Regeling verstrekken gegevens scheepvaart 2007

Regeling van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat houdende aanwijzing bevoegde autoriteit en het verstrekken van gegevens met betrekking tot de scheepvaart in verband met het Besluit gegevens scheepvaart 2007 (Regeling verstrekken gegevens scheepvaart 2007)

26 september 2007

nr. HDJZ/SCH/2007-1235

Hoofddirectie Juridische Zaken

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 1, onderdeel c, 2, eerste en tweede lid, en 3 van het Besluit gegevens scheepvaart 2007;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder het ICD: het Interface Control Document, bedoeld in Bijlage III, onderdeel 2, van richtlijn nr. 2002/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 27 juni 2002 betreffende de invoering van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart en tot intrekking van Richtlijn 93/75/EEG van de Raad (PbEG L 208).

Artikel 2

1. Voor de toepassing van hoofdstuk 2 van het Besluit gegevens scheepvaart 2007 wordt als bevoegde autoriteit als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, onder 1°, van dat besluit aangewezen, de autoriteit aan wie krachtens artikel 4, eerste lid, onderdeel a, van de Scheepvaartverkeerswet vastgestelde algemene maatregelen van bestuur gegevens als bedoeld in dat besluit worden meegedeeld.

2. Voor de toepassing van hoofdstuk 3 van het Besluit gegevens scheepvaart 2007 wordt voor zover de betreffende scheepvaartweg waarop RIS wordt aangeboden gelegen is in diens ambtsgebied, als bevoegde autoriteit als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, onder 1°, van dat besluit, aangewezen de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat, de havenmeester van Rotterdam en de Souschef Faciliteren van de Koninklijke Marine te Den Helder.

Artikel 3

1. Een melding als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van het Besluit gegevens scheepvaart 2007, voldoet aan de daaraan in het ICD gestelde eisen.

2. Een melding als bedoeld in artikel 2, eerste en tweede lid, en artikel 3, eerste en tweede lid, van het Besluit gegevens scheepvaart 2007, geschiedt op de tussen de minister van Verkeer en Waterstaat en de desbetreffende autoriteit, binnen de randvoorwaarden van het ICD, schriftelijk overeengekomen wijze.

Artikel 4

Na inwerkingtreding van deze regeling berust de op grond van artikel 2, tweede lid, van de Regeling verstrekking gegevens scheepvaart door de minister van Verkeer en Waterstaat en de betreffende autoriteit, overeengekomen wijze van melden, op artikel 3, tweede lid.

Artikel 5

De Regeling verstrekken gegevens scheepvaart wordt ingetrokken.

Artikel 6

Deze regeling treedt in werking met ingang van 20 oktober 2007.

Artikel 7

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling verstrekken gegevens scheepvaart 2007.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J.C. Huizinga-Heringa.

Toelichting

Algemeen

De onderhavige regeling is noodzakelijk in verband met de implementatie van een beperkt aantal bepalingen uit twee Europese richtlijnen namelijk:

– richtlijn nr. 2002/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 27 juni 2002 betreffende de invoering van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart (PbEG L 208)(hierna te noemen: de richtlijn monitoring- en informatiesysteem zeescheepvaart); en de

– richtlijn nr. 2005/44/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende geharmoniseerde River Information Services (RIS) op de binnenwateren in de Gemeenschap (PbEU L 255) (hierna te noemen: de RIS-richtlijn).

Voor een overzicht waar de diverse bepalingen van deze richtlijnen zijn geïmplementeerd wordt verwezen naar de bijlagen bij de nota van toelichting bij het Besluit gegevens scheepvaart 2007.

Ten behoeve van de implementatie van eerst genoemde richtlijn is, voor zover hier van belang, met ingang van 12 januari 2005 het Besluit gegevens scheepvaart en de Regeling verstrekken gegevens scheepvaart in werking getreden. Omdat deze korte regelingen als gevolg van de implementatie van de RIS-richtlijn, dienden te worden gewijzigd, is er ter bevordering van de leesbaarheid voor gekozen zowel het besluit als de regeling in te trekken en te vervangen door een nieuw besluit (Besluit gegevens scheepvaart 2007) en een op basis van dat besluit vast te stellen nieuwe (onderhavige) regeling.

Ten behoeve van de implementatie van de RIS-richtlijn treedt met ingang van 20 oktober 2007 zowel een wijziging van de Scheepvaartverkeerswet als het al genoemde Besluit gegevens scheepvaart 2007 in werking.

In de onderhavige regeling worden ten behoeve van de richtlijn monitoring- en informatiesysteem zeescheepvaart enkele bepalingen in verband met een Interface Control Document (ICD) opgenomen (artikel 1 en 3). Deze bepalingen komen overeen met de artikelen 1 en 2 van de (in te trekken) Regeling gegevens scheepvaart.

In artikel 2 wordt nader bepaald wie op grond van het Besluit gegevens scheepvaart 2007 als bevoegde autoriteit wordt aangemerkt in verband met de uitvoering van de richtlijn monitoring- en informatiesysteem zeescheepvaart (eerste lid) en de uitvoering van de RIS-richtlijn (tweede lid).

