Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2007, 10 pagina 11 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2007, 10 pagina 11 | Besluiten van algemene strekking |
Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 12 januari 2007, nr. VGP/PSL 2741300, houdende wijziging van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;
Gelet op richtlijn nr. 2005/48/EG van de Commissie van 23 augustus 2005 (PbEG L 219) tot wijziging van de richtlijnen 86/362/EEG, 86/363/EEG en 90/642/EEG van de Raad ten aanzien van de maximumgehalten aan residuen van bepaalde bestrijdingsmiddelen in en op granen en bepaalde producten van dierlijke en plantaardige oorsprong, op richtlijn nr. 2006/60/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 7 juli 2006 (PbEU L 206) tot wijziging van de bijlagen bij richtlijn nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft de maximumgehalten aan residuen van trifloxystrobin, thiabendazool, abamectine, benomyl, carbendazim, Thiofanaat-methyl, myclobutanil, glyfosaat, trimethylsulfonium, fenpropimorf en chloormequat, op richtlijn nr. 2006/61/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 7 juli 2006 (PbEU L 206) tot wijziging van de bijlagen bij de richtlijnen nr. 86/362/EEG, nr. 86/363/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft de maximumgehalten aan residuen voor atrazine, azinfos-ethyl, cyfluthrin, ethefon, fenthion, methamidofos, methomyl, paraquat en triazofos, en op richtlijn nr. 2006/62/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 12 juli 2006 (PbEU L 206) tot wijziging van de bijlagen bij de richtlijnen nr. 76/895/EEG, nr. 86/362/EEG, nr. 86/363/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen voor desmedifam, fenmedifam en chloorfenvinfos, alsmede op artikel 1 van het Residubesluit;
Besluit:
De Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen1 wordt als volgt gewijzigd:
A
Bijlage I wordt als volgt gewijzigd:
In onderdeel 3. ‘Peulvruchten’ wordt na ‘Erwten’ ingevoegd: Lupine.
B
In Bijlage II worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1. De specificaties, opgenomen bij de bestrijdingsmiddelen die tevens zijn vermeld in bijlage bij deze regeling, worden vervangen door de in die bijlage opgenomen specificaties.
2. Aan het slot van het onderdeel Motief worden de volgende regels toegevoegd:
45. Aanpassing aan richtlijn 2006/60/EG van 7 juli 2006 (PbEU L 206).
46. Aanpassing aan richtlijn 2006/61/EG van 7 juli 2006 (PbEU L 206).
47. Aanpassing aan richtlijn 2006/62/EG van 12 juli 2006 (PbEU L 206).
48. De maximumgehalten voor pepers (paprika’s), Cucurbitaceae (met niet-eetbare schil) (behalve meloenen) en prei zijn verlaagd tot de ondergrens van de analytische bepaling en opgenomen in overige.
49. De maximumgehalten voor pitvruchten (behalve appelen) zijn verlaagd tot de ondergrens van de analytische bepaling en opgenomen in overige.
50. De maximumgehalten voor citrusvruchten, pitvruchten, pruimen, tomaten, aubergines, komkommers, sluitkoolachtigen en sla zijn verlaagd tot de ondergrens van de analytische bepaling en opgenomen in overige.
51. De maximumgehalten voor pepers (paprika’s) en spinazie en dergelijke (behalve spinazie) zijn verlaagd tot de ondergrens van de analytische bepaling en opgenomen in overige.
52. Het maximumgehalte voor katoenzaad is verlaagd tot de ondergrens van de analytische bepaling en opgenomen in overige plantaardige producten.
53. De maximumgehalten voor citrusvruchten, overige wortel- en knolgewassen (behalve wortelen, pastinaken, radijs, koolraap en rapen) en overige groenten (behalve knoflook, sjalotten, courgettes, spruitjes, tuinkers, veldsla, spinazie, asperges en prei) zijn verlaagd tot de ondergrens van de analytische bepaling en opgenomen in overige plantaardige producten.
