Vrijstelling ter bestrijding van de aardappelspindelknolviroïde (PSTVd)

Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 21 december 2006, nr. TRCJZ/2006/3999, houdende vrijstelling ex artikel 16a Bestrijdingsmiddelenwet 1962 tegen het aardappelspindelknolviroïde (PSTVd)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

In overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

Gelet op artikel 16a van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder ‘wet’: Bestrijdingsmiddelenwet 1962.

Artikel 2

In verband met de bestrijding van de aardappelspindelknolviroïde (PSTVd) wordt vrijstelling verleend voor het handelen in strijd met de voorschriften die krachtens artikel 5, tweede en derde lid, van de wet zijn vastgesteld bij de toelating van het gewasbeschermingsmiddel Menno Clean met toelatingsnummer 12784.

Artikel 3

De vrijstelling, bedoeld in artikel 2, is slechts van toepassing voor zover de voorschriften, opgenomen in de bijlage bij dit besluit, worden nageleefd.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt 120 dagen na de inwerkingtreding van dit besluit.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Vrijstelling ter bestrijding van de aardappelspindelknolviroïde (PSTVd).

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
voor deze:
de de Directeur-Generaal,, R.M. Bergkamp.

Bijlage

A. Wettelijk gebruiksvoorschrift

Toegestaan is uitsluitend het gebruik ten behoeve van de teelten onder glas als middel ter bestrijding van plantpathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden:

a. in lege kassen en warenhuizen;

b. op betonvloeren, teelttafels, bevloeiingsmatten, druppelsystemen, plantcontainers, stekbakjes en plantenkwekerkisten en

c. op gereedschappen, messen en handschoenen.

B. Gebruiksaanwijzing

Algemeen

Menno Clean is een ontsmettingsmiddel ter bestrijding van plantpathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden. De werking van het middel is afhankelijk van de pH-waarde van de oplossing. Bij een pH-waarde lager dan 4,5 is de oplossing werkzaam. De pH-waarde van de klaargemaakte oplossing kan bepaald worden met pH-papier.

Te ontsmetten oppervlakken en materialen eerst grondig reinigen, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit. Op sterk vervuilde materialen neemt de werking van Menno Clean af.

Bij het afspuiten van teeltoppervlakken rijkelijk vloeistof gebruiken, zodat de oppervlakken tenminste 5 minuten nat blijven. Indien een langere inwerktijd gewenst is het middel aan het eind van de dag toepassen, waarbij er voor gezorgd moet worden dat de luchtvochtigheid voldoende hoog is. Voor de bestrijding van schimmels is een inwerktijd van 16 uur nodig.

Toepassingen

Ontsmetting ter bestrijding van plantpathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden in lege kassen en warenhuizen

Glas, opstanden en gevels goed natspuiten met een concentratie van 1% (100 ml middel per 10 liter water) en gedurende 16 uur nat houden.

Ontsmetting ter bestrijding van plantpathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden op betonvloeren, teelttafels, bevloeiingsmatten, druppelsystemen

Toepassen door het aangieten, spuiten of borstelen met een concentratie van 1% (100 ml middel per 10 liter water). Voldoende spuitvloeistof gebruiken. Ter bestrijding van schimmels, virussen en viroïden de oppervlakken gedurende 16 uur nat houden.

Ontsmetting ter bestrijding van het viroide PSTVd op betonvloeren, teelttafels, bevloeiingsmatten, druppelsystemen

Toepassen door het aangieten, spuiten of borstelen met een concentratie van 3% (300 ml middel per 10 liter water). Voldoende spuitvloeistof gebruiken. De oppervlakken gedurende 1 uur nat houden.

Ontsmetting ter bestrijding van plantpathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden op plantcontainers, stekbakjes en plantenkwekerskisten

Teeltmaterialen voor de bestrijding van bacteriën minimaal 3 minuten dompelen in een concentratie van 1% (100 ml middel per 10 liter water).

Teeltmaterialen voor de bestrijding van schimmels, virussen en viroïden de materialen gedurende 16 uur dompelen in een concentratie van 1%.

