Wijziging Vrijstelling regeling spieringvisserij tot openstelling spieringvisserij IJsselmeer 2006

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 30 maart 2006, nr. TRCJZ/2006/761, houdende wijziging van de Vrijstelling regeling spieringvisserij tot openstelling spieringvisserij IJsselmeer 2006

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 11 en 12 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985;

Gelet op artikel 2, vierde lid, Regeling IJsselmeervisserij 1993;

Besluit:

Artikel I

De regeling van de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij van 29 maart 1990, J.9044041 , wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 1 wordt het volgende artikel ingevoegd:

Artikel 1a

1. De periode, bedoeld in artikel 2, vierde lid, van de Regeling IJsselmeervisserij 1993, begint op 3 april 2006, 08.00 uur en eindigt op 21 april 2006, 16.00 uur.

2. In de periode, bedoeld in het eerste lid, mag de visserij:

a. met de grote fuik worden uitgeoefend met maximaal 30 merkjes per vergunninghouder;

b. met de schietfuik worden uitgeoefend met maximaal 75 merkjes per vergunninghouder.

3. De vergunninghouder meldt de op de merkjes vermelde nummers, uiterlijk voor aanvang van de visserij:

a. indien hij aangesloten is bij de PO-IJsselmeer, bedoeld in de Regeling visserij-inspanning IJsselmeer, bij het bestuur van voornoemde producentenorganisatie;

b. indien hij niet aangesloten is bij voornoemde producentenorganisatie, aan de Directie Visserij van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

B

Na artikel 2 wordt het volgende artikel ingevoegd:

Artikel 2a

Deze regeling berust op de artikelen 11 en 12 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985, en artikel 2, vierde lid, van de Regeling IJsselmeervisserij 1993.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.P. Veerman.

Toelichting

Ingevolge artikel 2, eerste lid, onderdelen a en b, van de Regeling IJsselmeervisserij 1993 is het verboden te vissen op het IJsselmeer met de grote fuik en de schietfuik in bepaalde periodes. Ingevolge artikel 2, vierde lid, van voornoemde regeling heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de bevoegdheid om de periode vast te stellen, waarin het is toegestaan met deze vistuigen te vissen ten behoeve van de vangst van spiering. Door middel van wijziging van onderhavige regeling maakt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gebruik van deze bevoegdheid en wordt de periode vastgesteld waarin in 2006 de spieringvisserij op het IJsselmeer kan worden uitgeoefend.

De openstelling is op grond van artikel 2, vierde lid, Regeling IJsselmeervisserij 1993 gelegen in een bepaald tijdvak. Het vastleggen van dit tijdvak beoogt onder andere het effect van de spieringvisserij op andere vissoorten te reguleren. Door wijziging van onderhavige vrijstellingsregeling wordt afgeweken van de einddatum van dit tijdvak. Door de koude weersomstandigheden paaide de spiering later en is de visserij op spiering later dan gebruikelijk opengesteld. Omdat ook andere vissoorten later zullen paaien, zijn geen nadelige effecten te verwachten van de langere openstellingsperiode.

Op grond van onderzoek van het Nederlands instituut voor visserijonderzoek is geconcludeerd dat de spieringstand beter is dan in 2003 en 2004, maar dat het niveau nog onder het langjarig gemiddelde ligt. Er is sprake van een traag herstel, maar het herstel is nog niet dusdanig dat de spieringvisserij zonder beperkingen kan worden uitgeoefend. Daarom wordt de visserij-inspanning op spiering beperkt door het stellen van een maximum aan het aantal te gebruiken vistuig. Tevens zal het visseizoen een week later worden geopend dan op grond van de resultaten van de proefvisserijen gebruikelijk zou zijn. Hiermee heeft de spiering langer de mogelijkheid om te paaien en daarmee bij te dragen aan een voldoende sterke jaarklasse.

De merkjes die gebruikt worden, moeten gemeld worden aan het bestuur van de PO IJsselmeer, of aan de Directie Visserij van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, teneinde te kunnen controleren of men zich aan het gebruik van het maximum aantal merkjes houdt. De melding bij de directie Visserij kan telefonisch worden gedaan bij de visserijkundig ambtenaar.

Administratieve lasten

De melding van de merkjes zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen en brengt derhalve € 5,– aan administratieve lasten met zich mee. De inschatting is dat er ten hoogste 70 meldingen gedaan zullen worden. Onderhavige wijzigingsregeling leidt derhalve tot een stijging van de administratieve lasten met € 350,–.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.P. Veerman

  • 1

    Stcrt. 1990, 62; gewijzigd bij regeling van 25 maart 1993 (Stcrt. 40).

Naar boven