54. De maximumgehalten voor desmedifam worden uitgedrukt als desmedifam in plaats van als aniline.
55. In de maximumgehalten voor fenmidifam bij plantaardige producten worden geen omzettingsproducten meer meegenomen.
56. Correctie.
1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 21 januari 2007.
2. In afwijking van het eerste lid treedt deze regeling voor artikel I, onderdeel B, ten aanzien van:
a. desmedifam, fenmedifam en chloorfenvinfos in werking met ingang 21 januari 2008;
b. propiconazool in werking met ingang 24 februari 2007.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Bestrijdingsmiddel, bestanddeel daarvan of omzettingsproduct | Omzettingsproducten inbegrepen in toegelaten maximumgehalten | Maximumgehalten aan residuen uitgedrukt als | Toegelaten maximumgehalten aan residuen (mg/kg) | Voetnoot | Motief | |
---|---|---|---|---|---|---|
abamectine | delta 8,9- | som van | noten | 0,02* | ||
isomeer van | avermectine B1a | aardbeien (andere dan | 0,1 | |||
avermectine B1a | en | bosaardbeien) | ||||
avermectine B1b | bramen | 0,1 | 45 | |||
en | frambozen | 0,1 | 45 | |||
delta 8,9- | tomaten | 0,02 | ||||
isomeer van | pepers (paprika’s) | 0,05 | ||||
avermectine B1a | aubergines | 0,02 | ||||
Cucurbitaceae | 0,02 | 45 | ||||
(met eetbare schil) | ||||||
sla en dergelijke | 0,1 | |||||
oliehoudende zaden | 0,02* | |||||
thee | 0,02* | |||||
hop | 0,05 | |||||
runderlever | 0,02 | 1) | ||||
overig vlees | 0,01* | 1) | ||||
melk | 0,005* | |||||
overige | 0,01* | |||||
atrazin | geen | atrazin | suikermaïs | 0,1 | 46 | |
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
overige | 0,05* | 46 | ||||
azinfos-ethyl | geen | azinfos-ethyl | thee | 0,05* | 46 | |
hop | 0,05* | 46 | ||||
granen | 0,05* | |||||
overige plantaardige | 0,02* | 46 | ||||
producten | ||||||
vlees | 0,01* | 1) | 46 | |||
melk | 0,01* | 46 | ||||
eieren | 0,01* | 46 | ||||
chloorfenvinfos | geen | som van | wortelen | 0,5 | ||
E- en | pastinaken | 0,5 | ||||
Z-chloorfenvinfos | radijs | 0,5 | ||||
koolraap | 0,5 | |||||
rapen | 0,5 | |||||
knoflook | 0,5 | |||||
sjalotten | 0,5 | |||||
courgettes | 0,1 | |||||
spruitjes | 0,1 | |||||
sluitkool | 0,5 | 47 | ||||
koolrabi | 0,3 | 47 | ||||
tuinkers | 0,1 | |||||
veldsla | 0,1 | |||||
spinazie | 0,1 | |||||
peterselie | 0,5 | |||||
asperges | 0,1 | |||||
bleekselderij | 0,5 | |||||
prei | 0,1 | |||||
gekweekte paddestoelen | 0,05 | 47 | ||||
thee | 0,05* | 47 | ||||
hop | 0,05* | 47 | ||||
overige plantaardige | 0,02* | 47, 53 | ||||
producten | ||||||
vlees | 0,01* | 1) | 47 | |||
melk | 0,01* | 47 | ||||
eieren | 0,01* | 47 | ||||
cyfluthrin | geen | cyfluthrin | pitvruchten | 0,2 | ||
inclusief andere | abrikozen | 0,3 | 46 | |||
mengsels van | kersen | 0,2 | ||||
samenstellende | perziken, nectarines en | 0,3 | 46 | |||
isomeren | soortgelijke kruisingen | |||||
(som van de | daaronder begrepen | |||||
isomeren) | pruimen | 0,2 | ||||
tafel- en wijndruiven | 0,3 | |||||
tomaten | 0,05 | |||||
pepers (paprika’s) | 0,3 | |||||
komkommers | 0,1 | |||||
