigenaren van asbestwegen en asbestbevattende stroken in deze regio’s nog eenmaal de mogelijkheid te bieden een saneringshandeling op kosten van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (hierna te noemen: de minister) aan te vragen en uitgevoerd te krijgen.

De onderhavige regeling dient ter bevordering van een goede uitvoering van het Besluit asbestwegen Wms door financiering van de kosten die gemaakt moeten worden voor sanering van asbestbevattende wegen en asbestbevattende stroken in en rondom de gemeenten Hof van Twente (Overijssel) en Harderwijk (Gelderland), die zijn verhard met asbestafval van de voormalige asbestcementfabrieken in de gemeenten Hof van Twente (Eternit), en Harderwijk (Asbestona, inmiddels overgegaan in Martinit BV te Hof van Twente). Voor de achtergrond van genoemd besluit zij verwezen naar de nota van toelichting bij dat besluit.

Qua structuur en opzet is deze regeling aangepast aan de eisen uit de Algemene wet bestuursrecht en het Besluit milieusubsidies, waarmee mede beoogd is de inzichtelijkheid van deze regeling te vergroten. Inhoudelijk is de onderhavige regeling in grote lijnen gelijk aan de Saneringsregeling asbestwegen Twente, de Saneringsregeling overige asbestwegen, de Saneringsregeling asbestwegen Haaksbergen en de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase.

Net als bij de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase biedt de onderhavige regeling (artikel 9) de mogelijkheid om over te gaan tot het verstrekken van subsidie aan eigenaren van asbestbevattende wegen of asbestbevattende stroken, die in eigen beheer wegen hebben laten saneren, omdat na de sluitingsdatum van de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase niet bekend was dat de onderhavige regeling zou volgen. Op verstrekking van deze subsidie is tevens de subsidietitel van de Algemene wet bestuursrecht, alsmede het Besluit milieusubsidies van toepassing. Het Besluit milieusubsidies is hoofdzakelijk procedureel van karakter. De onderhavige regeling bevat met name regels met betrekking tot de inhoudelijke criteria voor subsidieverstrekking.

Op grond van het Besluit asbestwegen Wms waren eigenaren van asbestbevattende wegen waarin de chrysotielasbestconcentratie plus tien maal de amfiboolasbestconcentratie meer dan honderd milligram per kilogram is en die niet afdoende zijn afgedekt door asbestvrij materiaal, verplicht om voor 1 januari 2000 handelingen te hebben verricht ter voorkoming van blootstelling van weggebruikers aan asbest. Deze handelingen konden inhouden:

– het verwijderen van het asbest;

– het asfalteren van de asbestbevattende weg;

– het aanbrengen van een klinkerbestrating of een betonlaag op de asbestbevattende weg

Net als bij de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase zal de situatie ontstaan dat particulieren, bedrijven en instellingen in de regio's Twente en Harderwijk die een aanvraag op grond van de onderhavige regeling indienen waarop positief wordt beschikt, formeel in overtreding blijven van het verbod om een asbestbevattende weg voorhanden te hebben. Aangezien handhaving in deze situaties niet in de rede ligt, zal de VROM-Inspectie niet optreden totdat deze wegen op grond van deze regeling zijn gesaneerd. Het formeel uitstellen van de saneringsdatum zou een wijziging vergen van het Besluit asbestwegen Wms, waarvoor ten minste een jaar nodig is. Omdat daarmee geen oplossing voor het hierboven geschetste probleem zou worden verkregen, ligt het niet in de rede om het Besluit asbestwegen Wms in die zin te wijzigen.

2. Inhoud van deze regeling

Bij bepaalde eigenaren van asbestbevattende wegen en asbestbevattende stroken rondom de voormalige asbestfabrieken in de gemeenten Hof van Twente en Harderwijk kan eenmalig op aanvraag een van de hierboven genoemde handelingen worden verricht. Daarnaast kan in enkele gevallen op aanvraag subsidie worden toegekend aan eigenaren die voor eigen rekening zijn overgegaan tot sanering van asbestbevattende wegen en asbestbevattende stroken.

Eigenaren van asbestbevattende wegen en asbestbevattende stroken binnen een straal van twaalf kilometer rondom de voormalige gemeente Goor of binnen een straal van twaalf kilometer rondom de gemeente Harderwijk, te rekenen vanaf de gemeentegrenzen, komen in aanmerking voor een saneringshandeling, tenzij de minister kan aantonen dat er sprake is van één of meer van de in artikel 2, tweede lid, onderdelen a tot en met g, genoemde gevallen of er niet voldaan is aan de eisen uit artikel 4. Eigenaren die in eigen beheer en voor eigen kosten over gegaan zijn tot sanering van asbestwegen of asbestbevattende stroken, die hun eigendom zijn, en in aanmerking willen komen voor subsidie, dienen te voldoen aan de eisen van de artikelen 2, 9, 10 en 11. Eigenaren van asbestbevattende wegen en asbestbevattende stroken buiten een straal van twaalf kilometer rondom de voormalige gemeente Goor of de gemeente Harderwijk komen niet in aanmerking voor een saneringshandeling of subsidie, tenzij zij kunnen aantonen dat er geen sprake is van de in artikel 2, tweede lid, onderdelen d tot en met f, bedoelde gevallen en bij de toetsing van de aanvraag blijkt dat de aanvraag aan de overige voorwaarden voldoet.