Ontsmetting ter bestrijding van het viroide PSTVd op plantcontainers, stekbakjes en plantenkwekerskisten

Teeltmaterialen voor de bestrijding van viroïden minimaal 1 uur dompelen in een concentratie van 1% (100 ml middel per 10 liter water) OF minimaal 5 minuten in een concentratie van 3% (300 ml middel per 10 liter water).

Ontsmetting ter bestrijding van plantpathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden op gereedschappen, messen en handschoenen

Toepassen voor de bestrijding van bacteriën door minimaal 3 minuten te dompelen in een concentratie van 1% (100 ml per 10 liter water), voor de bestrijding van schimmels, virussen en viroïden de materialen gedurende 16 uur dompelen in een concentratie van 1%.

Ontsmetting ter bestrijding van het viroide PSTVd op gereedschappen, messen en handschoenen

Toepassen door minimaal 5 minuten te dompelen in een concentratie van 3% (300 ml per 10 liter water).

Toelichting

Met het onderhavige besluit wordt uitvoering gegeven aan artikel 16a van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is in bijzondere omstandigheden bevoegd om in overeenstemming met de andere betrokken ministers, vrijstelling of ontheffing te verlenen van het in artikel 10, eerste lid, van de wet opgenomen verbod om te handelen in strijd met de gebruiksvoorschriften die bij de toelating van een bestrijdingsmiddel zijn gesteld. Vrijstelling is slechts mogelijk voor zover de plantaardige productie onvoorzien wordt bedreigd en het gevaar op geen enkele andere wijze is te bestrijden.

Met dit besluit wordt onder voorwaarden vrijstelling verleend voor de duur van maximaal 120 dagen voor een uitbreiding van de toepassing van het toegelaten gewasbeschermingsmiddel Menno Clean. De aanleiding voor de vrijstelling is de volgende.

Dit jaar is het voor de eerste maal het aardappelspindelknolviroïde (Potato spindle tuber viroid, afgekort als PSTVd) aangetroffen bij Nederlandse bedrijven in kuipplanten van de soorten Brugmansia en Solanum jasminoides. Het viroïde is ook schadelijk voor tomaten en aardappelen, gewassen die veel in Nederland worden geteeld.

Het betreft een quarantaine organisme, opgenomen op bijlage I, deel A, rubriek I van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en plantaardige organismen schadelijke organismen. Nederland is verplicht het organisme uit te roeien of in te dammen.

Het gewasbeschermingsmiddel Menno Clean is thans slechts toegelaten voor de ontsmetting van teeltoppervlakten en gebruikte materialen in lege ruimtes. Deze beperking maakt een effectieve bestrijding van het viroïde op dit moment onmogelijk, aangezien in de kassen waar de hierboven genoemde soorten Brugmansia en Solanum jasmonoides worden geteeld, ook (grootschalige) teelt van andere gewassen plaatsvindt. Om deze reden is ontruiming van de kassen op dit moment niet mogelijk. Ontruiming is bovendien niet gewenst vanwege de mogelijke uitsleep van schadelijke organismen.

Gelet op het voorgaande heeft het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen onderzocht of een vrijstelling voor een aangepast gebruik van het toegelaten middel Menno Clean kan worden verleend, opdat het aardappelspindelknolviroïde, ook in niet-ontruimde kassen, effectief kan worden bestreden en verdere verspreiding kan worden voorkomen. Het college heeft het beoogde gebruik van Menno Clean voor de vrijstelling beoordeeld op de aspecten risico voor de mens en risico voor het milieu. Het college concludeert dat geen onaanvaardbare risico’s voor mens en milieu te verwachten zijn bij de beoogde toepassing van het voornoemde middel ter bestrijding van het aardappelspindelknolviroïde in de teelt van kuipplanten.

Gelet op het vorenstaande is er sprake van bijzondere omstandigheden die nopen tot het verlenen van een vrijstelling.

Een belanghebbende kan, binnen zes weken na de datum van publicatie in de Staatscourant, tegen dit besluit of een onderdeel daarvan een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ter attentie van Dienst Regelingen, Afdeling Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

voor deze:

de de Directeur-Generaal,,

R.M. Bergkamp

Naar boven