bloemkoolachtigen | 0,05 | |||||
sluitkoolachtigen | 0,2 | |||||
bladkoolachtigen | 0,3 | |||||
sla en dergelijke | 0,5 | |||||
peulgroenten (vers) | 0,05 | |||||
kool- en raapzaad | 0,05 | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 20 | |||||
maïs | 0,05* | |||||
vlees | 0,05 | 2) | ||||
overige | 0,02* | |||||
desmedifam | geen | desmedifam | oliehoudende zaden | 0,1* | 47, 54 | |
thee | 0,1* | 47, 54 | ||||
hop | 0,1* | 47, 54 | ||||
overige plantaardige | 0,05* | 47, 54 | ||||
producten | ||||||
ethefon | geen | ethefon | noten | 0,1* | ||
appelen | 0,5 | 46 | ||||
kersen | 3 | |||||
tafel- en wijndruiven | 1 | 46 | ||||
aalbessen | 5 | |||||
(rood, zwart en wit) | ||||||
ananassen | 2 | |||||
tomaten | 1 | 46 | ||||
pepers (paprika’s) | 3 | |||||
katoenzaad | 2 | |||||
overige oliehoudende | 0,1* | 46 | ||||
zaden | ||||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
gerst en rogge | 0,5 | |||||
tarwe en triticale | 0,2 | |||||
overige | 0,05* | 49 | ||||
fenmedifam | ||||||
a) plantaardige | geen | fenmedifam | aardbeien (andere dan | 0,1 | 47, 55 | |
producten | bosaardbeien) | |||||
rode bieten | 0,1 | 47, 55 | ||||
spinazie en dergelijke | 0,5 | 47, 55 | ||||
artisjokken | 0,2 | 47, 55 | ||||
oliehoudende zaden | 0,1* | 47, 55 | ||||
thee | 0,1* | 47, 55 | ||||
hop | 0,1* | 47, 55 | ||||
overige plantaardige | 0,05* | 55 | ||||
producten | ||||||
b) dierlijke | fenmedifam (methyl- | fenmedifam (methyl- | vlees | 0,05* | 47 | |
producten | N-(3-hydroxyfenyl) | -N-(3- hydroxyfenyl) | melk en melkproducten | 0,05* | 47 | |
carbamaat | carbamaat | eieren en eiproducten | 0,05* | 47 | ||
(MHCP) | (MHCP), | |||||
uitgedrukt als | ||||||
fenmedifam | ||||||
fenpropimorf | ||||||
a) plantaardige | geen | fenpropimorf | aardbeien (andere dan | 1 | ||
producten | bosaardbeien) | |||||
Rubussoorten (andere | 1 | |||||
dan wilde vruchten) | ||||||
Ander klein fruit en | 1 | |||||
besvruchten | ||||||
(voor zover niet wild) | ||||||
bananen | 2 | |||||
spruitjes | 0,5 | |||||
prei | 1 | 45 | ||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 10 | |||||
gerst, haver, rogge, spelt, | 0,5 | |||||
tarwe en triticale | ||||||
overige plantaardige | 0,05* | |||||
producten | ||||||
b) dierljke | fenpropimorf- | fenpropimorf- | vlees, vet en eetbare | 0,01* | ||
producten | carboxylzuur | carboxylzuur | slachtafvallen van | |||
(BF 421-2) | (BF 421-2), | pluimvee | ||||
uitgedrukt als | vlees van runderen, geiten, | 0,02 | ||||
fenpropimorf | varkens en schapen | |||||
lever van runderen, geiten, | 0,3 | |||||
varkens en schapen | ||||||
nieren van runderen, geiten, | 0,05 | |||||
varkens en schapen | ||||||
overig vlees | 0,01 | |||||
melk | 0,01 | |||||
eieren | 0,01* | |||||
fenthion | zuurstofanalogon | fenthion | citrusvruchten | 3 | 46 | |
van fenthion en | kersen | 2 | 46 | |||
de sulfoxiden en | olijven (tafelolijven) | 1 | 46 | |||
sulfonen van | olijven (voor olie-extractie) | 1 | 46 | |||
fenthion en | oliehoudende zaden | 0,02* | 46 | |||
de sulfoxiden en | thee | 0,1* | 46 | |||
