Instellingsbesluit Commissie wachtlijsten buitenschoolse opvang (Taskforce bestrijden wachtlijsten buitenschoolse opvang)

Besluit van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 16 juli 2007, nr. PO/KOV/2007/29410, houdende instelling van een commissie ter bestrijding van de wachtlijsten voor buitenschoolse opvang (Commissie wachtlijsten buitenschoolse opvang (Taskforce bestrijden wachtlijsten buitenschoolse opvang))

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Besluit:

Artikel 1

Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Staatssecretaris: de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sharon A. M. Dijksma,

b. commissie: de commissie, bedoeld in artikel 2;

c. buitenschoolse opvang: opvang als bedoeld in artikel 45, tweede lid, van de Wet op het primair onderwijs.

Artikel 2

Instelling en taak

1. Er is een Commissie bestrijding wachtlijsten buitenschoolse opvang (Taskforce wachtlijsten buitenschoolse opvang).

2. De commissie heeft tot taak:

a. Het inventariseren van de wachtlijsten voor buitenschoolse opvang. De commissie maakt daarvoor onder meer gebruik van het in opdracht van OCW uitgevoerde onderzoek naar de wachtlijsten voor buitenschoolse opvang. Dit onderzoek brengt de stand van zaken per 1 juli 2007 in kaart;

b. Het inventariseren van knelpunten en de achterliggende oorzaken van het ontstaan van de wachtlijsten;

c. Het ontwikkelen van mogelijke oplossingen binnen bestaande wet- en regelgeving, waaronder kwaliteitseisen met betrekking tot buitenschoolse opvang;

d. Het verzamelen van goede voorbeelden van buitenschoolse opvang, in ieder geval bij gemeenten.

Artikel 3

Instellingsduur

De commissie wordt ingesteld met ingang van 16 juli 2007 en wordt opgeheven met ingang van 1 september 2007.

Artikel 4

Informatieplicht

De commissie verstrekt aan de staatssecretaris desgevraagd de voor de uitoefening van zijn taak gewenste inlichtingen.

Artikel 5

Leden

1. Tot leden van de commissie worden benoemd:

mr. drs. B.J. Bruins, tevens voorzitter,

mw. A.E. Oude Alink,

dhr. S. P.C. Vinders,

mr. J.W. Schraven,

2. De commissie wordt bijgestaan door een secretaris, de heer E. Buitenhek. De secretaris is geen lid van de commissie.

3. De benoeming geschiedt voor de duur van de commissie.

Artikel 6

Werkwijze

1. De commissie stelt haar eigen werkwijze vast.

2. De commissie kan zich door andere personen doen bijstaan voor zover dat voor de vervulling van haar taak nodig is, waaronder, op persoonlijke titel, ambtelijke deskundigen.

Artikel 7

Eindrapport

De commissie brengt vóór 1 september 2007 haar eindrapport uit aan de staatssecretaris.

Artikel 8

Vergoeding

De voorzitter en andere leden van de commissie, voor zover geen ambtenaar, ontvangen per vergadering een beloning op basis van het Vacatiegeldenbesluit 1988 en de daarop gebaseerde voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geldende bepalingen, waarbij de commissie als zware commissie in de zin van het Vacatiegeldenbesluit 1988 wordt aangemerkt. De vergoeding bedraagt het maximum dat geldt voor een zware commissie.

Artikel 9

Kosten van de commissie

1. De kosten van de commissie komen, voor zover goedgekeurd, voor rekening van de staatssecretaris. Onder kosten worden in ieder geval verstaan:

a. de kosten voor vergaderingen en voor secretariële ondersteuning,

b. de kosten voor publicatie van rapportages.

2. De commissie biedt zo spoedig mogelijk na haar instelling een begroting en een planning aan de staatssecretaris aan.

Artikel 10

Verantwoording

De commissie biedt de staatssecretaris voor 1 september 2007 een eindverslag aan waarin verslag wordt gedaan over de activiteiten.

