Vooraankondiging gewijzigde openingstijden brug over Volkeraksluizen en Haringvlietbrug

Vooraankondiging gewijzigde openingstijden van de brug over de Volkeraksluizen (A29/59) te Willemstad en de Haringvlietbrug (A29) te Numansdorp

19 februari 2007

Nr. AAV/2007/1795

Rijkswaterstaat directie Zuid-Holland

De Minister van Verkeer en Waterstaat;

Vooraankondiging bekendmaking

De hoofdingenieur-directeur van de Rijkswaterstaat in de directie Zuid-Holland maakt gelet op afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, de openbare voorbereidingsprocedure namens de Minister van Verkeer en Waterstaat bekend, dat voornoemde Minister het voornemen heeft om ingaande 1 mei 2007 de openingstijden van de basculebrug over de Volkeraksluizen te Willemstad, en de basculebrug over het Haringvliet te Numansdorp te wijzigen.

Overwegingen ten aanzien van de bekendmaking

Begripsbepalingen

In deze bekendmaking wordt verstaan onder:

1. ‘hoofdingenieur-directeur’, de hoofdingenieur-directeur van de Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Postbus 556, 3000 AN Rotterdam;

2. ‘Verkeersmanager’, het hoofd van de directie Water & Scheepvaart van de Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Postbus 556, 3000 AN Rotterdam;

Vereiste van besluit

Op grond van het bepaalde in artikel 13 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer kunnen voor scheepvaartwegen waar verkeerstekens, die een gebod of een verbod dan wel een aanbeveling of een inlichting bevatten, niet doelmatig zijn, worden vervangen door een bekendmaking met dezelfde strekking als een verkeersteken.

Op grond van artikel 2, eerste lid, onder a. sub 1 van de Scheepvaartverkeerswet ben ik bevoegd dit besluit te nemen.

Het betrokken vaarweggedeelte op de rivier het Hollands Diep en het Haringvliet is in beheer bij het Rijk en is gelegen binnen de gemeenten Moerdijk en Numansdorp.

Het voornemen van de bekendmaking tot het wijzigen van de openingstijden is wenselijk om filevorming op de Rijksweg A29 te voorkomen en daarmee een bijdrage te leveren aan de doorstroming van het wegverkeer.

De rivier Hollands Diep en het Haringvliet is een CEMT klasse VIc vaarweg, die in beheer zijn bij het Rijk en behoort tot de wateren waar schepen met de klasse VIc kunnen varen.

De Rijkswaterstaat behoudt de mogelijkheid indien er een gevaar bestaat voor een vlotte en veilige vaart ten gevolge van nautische ontwikkelingen of mogelijke andere omstandigheden dit besluit aan te passen.

Procedure

Door mij is een openbare voorbereidingsprocedure als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht gevolgd. Reden hiervan is, dat ik er vanuit ga dat belanghebbenden door het nemen van dit besluit redelijkerwijs in hun rechten zouden kunnen worden aangetast.

Het voornemen tot het nemen van het verkeersbesluit is omstreeks 1 maart 2007 geplaatst in de Staatscourant, in het Weekblad Schuttevaer en de Scheepvaartkrant.

Belangenafweging en motivering.

De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft middels het project Fileproof na laten gaan welke maatregelen op korte termijn en op lokaal niveau mogelijk zijn om de filedruk op het hoofdwegennet te doen verminderen en de doorstroming van het wegverkeer op die plaatsen te verbeteren.

Één van de projecten is ‘Spitssluitingen bruggen in het hoofdwegennet’.

Dit project geeft inzicht in de mate waarin aanpassing van het bedieningsregime van de beweegbare bruggen in het hoofdwegennet kan bijdragen aan een verbetering van de doorstroming op het hoofdwegennet in de ochtend- en avondspits.

Het Directoraat-Generaal Transport en Luchtvaart is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit project. De Adviesdienst Verkeer en Vervoer heeft in opdracht van de DG-TL inmiddels de analyses voor de bediening van ondermeer de brug over de Volkeraksluizen en de Haringvlietbrug voltooid, waarbij de belangen van het wegverkeer, de beroepsvaart en de recreatievaart zijn afgewogen.

Op grond van de uitkomsten van deze analyses heeft de minister besloten de bedieningsregimes voor de genoemde bruggen aan te passen.

