Wijziging Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen en Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen

Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2 april 2007, nr. VGP/VV 2758748, houdende wijziging van de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen en van de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op richtlijn nr. 2006/52/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 5 juli 2006 (PbEU L 204) tot wijziging van richtlijn 95/2/EG betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, en richtlijn 94/35/EG inzake zoetstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt, alsmede op artikel 7, tweede lid, van het Warenwetbesluit Levensmiddelenadditieven;

Besluit:

Artikel I

De Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen1 wordt als volgt gewijzigd:

A

De vijfde kolom van de tabel in bijlage III, deel I, onder C. Andere Conserveermiddelen, inzake de E-nummers E 249 en E 250 met bijbehorende vermeldingen, wordt als volgt gewijzigd:

1. De vermelding ‘175 mg/kg’ achter Traditionele in een pekelbad gezouten vleesproducten (1), wordt verplaatst naar dezelfde regel als WILTSHIRE BACON (1.1).

2. Op dezelfde regel als CURED TONGUE (1.3) wordt de vermelding ‘50 mg/kg’ ingevoegd.

3. De vermelding ‘175 mg/kg’ achter Traditioneel vervaardigde drooggezouten vleesproducten (2), wordt verplaatst naar dezelfde regel als DRY CURED BACON (2.1).

4. De vermelding ‘250 mg/kg (uitgedrukt als NaNo 3)’ achter Traditioneel vervaardigde drooggezouten vleesproducten (2), wordt verplaatst naar dezelfde regel als ‘DRY CURED BACON en DRY CURED HAM (2.1)’.

B

In de vierde kolom van de tabel in bijlage III, deel I, onder C. Andere Conserveermiddelen, inzake de E-nummers E 249 en E 250 met bijbehorende vermeldingen, wordt de vermelding ‘300 mg/kg (uitgedrukt als NaNO3) indien geen E 249 of E 250 is toegevoegd’ achter Overige traditioneel vervaardigde gezouten of gedroogde vleesproducten (3), verplaatst naar dezelfde regel als ROHWÜRSTE (SALAMI en KANTWURST) (3.3).

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, A. Klink.

Toelichting

Inleiding

Op 26 juli 2006 is gepubliceerd richtlijn nr. 2006/52/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 5 juli 2006 (PbEU L 204) tot wijziging van richtlijn 95/2/EG betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, en richtlijn 94/35/EG inzake zoetstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt, verder te noemen: richtlijn 2006/52/EG.

Richtlijn 2006/52/EG is bij regeling van 7 november 2006, Stcrt. 220, uitgevoerd door een wijziging van onder andere de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen.

Richtlijn 2006/52/EG bleek evenwel enkele fouten te bevatten. Deze fouten zijn op 17 maart 2007 gerectificeerd in PbEU L 78, bladzijde 32. Als gevolg daarvan diende de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen te worden gewijzigd. Deze regeling zorgt daarvoor.

Bij de oorspronkelijke implementatie in november 2006 was één kennelijke fout in richtlijn 2006/52/EG al hersteld. De maximumconcentratie en het maximale restgehalte van E 251 en E252, bedoeld in de tabel in bijlage III, deel I, onder C. Andere Conserveermiddelen, inzake de E-nummers E 249 en E 250, waren reeds uitgedrukt als NaNO3 (en niet als NaNO2 zoals abusievelijk was vermeld in de richtlijn). Deze kennelijke fout kon in deze regeling dus buiten beschouwing blijven.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger en het bedrijfsleven.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink

  • 1

    Stcrt. 1996, 186; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 12 januari 2005, Stcrt. 12.

Naar boven