Wijziging besluit beleidsregels ontslagtaak

18 september 2007

CWI 2007/009

De Raad van bestuuur van de Centrale organisatie werk en inkomen,

Gelet op artikel 6, eerste lid, van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 waarin de uitvoering van de wettelijke ontslagtaak is opgedragen aan de Centrale organisatie werk en inkomen;

Gelet op de in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht neergelegde bevoegdheid om als bestuursorgaan beleidsregels vast te stellen;

Besluit:

Artikel I

De bij het Besluit Beleidsregels Ontslagtaak CWI van 6 september 2005 (CWI 2005/009, Stcrt. 7 oktober 2005, nr. 195, p. 11, laatstelijk gewijzigd in Stcrt. 2007, nr. 69, p. 22) behorende bijlage ‘Beleidsregels Ontslagtaak CWI’ wordt als volgt gewijzigd.

A

De tekst van hoofdstuk 2 ‘Vormvereisten ontslagaanvraag’, hoofdstuk 3 ‘Uitstel en rappelbeleid’, hoofdstuk 4 ‘Kop-staartbeschikking’, hoofdstuk 5 ‘Herstelbeschikking’, hoofdstuk 7 ‘Onvindbare werknemer’, hoofdstuk 10 ‘Structurele of tijdelijke werkvermindering’, hoofdstuk 26 ‘Overgang van onderneming’, hoofdstuk 28 ‘Toetsing inhoud UWV-advies’, hoofdstuk 29 ‘Passende arbeid’, hoofdstuk 30 ‘Disfunctioneren’, hoofdstuk 32 ‘Verwijtbaar niet meewerken aan de re-integratie’, hoofdstuk 33 ‘Verstoorde arbeidsrelatie’, hoofdstuk 37 ‘Ontslag en werknemer in detentie’ en hoofdstuk 38 ‘Ontslag en leeftijd’ wordt gewijzigd.

B

Hoofdstuk 14 ‘Vaststelling duur dienstverband en uitzendperiodes’ wordt ingetrokken.

C

Hoofdstuk 14 ‘Berekening duur dienstverband’ en hoofdstuk 35 ‘Regelmatig ziekteverzuim’ worden toegevoegd.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking per 1 oktober 2007. Indien de publicatiedatum van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst na 28 september 2007 ligt, treedt dit besluit in werking op de tweede dag na publicatie van de Staatscourant waarin dit besluit is geplaatst en werkt het terug tot 1 oktober 2007.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst. De bijlage ‘Beleidsregels Ontslagtaak CWI’ met de tekst zoals die luidt na inwerkingtreding van dit besluit, ligt ter inzage bij de vestigingen van de afdeling Juridische Zaken van de Centrale organisatie werk en inkomen en is te raadplegen via de website van CWI (www.werk.nl).

Amsterdam, 18 september 2007.
Centrale organisatie werk en inkomen Voorzitter Raad van Bestuur, R. de Groot.

Toelichting

Op basis van artikel 6 van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhouding 1945 (BBA) behoeft een werkgever voor de opzegging van de arbeidsverhouding voorafgaande toestemming van de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI). Het Ontslagbesluit is de ministeriële regeling ter uitvoering van artikel 6, derde en vierde lid, BBA en bevat naast procedurevoorschriften inhoudelijke toetsingscriteria voor de beoordeling van een toestemmingsverzoek.

CWI heeft het hierbij te hanteren uitvoeringsbeleid vastgesteld door middel van het Besluit Beleidsregels Ontslagtaak CWI en neergelegd in de bij dit besluit behorende bijlage ‘Beleidsregels Ontslagtaak CWI’. De bijlage wordt als volgt gewijzigd.

Wijziging hoofdstuk 2 ‘Vormvereisten ontslagaanvraag’

Paragraaf 4 ‘Modelformulier werknemersverklaring van geen bezwaar’ wordt ingetrokken, omdat de verkorte procedure per 1 januari 2007 is komen te vervallen. Daarnaast is de verwijzing naar het Delegatiebesluit 1993 in paragraaf 7, thans 6 ‘Bekendmaking ontslagbeschikking’ verwijderd. De paragrafen zijn opnieuw genummerd.

Wijziging hoofdstuk 3 ‘Uitstel en rappelbeleid’

Bij de laatste wijziging (Staatscourant 10 april 2007, nr. 69 / pag. 22) is in paragraaf 6 ‘Doelstelling en uitgangspunten’ door een administratieve omissie een passage weggevallen. Deze passage is opnieuw toegevoegd.