Voornemen

Op grond van het vorenstaande overweeg ik:

1. Met ingang van 1 mei 2007 instelling van vaste spitssluitingen van de bruggen over de Volkeraksluizen A29/59 en de Haringvlietbrug A29.

De brug over de Volkeraksluizen heeft spitssluitingen in de periode van:

1 mei t/m 30 september:

op werkdagen spitssluiting van 06:00 uur - 09:00 uur

op werkdagen spitssluiting van 16:00 uur - 18:30 uur.

1 oktober t/m 30 april

Geen spitssluitingen.

De Haringvlietbrug heeft spitssluitingen op werkdagen;

a. Spitssluitingen op werkdagen.

Ochtend: de eerste opening verschuift van 09:00 uur naar 09:30 uur, vervolgens bediening elk heel uur.

Middag: bediening op de hele uren tot en met 15:00 uur, laatste bediening om 15:30 uur.

Avond: Spitssluiting van 15:30 uur tot 18:30 uur. De eerste avondbediening, voor zover van toepassing, is 18:30 uur, vervolgens bediening op de hele uren vanaf 19:00 uur tot en met 21:00 uur.

2. Behoudens de hiervoor genoemde wijzigingen blijft het bestaand bedieningsregime van kracht.

3. De onder 1 genoemde wijzigingen wordt door een ‘Bekendmaking aan de Scheepvaart’ bekend gemaakt.

4. Deze bekendmaking zal worden geplaatst in de Staatscourant.

Terinzagelegging

De ontwerp-bekendmaking met de ter zake zijnde stukken kan tot 6 weken na de datum van publicatie tijdens kantooruren worden ingezien bij:

• Rijkswaterstaat Zuid-Holland, directie Water & Scheepvaart (kamer 16.29)

Boompjes 200, 3011 DA Rotterdam,

tel. 010 - 4026315; 4026316; 4026823.

• Rijkswaterstaat Volkeraksluizencomplex

Hellegatsweg 16, 4797 SM Willemstad,

tel. 0168 - 477500

• Rijkswaterstaat Waterdistrict Haringvliet

Haringvlietplein 2; 3251 LD Stellendam

Inlichtingen

Inlichtingen omtrent de ontwerp-bekendmaking worden verstrekt door mw. H. Stolk, Teamleider bediening ZH; waterdistrict Haringvliet, tel. 0620398536, 0187-497200.

Bezwaren indienen

Gedurende voornoemde periode kunnen belanghebbenden hun zienswijze omtrent de ontwerp-bekendmaking schriftelijk kenbaar maken bij het hoofd van de directie Water & Scheepvaart te Rotterdam.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,namens deze,
de hoofdingenieur-directeur,
namens deze,
directeur Water & Scheepvaart,
J. S van Dam.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na de dag, waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift worden ingediend.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Verkeer en Waterstaat en worden gezonden aan de hoofdingenieur-directeur van de Rijkswaterstaat in de directie Zuid Holland, t.a.v. het hoofd van de Hoofdafdeling Bestuur en Juridische zaken ( RX), Postbus 556, 3000 AN Rotterdam.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende bevatten:

a. naam en adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en;

d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

Indien het bezwaarschrift in een vreemde taal is gesteld en een vertaling voor een goede behandeling van het bezwaar noodzakelijk is, dient de indiener zorg te dragen voor een vertaling.

Indien een bezwaarschrift is ingediend, is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen.

Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank binnen het rechtsgebied, waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft.

Het verzoek dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

a. de naam en adres van de verzoeker;

b. de dagtekening;

c. vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en de datum en nummer van het besluit en;

d. de gronden van het verzoek (motivering).

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overlegd. Zo mogelijk wordt tevens een afschrift van het besluit, waarop het geschil betrekking heeft, overlegd.

Indien het verzoekschrift in een vreemde taal is gesteld en een vertaling voor een goede behandeling van het verzoek noodzakelijk is, dient de indiener zorg te dragen voor een vertaling.

Naar aanleiding van het verzoek kan de bevoegde president een voorlopige voorziening treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist.

Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierechten geheven. De griffier van de betrokken Rechtbank wijst de verzoeker na indiening van diens verzoek op de verschuldigdheid van het griffierecht en bericht de verzoeker binnen welke termijn en op welke wijze het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.

Naar boven