Wijziging Regeling Wfsv
Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 17 november 2006, nr. SV/WV/06/92677, tot wijziging van de Regeling Wfsv in verband met verhaal van kosten van een eigenrisicodrager
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;
Gelet op artikel 41, eerste lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen;
Besluit:
Artikel I
Artikel 3.17 van de Regeling Wfsv komt te luiden:
Artikel 3.17
Bepaling kosten verhaal eigenrisicodrager
1. Voor de eigenrisicodrager die ter dekking van het risico, bedoeld in artikel 40, eerste lid, onderdeel c, van de Wfsv, een verzekering heeft gesloten, bedragen de kosten, die op grond van artikel 41, eerste lid, van de Wfsv voor verhaal op de werknemer in aanmerking komen de door hem verschuldigde premie, voor zover die premie betrekking heeft op verzekering van dat risico.
2. Voor de werkgever die ter dekking van het risico, bedoeld in artikel 40, eerste lid, onderdeel c, van de Wfsv, geen verzekering heeft gesloten worden de kosten, die op grond van artikel 41, eerste lid, van de Wfsv voor verhaal op een werknemer in aanmerking komen, vastgesteld op een percentage van het loon van de werknemer.
3. Het percentage, bedoeld in het tweede lid, wordt bepaald door het totaal van de in het premiebetalingstijdvak te verwachten betalingen van WGA-uitkeringen of in het voorgaande premiebetalingstijdvak betaalde WGA-uitkeringen overeenkomstig artikel 82 van de Wet WIA te delen door het totaal van het premieplichtig loon dat in dat premiebetalingstijdvak ten laste komt of is gekomen van de eigenrisicodrager. Dit percentage bedraagt ten hoogste 1,5 maal de gedifferentieerde premie, bedoeld in artikel 2.16h, eerste lid, van het Besluit Wfsv, die ten hoogste op de werkgever van toepassing zou zijn indien hij geen eigenrisicodrager zou zijn.
4. Indien na afloop van het kalenderjaar blijkt, dat de te verwachten bedragen in een premiebetalingstijdvak afwijken van de gerealiseerde bedragen, kan indien dit zou leiden tot een ander bedrag van de kosten voor het verhaal, het bedrag van het verhaal in het premiebetalingstijdvak volgend op dat premiebetalingstijdvak worden herzien tot ten hoogste het bedrag, bedoeld in artikel 41, eerste lid.
Artikel II
De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2007.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Den Haag, 17 november 2006.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.J. de Geus.
Toelichting
De onderhavige wijziging van de Regeling Wfsv strekt ertoe de eigenrisicodrager die een private verzekering heeft afgesloten ter dekking van het risico van betaling van WGA-uitkeringen overeenkomstig hoofdstuk 9 van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen de mogelijkheid te geven maximaal de helft van de premie te verhalen op het netto loon van zijn werknemers.
Door deze wijziging wordt bereikt dat vanaf 2007 ook eigenrisicodragers die geen WGA-uitkeringslasten hebben, maar wel kosten in verband met de private verzekering van het WGA-risico, een deel van de kosten kunnen verhalen op het loon van de werknemer. Op die manier wordt beter recht gedaan aan het uitgangspunt van het gelijke speelveld in de WGA.
De gewijzigde regeling impliceert dat eigenrisicodragers óf de WGA-lasten (als zij geen private verzekering hebben) óf de verzekeringspremie (als zij wel een private verzekering hebben) voor maximaal de helft kunnen verhalen.
Omdat de private verzekeringspremie ook meer kan omvatten dan alleen het WGA-risico (bijvoorbeeld ook uitkeringen bij ziekte of aanvullingen op de WIA-uitkering), kan alleen het deel van de premie dat betrekking heeft op het WGA-risico verhaald worden. Verzekeraars kunnen in die gevallen aan de werkgever aangeven welke deel van de premie daarop betrekking heeft.
Ook wordt in deze regeling geregeld dat indien de werkgever die geen private verzekering heeft afgesloten, een deel van de kosten verhaalt, deze kosten gemaximeerd zijn op 1,5 maal de maximum gedifferentieerde premie die voor deze werkgever zou gelden als hij geen eigenrisicodrager was. Dit is bepaald in het derde lid. Wellicht ten overvloede zij vermeld dat de werkgever maximaal de helft van deze kosten kan verhalen.
Het tweede en vierde lid zijn ongewijzigd overgenomen uit de huidige Regeling Wfsv.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
A.J. de Geus