Tijdelijk instellingsbesluit Commissie eindtermen accountantsopleiding

24 januari 2006

Nr. FM 2006-00079 M

Directie Financiële Markten

De Minister van Financiën,

Gelet op het voorstel van Wet toezicht accountantsorganisaties (kamerstukken I 2004/05, 29 658 A);

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Commissie: Commissie eindtermen accountantsopleiding;

b. minister: Minister van Financiën.

Artikel 2

1. Er is een Commissie eindtermen accountantsopleiding.

2. De Commissie is belast met de voorbereiding van de taken, bedoeld in de artikelen 56, eerste lid, van de Wet op de Accountants-Administratieconsulenten en 69, tweede lid, van de Wet op de Registeraccountants, zoals deze zijn opgenomen in de artikelen 75, onderdeel M, en 76, onderdeel M, van het voorstel van Wet toezicht accountantsorganisaties (kamerstukken I 2004/05, 29 658 A).

Artikel 3

1. De Commissie heeft ten hoogste acht leden waaronder de voorzitter.

2. De minister benoemt, schorst en ontslaat de leden van de Commissie. De leden zijn deskundig op het gebied van het accountantsberoep. De benoeming vindt plaats op persoonlijke titel en geschiedt voor een periode van ten hoogste vijf jaar. Bij de benoeming van de leden van de Commissie bepaalt de minister wie de voorzitter is. De leden van de Commissie zijn onbeperkt herbenoembaar.

3. Schorsing en ontslag vinden slechts plaats wegens ongeschiktheid of onbekwaamheid voor de vervulde functie dan wel wegens andere zwaarwegende in de persoon van de betrokkene gelegen redenen. Ontslag vindt voorts plaats op eigen verzoek.

4. Een lid van de Commissie vervult geen andere functies die ongewenst zijn met het oog op een goede vervulling van zijn functie of de handhaving van zijn onafhankelijkheid of van het vertrouwen daarin.

5. In het bestuursreglement worden regels vastgesteld omtrent:

a. het aanvaarden van een nevenfunctie anders dan uit hoofde van hetlidmaatschap van de Commissie; en

b. de wijze van openbaarmaking van nevenfuncties.

Artikel 4

1. Aan het lidmaatschap van de Commissie is een bezoldiging verbonden.

2. De minister stelt de bezoldiging vast.

Artikel 5

De Commissie stelt een bestuursreglement vast. Het bestuursreglement en elke wijziging daarvan behoeven de goedkeuring van de minister. De goedkeuring kan worden onthouden wegens strijd met het recht of het algemeen belang.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 15 december 2005.

De Minister van Financiën,
namens deze:
de plv. Thesaurier-Generaal, B. ter Haar.

Toelichting

Algemeen

Het voorstel van Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) bevat wijzigingen in de Wet op de Registeraccountants (Wet RA) en de Wet op de Accountants-Administratieconsulenten (Wet AA). Er zal worden voorzien in de instelling van een Commissie eindtermen accountantsopleiding (CEA) die in de plaats komt van het huidige Curatorium, het Examenbureau RA en het Examenbureau AA.

De CEA wordt ingesteld met de inwerkingtreding van de Wta. Het wordt echter wenselijk geacht dat de CEA vóór dat tijdstip voorbereidende werkzaamheden verricht. Dit instellingsbesluit voorziet daarom in de instelling van de CEA en zal worden ingetrokken na de inwerkingtreding van de Wta.

Taken van de CEA

Dit instellingsbesluit heeft tot doel te bewerkstelligen dat de CEA haar taken op grond van de artikelen 69, tweede lid, van de Wet RA en 56, eerste lid, van de Wet AA kan voorbereiden.

De CEA zal ingevolge deze artikelen de eindtermen vaststellen voor het accountantsberoep die daarmee als referentiekader dienen voor de bachelor- en masteropleidingen, de postinitiële trajecten en voor de praktijkstage. De CEA zal zich daarbij richten op de beroepsprofielen die het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (het NIVRA) en de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (de NOvAA) hebben opgesteld, zodat de eindtermen tot stand komen in overleg met deze beroepsorganisaties.

Bovendien ligt het in de rede dat de CEA bij het vaststellen van de eindtermen in overleg treedt met de instellingen voor hoger beroepsonderwijs en de universiteiten. Belangrijk is dat de eindtermen globaal en bestudeerbaar zijn.

Structuur van de CEA

De CEA heeft ten hoogste acht leden. Op grond van het tweede lid benoemt, schorst en ontslaat de Minister van Financiën deze leden. Dit is een belangrijk instrument om de kwaliteit van de CEA te beïnvloeden. Benoeming als lid van de CEA kan alleen van personen die deskundig zijn op het gebied van het accountantsberoep. De benoemingstermijn van de leden van de CEA is vijf jaar. Door de formulering dat de benoemingstermijn maximaal vijf jaar bedraagt, wordt het mogelijk verschillende benoemingstermijnen te hanteren zodat de CEA niet in zijn geheel aftreedt na het verstrijken van de benoemingstermijn. Overigens zijn de voorzitter en leden van de CEA onbeperkt herbenoembaar. In het derde lid is opgenomen in welke gevallen een lid van de CEA kan worden geschorst of ontslagen.

Het vierde en vijfde lid van dit artikel bepalen dat een lid van de CEA geen nevenfuncties mag bekleden die ongewenst zouden zijn voor zijn functioneren binnen de commissie. Het zou ondoenlijk zijn om een lijst met functies op te nemen die een lid van de CEA niet zou mogen bekleden. In het bestuursreglement zal de CEA regels moeten opnemen omtrent het aanvaarden van nevenfuncties en de wijze waarop eenmaal aanvaarde nevenfuncties openbaar zullen worden gemaakt. Door de openbaarmaking van de nevenfuncties, zal per geval bekeken kunnen worden of het noodzakelijke onafhankelijke oordeel van de CEA niet in gevaar komt. De minister stelt de hoogte van de bezoldiging vast.

De vaststelling en de wijziging van het bestuursreglement behoeven de goedkeuring van de minister.

Terugwerkende kracht

De CEA is op 15 december 2005 begonnen met haar werkzaamheden.

De Minister van Financiën

namens deze:

de plv. Thesaurier-Generaal,

B. ter Haar

Naar boven