Instellingsbesluit Burgerforum Kiesstelsel

17 januari 2006

Nr. 2006-0000012727

CS-CZW

De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties,

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Burgerforum: het Burgerforum Kiesstelsel;

b. minister: de Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

Artikel 2

Er is een Burgerforum Kiesstelsel.

Artikel 3

Het Burgerforum heeft tot taak:

a. een onderzoek te doen naar verschillende kiesstelsels voor het kiezen van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal;

b. het uitbrengen van een rapport waarin gemotiveerd wordt beschreven welk kiesstelsel naar het oordeel van het Burgerforum het meest geschikt is voor het kiezen van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Artikel 4

1. Het Burgerforum bestaat uit 140 leden.

2. De leden worden geselecteerd op een door de minister te bepalen wijze, met dien verstande dat iedereen die kiesgerechtigd is voor de Tweede Kamer een kans maakt een uitnodiging te ontvangen om deel te nemen aan het Burgerforum.

3. Indien een lid van het Burgerforum na de eerste bijeenkomst zijn lidmaatschap opzegt of komt te overlijden, wordt hij niet vervangen.

4. Indien het Burgerforum minder dan 100 leden omvat, kan de minister besluiten het Burgerforum op te heffen.

5. Voorzitter van het Burgerforum is mevrouw drs. J.D.C. Geel. De voorzitter is geen lid van het Burgerforum.

6. Het Burgerforum wordt bijgestaan door een secretariaat, onder leiding van een secretaris.

Artikel 5

1. Het Burgerforum stelt zijn werkwijze vast.

2. Het Burgerforum betracht een zo groot mogelijke openbare werkwijze.

Artikel 6

De minister stelt het Burgerforum alle benodigde middelen en ondersteuning ter beschikking.

Artikel 7

1. Het Burgerforum presenteert uiterlijk 31 oktober 2006 het eindrapport aan de minister.

2. Indien onvoorziene omstandigheden naar het oordeel van de voorzitter in de weg staan aan het tijdig uitbrengen van een deugdelijk rapport, stelt de voorzitter de minister daarvan onverwijld op de hoogte.

3. De minister beslist over de eventuele verlenging van de termijn bedoeld in het eerste lid en brengt het Burgerforum daarvan schriftelijk op de hoogte.

4. Na het uitbrengen van het rapport wordt het Burgerforum opgeheven.

Artikel 8

1. Op het Burgerforum is het Vacatiegeldenbesluit 1988 (Stb. 19888, 205) van toepassing. Het Burgerforum wordt als ‘zwaar’ in de zin van het Vacatiegeldenbesluit 1988 aangemerkt.

2. De leden van het Burgerforum ontvangen een vergoeding van reis- en verblijfkosten ingevolge het bepaalde in het Reisbesluit binnenland (Stb. 1993, 144).

Artikel 9

De archiefbescheiden van het Burgerforum worden na opheffing, of zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 10

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, A. Pechtold.

Toelichting

Bij brief van 8 juli 2005 presenteerde het kabinet zijn agenda voor democratische vernieuwing (Kamerstukken II 2004/2005, 30 184, nr. 1). Tot die agenda behoort het voornemen om een Burgerforum samen te stellen dat verschillende kiesstelsels voor het kiezen van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal onderzoekt en een rapport uitbrengt met een oordeel om ofwel het huidige model te handhaven ofwel een ander model aan te nemen. Artikel 3 van dit besluit omschrijft de taak van het Burgerforum.

Het is essentieel dat het Burgerforum wordt geaccepteerd als een gelegitimeerd proces door de Nederlandse bevolking, politici en media. Dit betekent dat het Burgerforum onafhankelijk moet zijn en het (besluitvormings)proces transparant is. Ook moet het Burgerforum zodanig worden samengesteld dat het forum een redelijke afspiegeling is van de Nederlandse bevolking.

In artikel 4 van dit besluit wordt onder andere de samenstelling van het Burgerforum geregeld. Het Burgerforum wordt samengesteld uit 140 kiesgerechtigde burgers die door middel van een steekproef worden geselecteerd. Dit aantal is naar verwachting groot genoeg om een afspiegeling op te leveren van de Nederlandse bevolking, klein genoeg om nog in plenaire sessies te beraadslagen. Het Burgerforum zal (kiesgerechtigde) Nederlanders consulteren en hen de mogelijkheid geven om voorstellen te doen, zowel mondeling als schriftelijk en tijdens bijeenkomsten. Ook gaan de leden van het Burgerforum in debat met vertegenwoordigers uit het maatschappelijke middenveld, te weten deskundigen, politici – waaronder parlementariërs – en opinieleiders. De leden van het Burgerforum zullen hun oordeel dus vormen in nauwe samenspraak met en geïnspireerd door een brede kring van betrokkenen en belangstellenden.

Het Burgerforum wordt voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter, en ondersteund door een secretariaat. Het secretariaat wordt aangestuurd door de voorzitter

Het staat het Burgerforum vrij om, binnen deze randvoorwaarden, een eigen werkwijze te bepalen. Dit is geregeld in artikel 5 van dit besluit.

Het Burgerforum streeft er naar om uiterlijk 31 oktober 2006 het eindrapport aan de minister presenteren.

Naar boven