Wijziging Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 februari 2007, nr. TRCJZ/2007/405, houdende wijziging (34) van de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op richtlijn 2000/75/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 november 2000 tot vaststelling van specifieke bepalingen inzake de bestrijding en uitroeiing van bluetongue (PbEU L 327), en artikel 10, eerste lid, van richtlijn 90/425 van de Raad van de Europese Unie van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEU L 224);

Gelet op de artikelen 17, 18, 29, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

Artikel I

De Regeling beperkingsgebieden bluetongue 20061 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘de artikelen 4, 6, 8, 8a, 8c, 9, 10 en 13’ vervangen door: de artikelen 4, 6, 8, 8a, 8c, 9 en 10 en 11a.

2. In het derde lid wordt ‘de artikelen 4, 5, 6, 7, 8, 11, 13a en 13b’ vervangen door: de artikelen 4, 5, 6, 7, 8, 11, 11a, 13a en 13b.

B

Artikel 6, onderdeel c, komt te luiden:

c. voor zover het vervoer betreft van vers sperma naar een lidstaat, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen, het land van bestemming, voorafgaand aan het vervoer, het vervoer heeft goedgekeurd;.

C

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:

b. naar een buiten Nederland gelegen locatie, gelegen in de in bijlage I bij beschikking 2005/393/EG, onder ‘Gebied F’ beschreven delen van België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

2. Het tweede lid komt te luiden:

2. Het verbod, bedoeld in artikel 4, eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer van herkauwers vanuit het gebied door een gebied als bedoeld in bijlage I, zonder dat in dit gebied wordt gelost of halt gehouden, rechtstreeks naar het gebied, bedoeld in bijlage II.

3. Het vijfde lid komt te luiden:

5. Het verbod, bedoeld in artikel 4, eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer van herkauwers vanuit het gebied rechtstreeks naar een slachthuis, gelegen in een gebied, niet zijnde een in bijlage I bij beschikking 2005/393/EG, onder ‘Gebied F’ beschreven deel van België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg, mits op het certificaat dat de dieren vergezelt, is vermeld: ‘getransporteerd in overeenstemming met het bluetongue protocol van 16 januari 2007’.

D

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a vervalt.

2. De onderdelen b en c worden geletterd tot a en b.

E

Artikel 8c wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te vervallen.

2. De aanduiding ‘1’ voor het eerste lid vervalt.

F

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van onderdeel b wordt ‘zijn getroffen, of’, vervangen door: zijn getroffen.

2. Onderdeel c vervalt.

G

Artikel 11, eerste lid, komt te luiden:

1. Het is verboden op een bedrijf herkauwers geboren voor 18 december 2006 te ontvangen die afkomstig zijn uit een gebied als bedoeld in bijlage I.

H

Na artikel 11 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 11a

1. Het is verboden op een bedrijf herkauwers te houden die in strijd met artikel 10, onderdeel i, zijn aangevoerd.

2. De houder die in strijd met het eerste lid herkauwers houdt, draagt er zorg voor dat de desbetreffende dieren worden getest met een serologische test overeenkomstig bijlage II, onderdeel A, onderdeel 1, onder b, van beschikking 2005/393/EG, met dien verstande dat de test is uitgevoerd met een monster dat na aankomst van het dier op het bedrijf is genomen.

3. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op een herkauwer ten aanzien waarvan een negatief testresultaat is gebleken.

4. De houder zendt herkauwers met een positief testresultaat onverwijld terug naar het bedrijf van herkomst.

5. Artikel 10, onderdelen ii tot en met iv, is van overeenkomstige toepassing op het testen, bedoeld in het tweede lid, met dien verstande dat een kopie van de uitslag tevens naar de Voedsel en Waren Autoriteit wordt gezonden.

6. De eigenaar of exploitant van het bedrijf van herkomst verleent medewerking aan de in het vierde lid bedoelde terugzending naar het bedrijf.

7. In afwijking van de artikelen 16, eerste lid, en 29, eerste lid, van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s, is het toegestaan de dieren, bedoeld in het vierde lid, van het bedrijf af te voeren.

I

Artikel 13a, derde lid, komt te luiden:

3. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op het rechtstreekse vervoer van herkauwers door het gebied, zonder dat in dit gebied wordt gelost of halt gehouden, naar een locatie gelegen in een gebied, bedoeld in bijlage I.

Artikel II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 9 februari 2007 in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
overeenkomstig het door de Minister genomen besluit:
de Secretaris-Generaal, C.J. Kalden.

Toelichting

Inleiding

Bij onderhavige wijziging wordt de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 gewijzigd (hierna: de regeling). Als gevolg van de knuttenvrije periode die in Nederland en de ons omringende lidstaten geldt, zijn reeds bij eerdere wijzigingen van de regeling versoepelingen doorgevoerd van de regels betreffende het vervoer tussen de gebieden en het gebruik van insecticiden. Bij onderhavige wijziging van de regeling worden opnieuw versoepelingen aangebracht. Voorts wordt de regeling gewijzigd in verband met een wijziging van beschikking 2005/393/EG van de Europese Commissie.

Daarnaast wordt een wijziging doorgevoerd met het oog op illegale transporten vanuit het 20-kilometer gebied. Thans wordt expliciet in de verplichting voorzien aan de houder tot terugzending van met bluetongue besmette dieren naar het bedrijf van herkomst, indien deze dieren na een test positief zijn gebleken.

