Wijziging Arbeidsomstandighedenregeling
Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 september 2007, nr. ARBO/M&A/2006/29856, tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling (wettelijke grenswaarde lasrook)
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
Gelet op de artikelen 4.3, eerste lid, en 4.16, eerste lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit;
Besluit:
Artikel I
Bijlage XIII, behorend bij artikelen 4.19, eerste lid, en 4.20, eerste lid, bij de Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd:
In de lijst met wettelijke grenswaarden (lijst a) wordt aan de grenswaarde voor lasrook een voetnoot toegevoegd, luidende:
a. Tot 1 april 2010 is de wettelijke grenswaarde 3,5 mg/m3.
Artikel II
Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2007.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Den Haag, 25 september 2007.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J.P.H. Donner.
Toelichting
Per 1 januari 2007 is het grenswaardenstelsel van de arbowetgeving gewijzigd. Onderdeel van deze wijziging was dat de grenswaarde voor lasrook, zoals opgenomen in de lijst met wettelijke grenswaarden, bijlage XIII (deel a) bij de Arbeidsomstandighedenregeling, werd aangescherpt (1 mg/m3).
De onderhavige wijziging van de grenswaarde voor lasrook bepaalt de grenswaarde voor lasrook tijdelijk, namelijk tot en met 31 maart 2010, op een hogere waarde, namelijk de waarde zoals die gold tot 1 januari 2007 (3,5 mg/m3). Het betreft hier invulling van noodzakelijk sector specifiek overgangsbeleid voor de metaalsector. Dit overgangsbeleid werkt terug tot en met de datum van invoering van het gewijzigde grenswaardenstelsel, namelijk 1 januari 2007.
De metaalsector (werkgevers en werknemers gezamenlijk) heeft om dit overgangsbeleid gevraagd, onderbouwd met een plan van aanpak, en neergelegd in een arbocatalogus. Het plan van aanpak behelst het volgende.
In de overgangsperiode tot en met 31 maart 2010 wordt gaandeweg door de metaalsector de haalbare maximale blootstelling verlaagd door middel van het doorvoeren van verbeterde werkmethoden, onder andere door het invoeren van een aantal innovaties. In bedrijven kan in toenemende mate gedurende deze overgangsperiode de blootstelling al verlaagd worden tot het niveau van de nieuwe grenswaarde. Als innovaties kunnen genoemd worden: robotisering; aanpassing van de lastafels; inverse lastoorts-afzuiging en het toepassen van meebeweegbare afzuigarmen; ergonomische verbeteringen aan de lashelmen; andere optimalisering van de afzuiging.
Het is overigens niet toegestaan dat bedrijven als gevolg van de tijdelijke verhoging van de grenswaarde de blootstelling verhogen tot de verhoogde grenswaarde, als tussentijds reeds een lagere blootstelling is bereikt. Dit volgt uit de systematiek van het Arbeidsomstandighedenbesluit (Nota van toelichting, pag. 90, bij Besluit van 5 december 2006, Stb. 674, tot wijziging van onder andere het Arbeidsomstandighedenbesluit). Op grond van artikel 4.1b Arbeidsomstandighedenbesluit heeft de werkgever de zorgplicht om de gezondheid van de werknemer doeltreffend te beschermen. De tijdelijk verhoogde grenswaarde is een uiterste grens, met de plicht van de werkgever om te streven naar de lagere, gezondheidskundig veilige waarde zoals deze zal gelden per 1 april 2010. Hieruit volgt dat de werkgever die al voldoet aan een lagere blootstelling dan de tijdelijk verhoogde grenswaarde, deze blootstelling niet mag verhogen tot de tijdelijk verhoogde grenswaarde.
Als gevolg van deze verbeterde werkmethoden en door te voeren innovaties zal per 1 april 2010 aan de grenswaarde van 1 mg/m3 kunnen worden voldaan. De wettelijke grenswaarde voor lasrook zal per 1 april 2010 definitief worden vastgesteld op die waarde.
Met dit sector specifiek overgangsbeleid wordt aangesloten bij, en recht gedaan aan de al eerder ingezette inspanningen van de metaalsector om de blootstelling aan lasrook daadwerkelijk te verlagen.
De inspanning is zoals gezegd, volledig gericht op het halen van de waarde van 1 mg/m3, die per 1 april 2010 definitief de wettelijke grenswaarde zal zijn.
De inspanning die de metaalsector in alle relevante branches heeft ingezet, heeft een duur van verscheidene jaren om volledig tot het eindresultaat te komen. Deze tijdsduur is gerechtvaardigd gezien het benodigde onderzoek en de benodigde investeringen.
De sectoren zijn vooruitlopend op de invoering van het gewijzigde grenswaardenstelsel van de arbowetgeving al volop aan de slag gegaan om, ook gaandeweg de overgangsperiode, een verlaging van de blootstelling te realiseren. In die zin is het proces uniek, en zijn er geen vergelijkbare gevallen.
Er is dan ook geen enkele aanleiding om voor andere stoffen dan lasrook ook tot een overgangsbeleid te komen.
De Arbeidsinspectie zal op dezelfde wijze als de afgelopen jaren toezicht houden op de naleving van de grenswaarde. Er zijn geen financiële consequenties voor de overheid.
Met de nieuwe, tijdelijk hogere wettelijke grenswaarde wordt volledig aangesloten bij het plan van aanpak dat de metaalsector reeds uitvoert. Hierdoor stelt de wijziging geen extra financiële eisen aan het bedrijfsleven.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
J.P.H. Donner