sulfonen van het | hop | 0,1* | 46 | |||
zuurstofanalogon | overige plantaardige | 0,01* | 46 | |||
van fenthion | producten | |||||
vlees | 0,05* | 1) | 46 | |||
melk | 0,01* | 46 | ||||
glyfosaat | geen | glyfosaat | manderijnen, clementines | 0,5 | 45 | |
(voor de metaboliet | en soortgelijke | |||||
trimethylsulfonium- | kruisingen van | |||||
kation, zie aldaar) | citrusvruchten | |||||
sinaasappelen | 0,5 | 45 | ||||
tafel- en wijndruiven | 0,5 | 45 | ||||
olijven (voor olie-extractie) | 1 | 45 | ||||
wilde paddestoelen | 50 | |||||
bonen (peulvruchten) | 2 | |||||
erwten (peulvruchten) | 10 | 45 | ||||
lupine | 10 | 45 | ||||
lijnzaad | 10 | |||||
zonnebloempitten | 20 | 45 | ||||
kool- en raapzaad | 10 | |||||
sojabonen | 20 | |||||
mosterdzaad | 10 | |||||
katoenzaad | 10 | 45 | ||||
aardappelen | 0,5 | 45 | ||||
thee | 2 | 45 | ||||
tarwe, rogge en triticale | 10 | |||||
gerst , haver en sorghum | 20 | |||||
maïs | 1 | |||||
overige plantaardige | 0,1* | |||||
producten | ||||||
runderlever | 0,2 | |||||
rundernieren | 2 | |||||
varkensnieren | 0,5 | |||||
nieren van pluimvee | 0,1 | |||||
overig vlees | 0,05* | |||||
melk en melkproducten | 0,01* | |||||
eieren | 0,01* | |||||
methamidofos | geen | methamidofos | abrikozen | 0,1 | ||
perziken, nectarines, en | 0,05 | |||||
soorgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
bloemkoolachtigen | 0,02 | 46 | ||||
bonen (met peul) | 0,5 | |||||
erwten (met peul) | 0,5 | |||||
artisjokken | 0,1 | |||||
sojabonen | 0,2 | 46 | ||||
katoenzaad | 0,2 | 46 | ||||
thee | 0,02* | 46 | ||||
hop | 0,02* | 46 | ||||
overige | 0,01* | 50 | ||||
methomyl | geen | som van | grapefruits | 0,5 | ||
methomyl en | citroenen | 1 | ||||
thiodicarb, | lemmetjes | 1 | ||||
uitgedrukt als | mandarijnen, clementines | 1 | ||||
methomyl | en soortgelijke | |||||
kruisingen van | ||||||
citrusvruchten | ||||||
sinaasappelen | 0,5 | |||||
pomelo’s | 0,5 | |||||
pitvruchten | 0,2 | |||||
abrikozen | 0,2 | |||||
kersen | 0,1 | |||||
perziken, nectarines en | 0,2 | |||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
pruimen | 0,5 | |||||
wijndruiven | 1 | |||||
radijs | 0,5 | |||||
tomaten | 0,2 | 46 | ||||
aubergines | 0,2 | 46 | ||||
broccoli | 0,2 | |||||
sla | 0,3 | 46 | ||||
spinazie | 0,05 | 46 | ||||
kruiden | 0,3 | 46 | ||||
pinda’s | 0,1 | |||||
sojabonen | 0,1 | |||||
katoenzaad | 0,1 | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 10 | |||||
vlees | 0,02* | |||||
melk | 0,02* | |||||
eieren | 0,02* | |||||
overige | 0,05* | 51 | ||||
myclobutanil | ||||||
a) plantaardige | geen | myclobutanil | citrusvruchten | 3 | ||
producten | noten | 0,05* | ||||
pitvruchten | 0,5 | |||||
abrikozen | 0,3 | |||||
kersen | 1 | |||||
perziken en nectarines en | 0,5 | |||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
pruimen | 0,5 | |||||
tafel- en wijndruiven | 1 | |||||
aardbeien (andere | 1 | |||||
bosaardbeien) | ||||||
bramen | 1 | |||||
frambozen | 1 | |||||
aalbessen | 1 | |||||
(rood, zwart en wit) | ||||||
kruisbessen (Cynorrhodom) | 1 | |||||