Wijziging hoofdstuk 4 ‘Kop-staartbeschikking’

Paragraaf 8 ‘Mogelijke consequentie kop-staartbeschikking’ wordt ingetrokken nu de tekst van deze paragraaf zich niet verdraagt met het gebruik van de kop-staartbeschikking. Paragraaf 10 ‘Bijlagen’ met het ‘model kop-staartbeschikking’ en het ‘model nagezonden motivering’ wordt ingetrokken nu dit geen beleidsregels betreft. De paragrafen zijn opnieuw genummerd.

Wijziging hoofdstuk 5 ‘Herstelbeschikking’

De tekst over de mogelijkheid om administratieve fouten te herstellen, ook nadat gebruik is gemaakt van de toestemming om te op te zeggen, is verhelderd. Paragraaf 12 ‘Bijlagen’ met ‘model herstelbeschikking: werkinstructie’, ‘model herstelbeschikking: begeleidende brief’ en ‘model herstelbeschikking: gecorrigeerde versie’ wordt ingetrokken nu dit geen beleidsregels betreft. Tegelijkertijd zijn enkele kleine niet-inhoudelijke tekstuele aanpassingen doorgevoerd.

Wijziging hoofdstuk 7 ‘Onvindbare werknemer’,

Paragraaf 7 ‘Bijlage’ met het model van de brief aan de Gemeente om de adresgegevens van werknemer te verifiëren is verwijderd nu dit geen beleidsregels betreft.

Wijziging hoofdstuk 10 ‘Structurele of tijdelijke werkvermindering’

Het onderscheid tussen structurele en tijdelijke werkvermindering is verhelderd. Paragraaf 3 ‘Werktijdverkorting’ is ingekort door het verwijderen van de beleidsregels van het ministerie van SZW omtrent werktijdverkorting. Tegelijkertijd zijn enkele kleine niet-inhoudelijke tekstuele aanpassingen doorgevoerd.

Wijziging hoofdstuk 26 ‘Overgang van onderneming’

In paragraaf 9 ‘Ontslagbeleid bij overgang’ is in de vierde alinea de totstandkoming van het CWI-beleid bij overgang van onderneming verduidelijkt en is de tekst aangevuld met een verwijzing naar een oordeel van de Nationale ombudsman over de bevoegdheid van CWI om in het kader van de redelijkheidstoets rekening te houden met de (mogelijke) overgang van onderneming. In paragraaf 11 ‘Economische, technische of organisatorische redenen’, onder h, tweede alinea en in paragraaf 12 ‘Overgang en tijdstip overgang onduidelijk / oude werkgever vraagt aan’ tweede volzin is de tekst verhelderd.

Wijziging hoofdstuk 28 ‘Toetsing inhoud UWV-advies’

De tekst is in overeenstemming gebracht met de per 1 januari 2007 ingevoerde nieuwe UWV-adviesformulieren. Paragraaf 6 ‘Eventuele reactietermijn partijen’ is komen te vervallen nu het daarin vervatte beleid in de daarop betrekking hebbende hoofdstukken wordt beschreven onder vernummering van de verdere paragrafen.

Wijziging hoofdstuk 29 ‘Passende arbeid’

In paragraaf 1 ‘Het begrip passende arbeid’ is in de derde alinea een verwijzing naar het ‘Ontslagadvies CWI, Arbeidskundige standaard UWV’ toegevoegd. Paragraaf 6 ‘Verschillende ontslaggronden en passende arbeid’ is komen te vervallen nu het daarin vervatte beleid in de daarop betrekking hebbende hoofdstukken wordt beschreven.

Wijziging hoofdstuk 30 ‘Disfunctioneren’

In paragraaf 4 ‘Ziekte of gebrek’ is op pagina 30-5 in de 3e alinea de laatste volzin gewijzigd. Op gelijke wijze is op pagina 30-7 de laatste volzin van deze paragraaf aangepast. Hiermee is verhelderd dat CWI een advies van een externe kan aanvragen ingeval er mogelijk een relatie is tussen ziekte of gebrek en het door werkgever aangevoerde disfunctioneren. In paragraaf 6 ‘Arbeidsomstandigheden’ is een voetnoot toegevoegd met een verwijzing naar een rapport van de Nationale ombudsman.

Wijziging hoofdstuk 32 ‘Verwijtbaar niet meewerken aan de re-integratie’

De tekst is in overeenstemming gebracht met de per 1 januari 2007 ingevoerde nieuwe UWV-adviesformulieren.