Artikel 11

Geheimhouding

Een ieder die betrokken is geweest bij de werkzaamheden van de commissie en daarbij de beschikking krijgt over gegevens waarvan hij het vertrouwelijk karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden en voor wie niet reeds uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift ter zake van die gegevens een geheimhoudingsplicht geldt, is verplicht tot geheimhouding daarvan, behoudens voor zover enig wettelijk voorschrift hem tot bekendmaking verplicht of uit zijn taak bij deze werkzaamheden de noodzaak tot bekendmaking voortvloeit.

Artikel 12

Openbaarmaking

Rapporten, notities, verslagen en andere producten welke door of namens de commissie worden vervaardigd, worden niet door de commissie openbaar gemaakt, maar uitsluitend aan de staatssecretaris uitgebracht.

Artikel 13

Archiefbescheiden

De commissie draagt zo spoedig mogelijk na beëindiging van haar werkzaamheden of, zo de omstandigheden daartoe aanleiding geven, zoveel eerder, de bescheiden betreffende die werkzaamheden over aan het archief van de directie Primair Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Artikel 14

Inwerkingtreding

1. Dit besluit treedt in werking met ingang van 16 juli 2007.

2. Dit besluit vervalt met ingang van 18 september 2007.

Artikel 15

Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Commissie wachtlijsten buitenschoolse opvang (Taskforce bestrijden wachtlijsten buitenschoolse opvang).

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S.A.M. Dijksma.

Toelichting

Vanaf 1 augustus 2007 zijn basisscholen verplicht op verzoek van ouders ervoor te zorgen dat aansluiting met buitenschoolse opvang is geregeld. In de aanloop naar deze datum is het gebruik van buitenschoolse opvang sterk gegroeid. Het toenemende gebruik van buitenschoolse opvang is een gevolg van de gunstige economische ontwikkelingen, van de betere betaalbaarheid van kinderopvang en van een grotere acceptatie van kinderopvang. Voldoende beschikbaarheid van opvang is een belangrijke voorwaarde voor arbeidsdeelname.

In sommige regio’s groeit de vraag van ouders sneller dan het aanbod en ontstaan wachtlijsten. De wachtlijsten ontstaan vooral, omdat uitbreiding van de capaciteit tijd kost. Bestemmingsplannen moeten worden aangepast, bouwvergunningen afgegeven en accommodaties gebouwd of verbouwd. Naast dit probleem van de doorlooptijd is het ook moeilijk om geschikte uitbreidingslocaties voor buitenschoolse opvang te vinden.

Bij de behandeling van het Beleidsprogramma 2007–2011 heeft de Tweede Kamer de motie Tichelaar/Rutte (Kamerstukken II 2006/07, 31 070, nr. 10) aangenomen. In deze motie verzoekt de Tweede Kamer de regering:

– Sluitende afspraken te maken met gemeenten over het oplossen van knelpunten op o.a. het gebied van vergunningen en gebouwen;

– Een inventarisatie te maken van de eventuele overige knelpunten en uiterlijk voor Prinsjesdag een sluitend plan van aanpak aan te bieden over de maatregelen om de wachtlijsten weg te werken en de knelpunten op te lossen,

Ter uitvoering van de motie en ter onderbouwing van voorstellen aan de Tweede Kamer wordt een taskforce ingesteld die als opdracht krijgt in de periode medio juli – 1 september knelpunten te inventariseren, goede praktijkvoorbeelden te verzamelen en suggesties voor oplossingen te doen. De taskforce rapporteert eind augustus aan de Staatssecretaris van OCW.

De taskforce is beperkt van omvang en bestaat uit personen die zijn ingevoerd in de onderwijs- en kinderopvangsector. De werkzaamheden van de taskforce kunnen worden gekarakteriseerd als advisering over de uitvoering van bestaand beleid en het doen van voorstellen binnen bestaande wet- en regelgeving.

De opdracht van de taskforce omvat twee beleidsterreinen: onderwijs en kinderopvang. Bij het analyseren van de problemen en het vinden van oplossingen is kennis van het gemeentelijke domein een voorwaarde. De opdracht heeft daarmee betrekking op complexe materie. Om die reden wordt de opdracht aan de commissie als ‘zwaar’ gekarakteriseerd.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

S.A.M. Dijksma

Naar boven