bananen | 2 | |||||
wortelen | 0,2 | |||||
mierikswortel | 0,2 | |||||
pastinaken | 0,2 | |||||
wortelpeterselie | 0,2 | |||||
tomaten | 0,3 | |||||
pepers (paprika’s) | 0,5 | |||||
aubergines | 0,3 | |||||
Cucurbitaceae | 0,1 | |||||
(met eetbare schil) | ||||||
Cucurbitaceae | 0,2 | |||||
(met niet-eetbare schil) | ||||||
veldsla | 5 | |||||
bonen (met peul) | 0,3 | 45 | ||||
artisjokken | 0,5 | |||||
oliehoudende zaden | 0,05* | |||||
thee | 0,05* | |||||
hop | 2 | |||||
overige plantaardige | 0,02* | |||||
producten | ||||||
b) dierlijke | alfa-(3-hydroxy- | alfa-(3-hydroxy- | vlees | 0,01* | ||
producten | butyl)-alfa-(4-chloor- | butyl)-alfa-(4-chloor- | melk | 0,01* | ||
fenyl)-1H-1,2,4- | fenyl)-1H-1,2,4- | eieren | 0,01* | |||
triazool-1-1propanitril | triazool-1-1propanitril | |||||
(RH9090) | (RH9090), | |||||
uitgedrukt als | ||||||
myclobutanil | ||||||
paraquat | geen | paraquat | thee | 0,05* | 46 | |
hop | 0,05* | 46 | ||||
overige | 0,02* | 46 | ||||
propiconazool | geen | propiconazool | abrikozen | 0,2 | ||
perziken, nectarines en | 0,2 | |||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
bananen | 0,1 | 56 | ||||
prei | 0,1 | |||||
pinda’s | 0,2 | |||||
overige oliehoudende | 0,1* | |||||
zaden | ||||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
gerst en haver | 0,2 | |||||
overige plantaardige | 0,05* | |||||
producten | ||||||
lever van herkauwers | 0,1 | 2) | ||||
overig vlees | 0,01* | |||||
melk en melkproducten | 0,01* | |||||
eieren en eiproducten | 0,01* | |||||
thiabendazool | ||||||
a) plantaardige | geen | thiabendazool | citrusvruchten | 5 | ||
producten | noten | 0,1* | ||||
appels | 5 | |||||
peren | 5 | |||||
avocado’s | 15 | |||||
bananen | 5 | |||||
mango’s | 5 | |||||
papaja’s | 10 | |||||
cassave | 15 | |||||
bataten | 15 | |||||
yam | 15 | |||||
broccoli | 5 | |||||
witlof | 1 | 45 | ||||
gekweekte paddestoelen | 10 | |||||
bewaaraardappelen | 15 | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
marmelades | 16) | |||||
overige plantaardige | 0,05* | |||||
producten | ||||||
b) dierlijke | 5-hydroxy- | som van | rundvlees, schapenvlees, | 19) | ||
producten | thiabendazool | thiabendazool | geitenvlees | |||
en | melk | 19) | ||||
5-hydroxy- | overige dierlijke | 0,1* | ||||
thiabendazool | producten | |||||
triazofos | geen | triazofos | thee | 0,02* | 46 | |
hop | 0,02* | 46 | ||||
granen | 0,02* | |||||
overige plantaardige | 0,01* | 46, 52 | ||||
producten | ||||||
vlees | 0,01* | 1) | 46 | |||
melk | 0,01* | 46 | ||||
eieren | 0,01* | 46 | ||||
trifloxystrobine | geen | trifloxystrobine | citrusvruchten | 0,3 | 45 | |
pitvruchten | 0,5 | |||||
abrikozen | 1 | 45 | ||||
kersen | 1 | 45 | ||||
perziken, nectarines en | 1 | 45 | ||||
soortgelijke kruisingen | ||||||
daaronder begrepen | ||||||
pruimen | 0,2 | 45 | ||||
tafel- en wijndruiven | 5 | 45 | ||||
aardbeien (andere dan | 0,5 | 45 | ||||
bosaardbeien) | ||||||
aalbessen | 1 | 45 | ||||
(rood, zwart en wit) | ||||||
kruisbessen (Cynorrhodom) | 1 | 45 | ||||
