Tussentijds Bericht Nationaliteiten (TBN 2006/2)

Aan: de Burgemeesters (t.a.v. hoofd Burgerzaken)

i.a.a: de Minister van Buitenlandse Zaken

de Gevolmachtigde Minister van Aruba

de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen

de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken

Onderdeel: Stafdirectie Uitvoeringsbeleid

Datum: 21 maart 2006

Ons kenmerk: IND UIT 06-1396(AUB)

Juridische achtergrond: Art 8, eerste lid, aanhef en onder d, Rijkswet op het Nederlanderschap;

Art 3, derde en vierde lid, Besluit naturalisatietoets;

Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap.

Onderwerp: Certificaat inburgering oudkomers

Geldigheidsduur: Eén jaar ingaande twee dagen na publicatie in de Staatscourant

Inleiding

Bij regeling van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van 7 september 2005 (Stcrt. 7 oktober 2005, nr. 195, blz. 7) is in het kader van de regelgeving betreffende de inburgering een certificaat oudkomers ingevoerd, dat aan oudkomers als in deze regeling bedoeld, zal worden uitgereikt indien de oudkomer de zogenaamde NT2-Profieltoets als eindtoets heeft afgelegd. Op dit certificaat, dat door het college van burgemeester en wethouders wordt verstrekt, vermeldt het college bij de afzonderlijke toetsonderdelen het bij die toets behaalde niveau. Bij het certificaat verstrekt het college tevens een gewaarmerkte kopie van de verklaring van de onderwijsinstelling die de toets heeft afgenomen, inhoudende de behaalde toetsresultaten. Uit het certificaat en de daarbij behorende verklaring dient te blijken dat de daarin genoemde oudkomer voor elk van de vier taalonderdelen (lezen, spreken, schrijven en luisteren) tenminste het niveau 2 van het referentiekader NT2 behaald heeft. Hetgeen op het certificaat inburgering oudkomers als niveau is vermeld, dient overeen te komen met het niveau vermeld op de bij het certificaat overgelegde verklaring van de onderwijsinstelling die de profieltoets heeft afgenomen. De beoordeling: ‘op weg naar niveau 2’ is derhalve onvoldoende.

De oudkomer die, gezien het hem uitgereikte certificaat oudkomers, voor elk van de taalonderdelen tenminste het niveau 2 van het referentiekader NT2 behaald heeft, voldoet dus tevens aan het voor naturalisatie vereiste taalniveau. Er is dan ook reden deze oudkomer bij zijn naturalisatieverzoek van het onderdeel taal van de naturalisatietoets vrij te stellen. Het Besluit naturalisatietoets kende voorheen alleen een algehele vrijstelling voor de in het eerste lid van artikel 3 genoemde gevallen. De wijziging van dit Besluit maakt het mogelijk de naturalisandus gedeeltelijke vrijstelling te geven, en wel voor oudkomers die een certificaat oudkomers en de daarbij behorende gewaarmerkte verklaring van de onderwijsinstelling kunnen overleggen waaruit voor elk van de vier taalonderdelen het vereiste taalniveau blijkt. De vrijstelling is niet mogelijk indien slechts een deel van de vier taalonderdelen op het vereiste niveau is afgelegd. De oudkomer die een beroep doet op de vrijstelling van het onderdeel taal van de naturalisatietoets dient nog wel het onderdeel kennis van de staatsinrichting en maatschappij af te leggen.

Met dit Tussentijds Bericht Nationaliteiten (TBN) wordt de Handleiding op de Rijkswet op het Nederlanderschap conform de vorengenoemde aanpassing van artikel 3 Besluit Naturalisatietoets aangepast.

Artikel 8, lid 1, d

In de toelichting op artikel 8, eerste lid, aanhef en onder d, RWN komen de laatste twee zinnen van paragraaf 1 te vervallen en worden deze vervangen door de volgende alinea:

“In sommige gevallen kan de verzoeker in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) vrijstelling of (gedeeltelijke) ontheffing van de naturalisatietoets. Op basis van een advies van de burgemeester (zie hierna paragraaf 2.2 en 2.3) bepaalt de Minister of verzoeker (gedeeltelijk) vrijgesteld is of in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) ontheffing.”

In de toelichting van artikel 8, eerste lid onder d, wordt na paragraaf 2.2, de volgende nieuwe paragraaf toegevoegd:

“2.2.1 Gedeeltelijke vrijstelling van de toets

De verzoeker kan een beroep doen op de gedeeltelijke vrijstellingsgrond als genoemd in artikel 3, derde en vierde lid BNT. Daartoe dient hij het volgende te overleggen:

een certificaat oudkomers als bedoeld in de Regeling certificaat oudkomers, met daarop de aantekening dat voor de onderdelen Lezen, Spreken, Schrijven en Luisteren tenminste het niveau 2 van het referentiekader NT2 is behaald; én

een door het college van burgemeester en wethouders afgegeven, gewaarmerkte kopie over de verklaring van de onderwijsinstelling waar de NT2-profieltoets is afgelegd.

De verzoeker die een beroep doet op vrijstelling van het onderdeel taal van de naturalisatietoets dient nog wel het onderdeel kennis van de staatsinrichting en maatschappij af te leggen. Dit toont verzoeker aan middels het Certificaat Naturalisatietoets waarop staat aangegeven dat het onderdeel maatschappij en staatsinrichting met goed gevolg is afgesloten.

Voor de algemene handelwijze gemeente, het beoordelen van de overgelegde stukken en de controle wordt verwezen naar paragraaf 2.2.

Naturalisatietoets onderdeel staatsinrichting en maatschappij

Blijkt dat verzoeker enkel het onderdeel staatsinrichting en maatschappij van de toets moet afleggen, dan verwijst de gemeente verzoeker naar een van de acht ROC’s die bevoegd zijn om de naturalisatietoets af te nemen. Indien verzoeker het getoetste onderdeel met goed gevolg heeft afgelegd, reikt het ROC hem/haar het Certificaat Naturalisatietoets uit met achter het onderdeel staatsinrichting en maatschappij de aantekening: AFGENOMEN.

Achter de overige onderdelen wordt de volgende aantekening geplaatst: NIET AFGENOMEN.’”

Tot slot

De tekst van dit TBN wordt in de eerstvolgende aanvulling van de losbladige Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap opgenomen. Het TBN treedt in werking op 1 mei 2006.

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,
namens deze,
de Directeur-GeneraalInternationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken, R.K. Visser.

Naar boven