In deze regeling wordt bedoeld met een sanering(shandeling) het (doen) verwijderen van asbest uit een asbestbevattende weg en indien gewenst op die weg vervolgens zand of menggranulaat (doen) aanbrengen. Tevens heeft deze regeling betrekking op het (doen) verwijderen van asbest uit asbestbevattende stroken.

3. Uitvoering van deze regeling

De minister is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze regeling. De werkzaamheden voorafgaand aan de uitvoering van saneringshandelingen, zullen namens de minister door het projectbureau Saneringsregeling asbestwegen derde fase uitgevoerd worden. De minister verleent het projectbureau volmacht, mandaat en machtiging om alle maatregelen te nemen die nodig zijn voor de uitvoering van de saneringshandelingen. Deze maatregelen omvatten in ieder geval het verlenen van de opdracht tot uitvoering van de saneringshandelingen aan één of meer daartoe gespecialiseerde bedrijven.

Artikelsgewijs

Artikel 1

In het eerste lid, onderdeel a, is aangegeven dat onder een weg wordt verstaan ‘een weg, pad, erfverharding of gedeelte daarvan, alsmede andere grond die bestemd is om door rij- of ander verkeer te worden gebruikt’. In onderdeel c van het eerste lid is vervolgens aangegeven wat onder een asbestbevattende weg verstaan wordt. Uit de beide bepalingen gezamenlijk volgt dat een asbestbevattende weg opgevat dient te worden als dat gedeelte van een weg waarin de asbestconcentratie hoger is dan de in het eerste lid, onderdeel c genoemde concentratie. Dit hoeft dus niet noodzakelijkerwijs een volledige weg te zijn, noch samen te vallen met kadastrale grenzen.

Artikel 2

Op grond van het tweede lid, onderdeel g, kan, indien er al op grond van de Saneringsregeling asbestwegen Twente, de Saneringsregeling overige asbestwegen, de Saneringsregeling asbestwegen Haaksbergen en de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase een maatregel is toegewezen, geen saneringshandeling worden uitgevoerd op dezelfde weg. De aan een asbestweg verbonden risico’s zijn, door de sanering die heeft plaatsgevonden, weggenomen en van strijd met het Besluit asbestwegen Wms is geen sprake.

Artikel 3

De kosten van het (doen) verwijderen van het asbest uit de asbestbevattende weg of uit de asbestbevattende strook alsmede de kosten van het eventueel op de weg aanbrengen van zand of menggranulaat worden vergoed. Indien de eigenaar vervolgens aanvullend een (andere) verhardingslaag (asfalt, beton, klinkers etc.) aan wenst te brengen, zal de eigenaar zelf moeten zorgen voor het aanbrengen van een nieuwe verharding, tenzij het bestemmingsplan dat verbiedt.

De mogelijkheid voor het toewijzen van een aanvraag met betrekking tot het doen verrichten van een saneringshandeling met betrekking tot stroken is, ten opzichte van de voorgaande saneringsregelingen voor asbestwegen, losgekoppeld van de handeling aan de weg zelf. Reden daarvoor is dat het in incidentele gevallen voorkomt dat de concentratie serpentijnasbest, vermeerderd met tien maal de concentratie amfiboolasbest in de stroken meer is dan honderd milligram per kilogram terwijl deze in de weg zelf minder dan honderd milligram per kilogram bedraagt.

Artikel 4

Ingevolge het eerste lid, onderdeel b, wordt geen opdracht gegeven tot het verrichten van saneringshandeling, indien buiten de uitvoering van deze regeling handelingen aan de weg zijn uitgevoerd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de situatie dat de eigenaar van de weg of de stroken asbest heeft verwijderd of heeft laten verwijderen. Ook indien afdekking van de weg met asfalt, beton of klinkers heeft plaatsgevonden en deze afdekking duurzaam is, wordt geen handeling uitgevoerd. In genoemde gevallen zijn de aan een asbestweg verbonden risico’s weggenomen en is er geen sprake van strijd met het Besluit asbestwegen Wms. In enkele gevallen is in deze situaties subsidie mogelijk. Hiervoor zij verwezen naar de toelichting op artikel 9.