bananen | 0,05 | 45 | ||||
tomaten | 0,5 | 45 | ||||
Cucurbitaceae | 0,2 | 45 | ||||
(met eetbare schil) | ||||||
meloenen | 0,3 | 45 | ||||
bonen (met peul) | 0,5 | 45 | ||||
oliehoudende zaden | 0,05* | 45 | ||||
thee | 0,05* | 45 | ||||
hop | 30 | 45 | ||||
tarwe | 0,05 | |||||
gerst | 0,2 | |||||
melk | 0,01* | |||||
overige | 0,02* | 48 | ||||
trimethylsulfonium- | geen | trimethylsulfonium- | mandarijnen, clementines | 0,5 | 45 | |
kation | kation | en soortgelijke kruisingen | ||||
van citrusvruchten | ||||||
sinaasappelen | 0,5 | 45 | ||||
olijven (voor olie-extractie) | 1 | 45 | ||||
wilde paddestoelen | 20 | 45 | ||||
sojabonen | 10 | 45 | ||||
tarwe, rogge en triticale | 5 | |||||
gerst en haver | 10 | |||||
overige plantaardige | 0,05* | |||||
producten | ||||||
rundvlees | 0,2 | |||||
runderlever | 0,5 | |||||
rundernieren | 0,2 | |||||
pluimveenieren | 0,3 | |||||
overig vlees | 0,05* | |||||
melk en melkproducten | 0,1 | |||||
eieren | 0,01* |
Deze regeling strekt tot uitvoering van richtlijn nr. 2006/60/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 7 juli 2006 (PbEU L 206) tot wijziging van de bijlagen bij richtlijn nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft de maximumgehalten aan residuen van trifloxystrobin, thiabendazool, abamectine, benomyl, carbendazim, Thiofanaat-methyl, myclobutanil, glyfosaat, trimethylsulfonium, fenpropimorf en chloormequat, verder te noemen richtlijn 2006/60/EG, tot uitvoering van richtlijn nr. 2006/61/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 7 juli 2006 (PbEU L 206) tot wijziging van de bijlagen bij de richtlijnen nr. 86/362/EEG, nr. 86/363/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft de maximumgehalten aan residuen voor atrazine, azinfos-ethyl, cyfluthrin, ethefon, fenthion, methamidofos, methomyl, paraquat en triazofos, verder te noemen richtlijn 2006/61/EG en tot uitvoering van richtlijn nr. 2006/62/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 12 juli 2006 (PbEU L 206) tot wijziging van de bijlagen bij de richtlijnen nr. 76/895/EEG, nr. 86/362/EEG, nr. 86/363/EEG en nr. 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen voor desmedifam, fenmedifam en chloorfenvinfos, verder te noemen richtlijn 2006/62.
Van de gelegenheid is gebruik gemaakt een onvolkomenheid te herstellen bij de implementatie van richtlijn nr. 2005/48/EG van de Commissie van 23 augustus 2005 (PbEG L 219) tot wijziging van de richtlijnen 86/362/EEG, 86/363/EEG en 90/642/EEG van de Raad ten aanzien van de maximumgehalten aan residuen van bepaalde bestrijdingsmiddelen in en op granen en bepaalde producten van dierlijke en plantaardige oorsprong. Die implementatie vond plaats bij regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 20 december 2005, nr. VGP/P&L 2644575, houdende wijziging van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen in verband met richtlijn 2005/46/EG (Stcrt. 2005, 253). Ten onrechte is in die regeling niet bepaald dat ten aanzien van propiconazool voor bananen een maximumresiduwaarde van 0,1 mg/kg geldt.
