Wijziging Vreemdelingencirculaire 2000 (2006/16)

Besluit van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van 15 maart 2006, nummer 2006/16, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,

Gelet op de Vreemdelingenwet 2000 (Staatsblad 2000, 495), het Vreemdelingenbesluit 2000 (Staatsblad 2000, 497) en het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (Staatscourant 2001, nr. 10);

Besluit:

Artikel I

De Vreemdelingencirculaire 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Hoofdstuk A2/5.2.1 Vreemdelingencirculaire 2000 komt als volgt te luiden:

5.2.1 Algemeen

De weigering van toegang is een met redenen omklede beslissing welke geen uitstel gedoogt (of, in voorkomend geval, na het verstrijken van de in de Vw genoemde termijn van uitstel ten uitvoer wordt gelegd), door de vreemdeling in ontvangst moet worden genomen, en waarmee een vreemdeling bij het niet vervullen van de voorwaarden voor binnenkomst, wordt ontzegd het grondgebied van Nederland c.q. het Schengengebied binnen te komen en aldaar te verblijven.

De toegangsweigering geschiedt schriftelijk door uitreiking van een standaardformulier aan de vreemdeling (zie Model M31). Indien de vreemdeling weigert het standaardformulier te ondertekenen, maakt de ambtenaar belast met de grensbewaking daarvan melding in het vak “opmerkingen” op het formulier. De vreemdeling ontvangt een kopie.

Tevens brengt de ambtenaar belast met de grensbewaking in het document van grensoverschrijding van de betrokken vreemdeling een inreisstempel aan dat hij met een kruis in onuitwisbare inkt doorhaalt en waarnaast hij aan de rechterkant door middel van één of meer letters in onuitwisbare inkt de reden c.q. redenen voor de toegangsweigering opgeeft zoals vermeld op het standaardformulier.

Zie A2/5.2.5.

De schriftelijke toegangsweigering is een besluit waartegen de vreemdeling administratief beroep kan instellen bij de IND. Met het oog hierop dient in geval van toegangsweigering de vreemdeling naast het uitgereikte standaardformulier ook in het bezit te worden gesteld van een folder ‘Rechtsmiddelen’. Weigering van EU/EER-onderdanen en Zwitserse onderdanen dient eveneens schriftelijk te geschieden door gebruikmaking van het Model M18.

Indien een geweigerde vreemdeling om een raadsman verzoekt, zendt de ambtenaar belast met de grensbewaking hieromtrent een faxbericht aan de ‘meldcentrale rechtsbijstand’.

Iedere weigering van toegang (onder opgave van de personalia, de nationaliteit, het grensoverschrijdingsdocument, de reden en de datum van weigering van toegang alsmede het tijdstip van uitreiking van de folder ‘Rechtsmiddelen’) dient te worden geregistreerd.

Indien de uitzetting van een vreemdeling aan wie ten tijde van de uitzetting de toegang was geweigerd, mislukt en hij terugkeert nadat hij aan boord van een vliegtuig of schip het Nederlands grondgebied had verlaten, dient opnieuw te worden bekeken of de vreemdeling voldoet aan de voorwaarden voor toegang. Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, zal de toegang tot Nederland opnieuw moeten worden geweigerd. Tevens zal, ingeval de vreemdeling op grond van artikel 65 Vw is verwijderd, de vervoerder een nieuwe aanwijzing krijgen om de vreemdeling om niet terug te voeren naar een plaats buiten Nederland (zie model M29).

Een vreemdeling die Nederland uit eigen beweging verlaat, maar aan wie door de autoriteiten van het land van bestemming of van transit de toegang wordt geweigerd en wordt teruggezonden, dient bij terugkomst in Nederland te voldoen aan de voorwaarden voor toegang. Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, zal de toegang tot Nederland worden geweigerd. In dat geval kan de vervoerder door wiens tussenkomst de vreemdeling terug naar Nederland is vervoerd, niet de verplichting van artikel 65 Vw worden opgelegd tot het vervoeren van de vreemdeling naar een plaats buiten Nederland.