Administratieve lasten voor burger en bedrijfsleven

Er worden als gevolg van deze regeling, net zoals het geval was bij het Besluit gegevens scheepvaart 2007 waarop deze regeling is gebaseerd, geen nieuwe administratieve lasten of uitvoeringskosten voorzien voor burger en bedrijfsleven. De RIS-richtlijn (en daarmee de implementatiewetgeving) bevat louter verplichtingen voor de overheid om al het nodige te doen om de toepassing van RIS op de binnenwateren mogelijk te maken. Een voorontwerp van deze regeling is om die reden niet voorgelegd aan het Adviescollege toetsing administratieve lasten.

Artikelsgewijs

Artikel 2

In dit artikel worden op grond van artikel 1, onderdeel c, onder 1°, van het Besluit gegevens scheepvaart 2007 de voor de toepassing van dat besluit bevoegde autoriteiten aangewezen.

In het Besluit gegevens scheepvaart 2007 is, in verband met de implementatie van de richtlijn monitoring- en informatiesysteem zeescheepvaart, in artikel 2 geregeld dat een havenautoriteit naar wiens haven een zeeschip op weg is, of daaruit vertrekt, de aan hem gemelde gegevens met betrekking tot het zeeschip, de daarmee vervoerde lading of de uit te voeren reis, onverwijld meldt aan de bij de European Maritime Safety Agency aanwezige indexserver. In artikel 2, eerste lid, van deze regeling wordt vastgelegd dat dit de autoriteit is aan wie op grond van de diverse, op grond van artikel 4, eerste lid, onderdeel a, van de Scheepvaartverkeerswet, gebaseerde scheepvaartreglementen, de meldingen gedaan moeten worden.

In het tweede lid wordt ten behoeve van de implementatie van de RIS-richtlijn de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat (zogenaamde HID) aangewezen als bevoegde autoriteit voor zover de scheepvaartwegen waarop RIS wordt aangeboden, in diens ambtsgebied liggen. Daarnaast wordt in verband met de privaatrechtelijke rechtsvorm van het Havenbedrijf Rotterdam N.V., tevens de havenmeester van Rotterdam aangewezen. Tenslotte wordt ook de Souschef Faciliteren van de Koninklijke Marine aangewezen voor de vaarwegen die bij hem in beheer zijn. Deze autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de juiste implementatie van RIS en de daarbij behorende systemen en zijn tevens verantwoordelijk voor de veiligheid en de beveiliging van RIS. Deze bevoegde autoriteiten dienen (ingevolge artikel 9 en volgenden van het Besluit gegevens scheepvaart 2007) passende technische en organisatorische maatregelen te nemen ter bescherming van persoonsgegevens en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van RIS-gebruikers.

Artikelen 3 en 4

Door middel van Bijlage III, onderdeel 2, van de richtlijn monitoring- en informatiesysteem zeescheepvaart, wordt aan de Europese Commissie opgedragen in overleg met de lidstaten, een Interface Control Document (ICD) op te stellen en bij te houden. In dit ICD worden met betrekking tot het door de havenautoriteiten verzenden van elektronische berichten binnen SafeSeaNet (het Europese platform voor de uitwisseling van maritieme gegevens tussen de maritieme instanties van de lidstaten van de Europese Unie, ten behoeve van het tegengaan van maritieme verontreiniging en ongevallen op zee) de systeemfaciliteiten en met name het berichtscenario, de berichtfuncties en het verband tussen de berichten, alsmede de tijdsduur, de prestaties van het berichtenverkeer en de voor de gegevensuitwisseling gebruikte protocollen en parameters omschreven. Het ICD beschrijft voorts de gegevensinhoud van de vereiste berichtfuncties te specificeren en de berichten te beschrijven.

Dit ICD wordt in opdracht van het Directoraat-Generaal Transport en Energie van de Europese Commissie, in overleg met de lidstaten onderhouden door de European Maritime Safety Agency (EMSA) van de Europese Commissie. Het is een document dat voortdurend aan wijzigingen onderhevig is.

Wat betreft de inhoud van de door de havenautoriteiten te verrichten meldingen wordt in deze regeling naar het ICD verwezen. De wijze waarop de gegevens worden verstrekt, is schriftelijk tussen de desbetreffende autoriteit en de minister van Verkeer en Waterstaat overeengekomen, binnen de door het ICD gestelde randvoorwaarden (artikel 4). Omdat bij de inwerkingtreding van deze regeling de Regeling verstrekken gegevens scheepvaart wordt ingetrokken wordt in artikel 4 geregeld dat op grond van deze ingetrokken regeling overeengekomen wijze van melden, worden aangemerkt als te zijn overeengekomen op grond van deze (nieuwe) regeling.

Artikel 6

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag dat de RIS-richtlijn in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd dient te zijn namelijk 20 oktober 2007.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa

Naar boven