Voor producten van plantaardige oorsprong, met inbegrip van groenten, fruit en granen worden residugehalten vastgesteld op een zodanig niveau als voor een effectieve gewasbescherming nodig is. Hierbij is de hoeveelheid residu zo klein mogelijk en tegelijk toxicologisch aanvaardbaar, mede gelet op de geschatte inname via de voeding. De maximumgehalten aan residuen (MRL’s) komen overeen met de bovengrens van de hoeveelheden residu die naar verwachting in producten kunnen worden gevonden wanneer goede landbouwpraktijken in acht zijn genomen.
Richtlijn 2006/60/EG stelt voor de bestrijdingsmiddelen thiabendazool, abamactine, benomyl, carbendazim, thiofanaat-methyl, myclobutanil, fenpropimorf en chloormequat MRL’s vast. Bij de vaststelling van de MRL’s voor abamectine en thiabendazool is er rekening meegehouden dat voor deze 2 stoffen ook maximumgehalten als diergeneesmiddelen voor voedselproducerende dieren zijn vastgesteld, overenkomstig het bepaalde in Verordening (EEG) nr. 2377/90 van de Raad. Voorts zijn voor de bestrijdingsmiddelen trifloxystrobin, glyfosaat en trimethylsulfonium voorlopige MRL’s vastgesteld, aangegeven overeenkomstig artikel 4, lid 1, onder f), van richtlijn 91/414/EEG.
Aangezien glyfosaat ook op lupine wordt toegepast, en lupine in verschillende EU-lidstaten wordt gegeten, moeten er MRL’s voor lupine kunnen worden vastgesteld. Daartoe dient ‘Lupine’ als gewas te worden opgenomen in de lijst van producten van plantaardige oorsprong in bijlage I van de onderhavige Regeling.
De MRL’s voor benomyl, carbendazim en thiofanaat-methyl zijn reeds per 15 september 2006 en die voor chloormequat per 1 augustus 2006 gewijzigd bij regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 augustus 2006, nr. VGP/PSL 2708549 tot wijziging van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen (Stcrt. 165).
Richtlijn 2006/61/EG stelt voor de bestrijdingsmiddelen atrazine, azinfos-ethyl, cyfluthrin, ethefon, fenthion, methamidofos, methomyl, paraquat en triazifos MRL’s vast.
Richtlijn 2006/62/EG doet dat voor de bestrijdingsmiddelen desmedifam, fenmedifam en chloorfenvinfos. De MRL’s voor de bestrijdingsmiddelen desmedifam en fenmedifam zijn voorlopig vastgesteld, met inachtneming van artikel 4, lid 1, onder f), van richtlijn 91/414/EEG.
Alle maatregelen die in bovengenoemde richtlijnen zijn getroffen zijn in overeenstemming met de adviezen van het Permanent Comité voor voedselketen en diergezondheid.
Deze regeling leidt niet tot administratieve lasten voor het bedrijfsleven.
In onderstaande transponeringstabel wordt het verband weergegeven tussen de richtlijnen 2006/60/EG, en 2006/61/EG en 2006/62/EG en deze regeling.
Richtlijn | Regeling Residuen van bestrijdingsmiddelen |
---|---|
2006/60/EG | |
artikel 1-1 | Bijlage I |
artikel 1-2 | Bijlage II |
artikel 2, 3 en 4 | geen omzetting vereist |
2006/61/EG | |
artikel 1, 2 en 3 | Bijlage II |
artikel 4, 5 en 6 | geen omzetting vereist |
2006/62/EG | |
artikel 2, 3 en 4 | Bijlage II |
artikel 1, 5, 6 en 7 | geen omzetting vereist |
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
J.F. Hoogervorst
Stcrt. 1984, 54; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 16 november 2006 (Stcrt. 230).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2007-10-p11-SC78816.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.