Wijziging hoofdstuk 33 ‘Verstoorde arbeidsrelatie’

In paragraaf 1 ‘Samenloop van ontslaggronden’ is de passage over het Delegatiebesluit 1993 verwijderd.

Wijziging hoofdstuk 37 ‘Ontslag en werknemer in detentie’

Paragraaf 7 ‘Bijlage’ met de modelbrief wordt ingetrokken nu dit geen beleidsregel betreft. De verwijzing naar de bijlage in paragraaf 5 ‘Procedurele aspecten’ is verwijderd.

Wijziging hoofdstuk 38 ‘Ontslag en leeftijd’

In paragraaf 4 ‘Handelwijze bij ontslagaanvraag op grond van leeftijd’ is in onderdeel b de verwijzing naar het Delegatiebesluit (volumebeleid en ouderenrichtlijn) verwijderd. De indeling van deze paragraaf is verduidelijkt door onderdeel b te splitsen onder vernummering van de verdere onderdelen. In onderdeel c (nieuw) is het beleid ontslag bij AOW-gerechtigde leeftijd (65 jaar) verduidelijkt. Nieuw is dat van rechtsverwerking sprake is indien werkgever de ontslagaanvraag indient nadat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Paragraaf 5 ‘Samenvatting’ is hiermee aangevuld.

Intrekking hoofdstuk 14 ‘Vaststelling duur dienstverband en uitzendperiodes’

Dit hoofdstuk wordt ingetrokken.

Toevoeging hoofdstuk 14 ‘Berekening duur dienstverband’

Dit hoofdstuk vervangt het oude hoofdstuk 14 ‘Vaststelling duur dienstverband en uitzendperiodes’. Het hoofdstuk is algemener van opzet en gaat over de berekening van de in acht te nemen duur van het dienstverband bij de toepassing van het afspiegelingsbeginsel. Er zijn twee hoofdregels geformuleerd. Bij een ononderbroken dienstverband bij één werkgever is de duur dienstverband gelijk aan de periode die is gelegen tussen de datum indiensttreding en de peildatum voor afspiegeling. Bij een onderbroken dienstverband wordt in beginsel alleen de duur van het laatste dienstverband in aanmerking genomen. Daarnaast komen verschillende vormen van onderbroken en voortgezette dienstverbanden, opvolgend werkgeverschap en enkele uitzonderingen aan de orde.

Toevoeging hoofdstuk 35 ‘Regelmatig ziekteverzuim’

Na de invoering van hoofdstuk 34 Langdurige arbeidsongeschiktheid is nu het tweede hoofdstuk over ontslag en ziekte ontwikkeld. Dit nieuwe hoofdstuk geeft het beleid ten aanzien van de ontslaggrond regelmatig ziekteverzuim weer, zoals dit voortvloeit uit artikel 5:2 Ontslagbesluit. Regelmatig ziekteverzuim is op zichzelf geen reden voor ontslag. In het algemeen wordt van een werkgever verwacht dat hij het ongemak dat verbonden is aan ziekteverzuim van een werknemer, opvangt. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt een ontslagaanvraag gehonoreerd. Er zal sprake moeten zijn van frequent en onevenredig hoog verzuim gedurende langere tijd. Het moet aannemelijk zijn dat de werknemer binnen 26 weken niet normaal inzetbaar is en dat herplaatsing, al dan niet door middel van scholing, binnen 26 weken niet mogelijk is dan wel geen oplossing biedt. Hierbij betrekt CWI altijd een UWV-advies. De gevolgen van het regelmatig ziekteverzuim voor het bedrijf spelen een belangrijke rol.

Ingangsdatum

Dit besluit tot wijziging van de Beleidsregels Ontslagtaak CWI treedt in werking op 1 oktober 2007. Vanwege het grote aantal wijzigingen zijn alle hoofdstukken om praktische redenen voorzien van een nieuwe versiedatum, te weten ‘oktober 2007’.

Kennisneming inhoud Beleidsregels Ontslagtaak CWI

De bijlage, waarnaar in het besluit wordt verwezen, bestaat uit de tekst van de Beleidsregels Ontslagtaak CWI. Deze is te raadplegen op de website van CWI (www.werk.nl, thema ontslag) en ligt voor eenieder ter inzage bij de vestigingen van de afdeling Juridische Zaken van CWI. Een actuele adreslijst is geplaatst op de website van CWI.

Naar boven