Insecticiden

Bij regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 16 januari 2007, houdende de wijziging (33) van de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 (Stcrt. 13) zijn de voorschriften tot het gebruik van insecticiden komen te vervallen voor de bedrijven in het 20-kilometer gebied, en in verband met het vervoer vanuit het 20-kilometer gebied naar de beperkingsgebieden. Thans vervalt ook voor de overige vervoersbewegingen de verplichting tot het gebruik van insecticiden (artikel I, onderdelen C, onder 2, D en I, van de wijzigingsregeling).

Wijziging beschikking 2005/393/EG

Door de Europese Commissie is een wijziging van beschikking 2005/393/EG aangenomen die onder meer inhoudt dat intracommunautair vervoer vanuit het beperkingsgebied, niet zijnde het 20-kilometer gebied, van eicellen en embyo’s wordt toegestaan, zonder dat er toestemming van het ontvangende land is vereist. Vooruitlopend op de officiële Europese publicatie van de wijziging van de beschikking wordt de nationale regelgeving dienovereenkomstig aangepast. In artikel 6, onderdeel c, van de regeling komt de toestemmingseis voor dergelijk vervoer van embryo’s en eicellen te vervallen (artikel I, onderdeel B van de wijzigingsregeling). Daarnaast komt bij de wijziging van de beschikking het toezichtsgebied Frankrijk te vervallen. Derhalve vervalt thans in de artikelen 7 en 8c van de regeling het strengere regime voor vervoer naar dit gebied (artikel I, onderdelen C, onder 1 en E, van de wijzigingsregeling).

Bluetongue protocol

Tussen Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg zijn afspraken gemaakt over onderlinge vervoersstromen. Deze afspraken zijn neergelegd in een protocol. Bij de eerder genoemde wijziging van de regeling zijn de wijzigingen die het gevolg zijn van het protocol reeds doorgevoerd. Thans worden nog de volgende wijzigingen in de regeling doorgevoerd die abusievelijk niet eerder zijn aangebracht.

In artikel 9 met betrekking tot het rechtstreekse vervoer vanuit het 20-kilometer gebied naar een slachthuis in de beperkingsgebieden, vervalt de uitzondering voor Frankrijk dat een slachthuis in beperkingsgebied Frankrijk dient te zijn aangewezen door de Franse bevoegde autoriteit. Rechtstreeks vervoer vanuit het 20-kilometer gebied is toegestaan naar elk slachthuis in de beperkingsgebieden, voor zover daar althans geen bestrijdingsmaatregelen zijn getroffen (onderdeel F).

Voorts wordt in artikel 7, vijfde lid, in verband met het rechtstreekse vervoer vanuit het beperkingsgebied naar een slachthuis in de vrije gebieden in België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg, de voorwaarde opgenomen dat op het certificaat dat de dieren vergezelt, is aangegeven dat overeenkomstig de afspraken tussen de landen is vervoerd (onderdeel C, onder 3).

Illegaal vervoer

Herkauwers die zonder de in artikel 10, onderdeel i, van de regeling voorgeschreven test zijn vervoerd vanuit het 20-kilometer gebied naar het beperkingsgebied vormen een risico met het oog op de verspreiding van het bluetonguevirus. Vanuit veterinair oogpunt is het van belang de dieren die in het beperkingsgebied zijn terechtgekomen en die zijn besmet met bluetongue zo spoedig mogelijk terug te zenden naar het bedrijf van herkomst, om het verspreidingsrisico zoveel mogelijk te beperken. De invoeging van artikel 11a voorziet in die maatregel.

Op basis van artikel 11a geldt een verbod op het houden van herkauwers, afkomstig uit het 20-kilometer gebied zonder dat ten aanzien van die dieren uit een PCR-test, of een serologische test een negatief testresultaat voor wat betreft bluetongue is gebleken. Indien in strijd met deze bepaling een dier wordt gehouden, dient de houder een serologische test uit te laten voeren. Wanneer de houder op basis van de test alsnog aantoont dat het desbetreffende dier niet besmet is met bluetongue, mag hij het dier op zijn bedrijf houden. Bij een positief testresultaat is hij verplicht de illegaal aangevoerde dieren terug te zenden naar het bedrijf van herkomst (artikel I, onderdelen G en H, van de wijzigingsregeling).

Het monster waarmee de test wordt uitgevoerd, dient te zijn genomen na het moment van aanvoer van het dier op het bedrijf. Voorts dient de houder ervoor zorg te dragen dat degene die het monster neemt, een schriftelijke verklaring aflegt over de datum van monstername en de dieren waarvan een monster is genomen. De uitslag van de test dient gedurende 6 maanden op het bedrijf te worden bewaard. Daarnaast dient de houder een kopie van de uitslag van de test naar, zowel de AID als de VWA te zenden.

Voorts is de eigenaar of exploitant van het bedrijf van herkomst gehouden mee te werken aan de terugontvangst van de dieren.

Overigens staat onderhavige voorziening niet in de weg aan de strafrechtelijke maatregelen die kunnen worden getroffen als gevolg van de overtreding van de regels.

Om deze maatregel mogelijk te maken is voor deze specifieke groep dieren een generieke vrijstelling verleend van een tweetal verboden uit de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s. Ten eerste is een uitzondering geregeld van het verbod om 21 dagen na aanvoer van de desbetreffende dieren op het bedrijf, deze dieren weer af te voeren. Daarnaast wordt afgeweken van het verbod van afvoer van de dieren, ingeval in de periode van 21 dagen voorafgaand aan het voorgenomen vervoer, andere evenhoevigen zijn aangevoerd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

overeenkomstig het door de Minister genomen besluit:

de Secretaris-Generaal,

C.J. Kalden

  • 1

    Stcrt. 2006, 162; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 16 januari 2007 (Stcrt. 13).

Naar boven