Artikel 7

Dit artikel voorziet in de mogelijkheid tot intrekken of wijzigen van een beschikking tot het doen uitvoeren van een saneringshandeling indien, voordat die handeling volledig uitgevoerd is, blijkt dat de aanvrager onjuiste of onvolledige gegevens heeft verstrekt.

Artikel 8

Ingevolge artikel 4:2 van de Algemene wet bestuursrecht dient de aanvrager alle bescheiden en informatie te verstrekken die voor de behandeling van en de beslissing op de aanvraag noodzakelijk zijn. De aanvrager ontvangt overeenkomstig deze wet een ontvangstbevestiging van de aanvraag.

Artikel 9

De Saneringsregeling asbestwegen Twente, de Saneringsregeling overige asbestwegen, de Saneringsregeling asbestwegen Haaksbergen en de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase zijn opgezet als eenmalige saneringsregelingen. Het was (op basis van de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase) tot 1 juli 2003 voor wegeigenaren rond de gemeente Hof van Twente en rond de gemeente Harderwijk mogelijk een aanvraag voor een door de minister betaalde saneringshandeling in te dienen. Eigenaren van asbestbevattende wegen die niet of niet tijdig op basis van de genoemde regelingen een aanvraag voor een saneringshandeling ingediend hadden, waren daardoor in de veronderstelling dat zij niet meer voor een door de minister betaalde saneringshandeling in aanmerking konden komen. Mogelijk hebben wegeigenaren daarom op eigen kosten saneringshandelingen aan de in hun bezit zijnde asbestbevattende wegen laten nemen om te voldoen aan de bepalingen van het Besluit asbestwegen Wms. De onderhavige regeling biedt de mogelijkheid subsidie te verlenen aan eigenaren van asbestbevattende wegen of asbestbevattende stroken die in eigen beheer die asbestbevattende wegen of asbestbevattende stroken hebben gesaneerd. De hoogte van de subsidie, genoemd in het eerste lid, komt overeen met de hoogte van de bijdrage van de minister voor de uitvoering van een saneringshandeling als bedoeld in artikel 3 van de onderhavige regeling.

Onder de subsidiabele kosten vallen alle direct op de sanering betrekking hebbende kosten. Het betreft zowel materiaalkosten, als loonkosten die gemaakt zijn door ingehuurde bedrijven. De subsidiabele kosten kunnen onderverdeeld worden in kosten voor de voorbereiding en kosten voor de daadwerkelijke sanering. Onder de voorbereiding vallen het onderzoek naar de concentratie serpentijnasbest, vermeerderd met tien maal de concentratie amfiboolasbest, in de weg en de stroken mits dit uitgevoerd is door een daartoe gecertificeerd of geaccrediteerd bedrijf en de concentraties bepaald zijn volgens NEN 5897, uitgave februari 1999. Tevens valt onder de voorbereiding de uitvoering van een detailleringonderzoek ter bepaling van de exacte locatie van de te saneren weg en de grootte van het te saneren deel van de weg. Onder de sanering vallen in geval gekozen is voor het ‘verwijderen van het asbest uit de asbestbevattende weg of de asbestbevattende stroken’, het verwijderen, afvoeren en storten van het asbestbevattende materiaal en het aanvullen van de weg met zand of menggranulaat. Indien gekozen is voor het afdekken van de asbestbevattende weg wordt onder de sanering begrepen het afgraven van een zodanige hoeveelheid asbestbevattend materiaal als voor het aanleggen van een fundering voor de weg noodzakelijk is, het afvoeren en storten van dit asbestbevattende materiaal alsmede het aanvullen van het afgegraven gedeelte met zand of menggranulaat.

Na sanering in eigen beheer behoort het risico, verbonden aan asbestbevattende wegen of stroken weggenomen te zijn. Indien de minister twijfelt over de juistheid van de uitgevoerde sanering kan hij een daartoe gespecialiseerd bedrijf een onderzoek daaromtrent laten uitvoeren.

Artikel 10

Op grond van onderdeel a komen voor subsidie alleen in aanmerking eigenaren van asbestbevattende wegen of asbestbevattende stroken, die tot sanering zijn overgegaan in de periode nadat de aanvraagtermijn van de Saneringsregeling asbestwegen tweede fase gesloten was (1 juli 2003) en voordat de aanvullende inventarisatie van asbestwegen door de provincies Overijssel en Gelderland is gestart (15 mei 2006).

Artikel 11

Ingevolge artikel 4:37 van de Algemene wet bestuursrecht dient de aanvrager tevens alle bescheiden en informatie te verstrekken die voor de behandeling van en de beslissing op de aanvraag noodzakelijk zijn. De aanvrager ontvangt overeenkomstig deze wet een ontvangstbevestiging van de aanvraag van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer

Naar boven