In het geval een vreemdeling de toegang tot het grondgebied is geweigerd wegens gevaar voor de openbare orde omdat hij een gevaar vormt voor de volksgezondheid, treft de ambtenaar belast met de grensbewaking de nodige maatregelen die erop gericht zijn de volksgezondheid te beschermen. Indien de ziekte behandeling in een ziekenhuis verlangt of ingevolge de Infectieziektenwet aanleiding geeft tot quarantaine, wordt de toegang geweigerd door de ambtenaar belast met de grensbewaking en wordt een maatregel ingevolge artikel 6, eerste lid, Vw opgelegd met als aangewezen ruimte het ziekenhuis alwaar de behandeling of de quarantaine plaats zal vinden. Na behandeling van de ziekte of na de periode van quarantaine, wordt door de ambtenaar belast met de grensbewaking beoordeeld of aan de betrokken vreemdeling alsnog toegang tot het grondgebied kan worden verleend.

De ambtenaar belast met grensbewaking informeert de korpschef van het regionale politiekorps waarin het ziekenhuis is gelegen, omtrent de in het kader van de grensbewaking getroffen maatregelen.

B

Hoofdstuk A2/5.2.5 Vreemdelingencirculaire 2000 komt als volgt te luiden:

5.2.5 Aantekening omtrent het weigeren van toegang

De ambtenaar belast met de grensbewaking is bevoegd het reisdocument tijdelijk in bewaring te nemen (zie artikel 4.23 Vb) en daarin aantekeningen te maken (zie artikel 4.24 en 4.25 Vb).

In het document voor grensoverschrijding van een vreemdeling dient een aantekening omtrent weigering van toegang te worden gesteld in de vorm van een weigeringsstempel.

Een weigeringsstempel is een inreisstempel dat met een kruis in zwarte onuitwisbare inkt is doorgehaald en waarnaast aan de rechterkant door middel van één of meer letters in onuitwisbare inkt de reden c.q. redenen voor de toegangsweigering staat(n) zoals vermeld op het standaardformulier.

Voor de wijze waarop bij weigering tevens een geldig visum of een mvv dient te worden geannuleerd, zie A2/7.9.6.5.

Aangezien de aantekening omtrent weigering van toegang voor de vreemdeling moeilijkheden kan opleveren (bijvoorbeeld bij inreis in andere landen), kan op verzoek van de vreemdeling de weigeringsstempel achterwege blijven. In deze gevallen wordt de weigering op een afzonderlijk blad onder vermelding van de naam en het nummer van het reisdocument schriftelijk vastgelegd.

Het aanbrengen van een weigeringsstempel is eveneens van toepassing op EU/EER-onderdanen en Zwitserse onderdanen.

C

Hoofdstuk A/ Modellen/ categorie: Grensbewaking en toegang wordt aangevuld met het volgende model:

M31 Standaardformulier voor weigering van toegang aan de grens.

Artikel II

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het is geplaatst.

Den Haag, 15 maart 2006.
De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,
namens deze,
de directeur-generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken, R.K. Visser.

Toelichting bij Wijziging 2006/16

Artikelsgewijs

A, B en C

Naar aanleiding van de Beschikking van de Raad tot wijziging van het Gemeenschappelijk Handboek van 29 april 2004 (2004/574/EC), en de bijlage V, deel B, van de Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een communautaire code betreffende de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode, 2004/0127/COD) die op korte termijn zal worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU, waarbij het standaardformulier enigszins is aangepast, dient de toegangsweigering voortaan schriftelijk te geschieden.

Hiervoor dient de ambtenaar belast met grensbewaking gebruik te maken van het hiertoe in EU verband vastgestelde standaardformulier voor de weigering van toegang aan de grens. Dit standaardformulier is conform de Beschikking van de Raad aangevuld met nationaal bepaalde regelgeving en toegevoegd aan de Vc als model M31. Tegen de schriftelijke toegangsweigering kan administratief beroep worden ingesteld, zoals aangegeven op model M31.

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

namens deze,

de directeur-generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken,

R.K. Visser

stcrt-2006-60-p15-SC74358-1.gifstcrt-2006-60-p15-SC74358-2.gif
Naar boven