Instellingsbesluit Begeleidingscommissie onderzoek pilots ‘onwillige jongeren’

Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 19 februari 2007, nr. AM/SAM/07/4305, Directie Arbeidsmarkt, tot instelling van een Begeleidingscommissie onderzoek pilots ‘onwillige jongeren’ (Instellingsbesluit Begeleidingscommissie onderzoek pilots ‘onwillige jongeren’)

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Besluit:

Artikel 1

Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de Begeleidingscommissie: de Begeleidingscommissie, bedoeld in artikel 2, eerste lid;

b. de Staatssecretaris: de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

c. de opdrachtgever: de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

d. de pilots ‘onwillige jongeren’: scholings- en vormingstrajecten waar jongeren voor de duur van twee jaar via verschillende methodieken op het gebied van onderwijs en coaching worden begeleid naar een opleiding of startkwalificatie;

e. het onderzoeksbureau: een extern bureau dat vanaf de start van de pilots ‘onwillige jongeren’ tot een jaar na afloop een onderzoek uitvoert naar de effectiviteit van de in de voornoemde pilots gebruikte methodieken.

Artikel 2

Instelling Begeleidingscommissie

1. Er is een Begeleidingscommissie onderzoek pilots ‘onwillige jongeren’.

2. De Begeleidingscommissie wordt ingesteld tot en met 31 december 2009 en vangt aan op het tijdstip van inwerkingtreding van dit besluit.

Artikel 3

Taak Begeleidingscommissie

1. De Begeleidingscommissie beoordeelt de binnengekomen offertes van de onderzoeksbureaus en brengt hierover advies uit aan de opdrachtgever.

2. De Begeleidingscommissie heeft tot taak het onderzoek van het onderzoeksbureau naar de effectiviteit van methoden om het gedrag van ‘onwillige jongeren’ positief te beïnvloeden, zoals uitgevoerd in de pilots ‘onwillige jongeren’ te begeleiden door:

a. het onderzoeksbureau en de opdrachtgever te adviseren en voorstellen te doen betreffende de opzet, de inhoud en de voortgang van de uitvoering van het onderzoek;

b. de rapportages van het onderzoeksbureau aan de opdrachtgever met het onderzoeksbureau te bespreken en met hen over de tussentijdse resultaten overleg te plegen;

c. de voortgang in de uitvoering van het onderzoek te volgen en te adviseren over eventuele belemmeringen;

d. te beoordelen of het onderzoek adequaat is opgezet en uitgevoerd;

e. de kwaliteit van het onderzoek te beoordelen en de totstandkoming van een kwalitatief hoogwaardig eindproduct te bevorderen.

3. De Begeleidingscommissie communiceert de kennis opgedaan uit het onderzoek met derden na overleg hierover met de opdrachtgever.

Artikel 4

Samenstelling Begeleidingscommissie onderzoek

1. De Begeleidingscommissie bestaat uit een voorzitter en maximaal 3 leden.

2. De Staatssecretaris benoemt en ontslaat de voorzitter en de leden van de Begeleidingscommissie.

Artikel 5

Secretariaat en beheer bescheiden

1. Het secretariaat van de Begeleidingscommissie bestaat uit medewerkers van de Directie Arbeidsmarkt, afdeling Specifiek Arbeidsmarktbeleid, van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

2. De bescheiden worden na afloop van de periode, bedoeld in artikel 2, tweede lid, opgenomen in het archief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Artikel 6

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, werkt terug tot en met 17 januari 2007 en vervalt met ingang van 1 januari 2010.

Artikel 7

Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Begeleidingscommissie onderzoek pilots ‘onwillige jongeren’.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 19 februari 2007.
De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H.A.L. van Hoof.

Toelichting

In de kabinetsreactie ‘Aanpak onwillige jongeren’1 op het Berenschot-rapport ‘Onderzoek naar de haalbaarheid van Prep Camps en alternatieven’2 signaleert het kabinet dat er ongeveer 12.000 tot 14.000 jongeren zijn die niet naar school gaan, geen baan of startkwalificatie hebben, geen uitkering ontvangen en die ook niet op zoek zijn naar werk of scholing. Veel van deze jongeren treden niet of zeer moeizaam tot de arbeidsmarkt toe, ook hun latere positie op die arbeidsmarkt blijft labiel. Veel van deze jongeren worden niet bereikt door bestaande voorzieningen: ze blijven onzichtbaar en komen soms pas (weer) in beeld als ze met politie en justitie in aanraking komen.

Het rapport van Berenschot maakt duidelijk dat er vervolgstappen nodig zijn. Tot die conclusie kwam ook de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Gemeenten wezen de Taskforce op hun behoefte aan instrumenten om de aanpak van bedoelde groep ‘onzichtbare’ jongeren, sluitend te maken. Om te voorkomen dat deze jongeren afglijden en op den duur de aansluiting met de arbeidsmarkt verliezen heeft het Kabinet de Tweede Kamer per brief van 1 september 2006 (Kamerstukken II 2005/06, 23 972, nr. 85) laten weten alternatieve scholings- en vormingstrajecten te willen ondersteunen die tot doel hebben de jongeren te begeleiden naar een startkwalificatie of leer/werkplaats.

Dit heeft geresulteerd in een aantal pilots. Deze pilots lopen van eind 2006 tot en met 2008 en hebben als doel inzicht te bieden in de effectiviteit van diverse methoden op het gebied van coaching, empowerment en onderwijs om jongeren positief te beïnvloeden. Het kabinet heeft € 10 miljoen op de lopende begroting (gevoed door € 2 miljoen per departement van de betrokken ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie en Volksgezondheid Welzijn en Sport) vrijgemaakt om te investeren in deze praktijkinitiatieven.

De pilots zullen worden gevolgd en getoetst op effectiviteit door een onafhankelijk onderzoeksbureau. De Begeleidingscommissie waarover in onderhavig instellingsbesluit wordt gesproken, heeft tot taak het onderzoek te begeleiden.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.A.L. van Hoof

Naar boven