Instellingsbesluit FIU-Nederland
Regeling van de Minister van Justitie van 13 december 2006, nr. 5457714/06/HW, houdende instelling van FIU- Nederland, voorheen ook bekend als de projectorganisatie Meldpunt Ongebruikelijke Transacties en Bureau ter politiële ondersteuning van de landelijke officier van justitie inzake de Wet MOT (Instellingsbesluit FIU-Nederland)
De Minister van Justitie,
Handelende in overeenstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
Besluit:
Artikel 1
In deze regeling wordt verstaan onder:
a. FIU-Nederland: Financial Intelligence Unit-Nederland, de organisatie van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties en het Bureau ter politiële ondersteuning van de landelijke officier van justitie inzake de Wet melding ongebruikelijke transacties.
b. Klpd: het Korps landelijke politiediensten.
c. Wet MOT: Wet melding ongebruikelijke transacties.
Artikel 2
Er is een FIU-Nederland, dat fungeert als de organisatie van zowel het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties, bedoeld in artikel 2 van de Wet MOT, als het Bureau ter politiële ondersteuning van de landelijke officier van justitie inzake de Wet MOT.
Artikel 3
De regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.
Artikel 4
De regeling wordt aangehaald als: Instellingsbesluit FIU-Nederland.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Den Haag, 13 december 2006.
De Minister van Justitie, E.M.H. Hirsch Ballin.
Toelichting
Met onderhavig Instellingsbesluit krijgt FIU-Nederland een juridische basis. FIU-Nederland stond voorheen ook bekend als de projectorganisatie Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (hierna MOT) en Bureau ter politiële ondersteuning van de landelijke officier van justitie inzake de Wet MOT(hierna BLOM) of kortweg als de projectorganisatie MOT/BLOM.
FIU-Nederland fungeert op tijdelijke projectbasis als de geïntegreerde organisatie van zowel het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties, bedoeld in artikel 2 van de Wet melding ongebruikelijke transacties (hierna Wet MOT), als het Bureau ter politiële ondersteuning van de landelijke officier van justitie inzake de Wet MOT.
Ingevolge artikel 5 van de Wet MOT berust de algemene leiding, de organisatie en het beheer van het MOT bij de Minister van Justitie. De Wet MOT is in 1994 in werking getreden.
Ruim tien jaar later, in mei 2004, is het rapport ‘Uit onverdachte bron’ (ook genoemd het rapport Faber), betreffende de evaluatie van de keten Ongebruikelijke Transacties, aangeboden aan de Tweede Kamer. Eén van de belangrijkste beleidsstandpunten hierin ter versterking van de keten was het voorstel tot integratie van de taken van het MOT en het Bureau ter politiële ondersteuning van de landelijke officier van justitie inzake de wet MOT (hierna: BLOM).
Deze aanbeveling is overgenomen. Na overleg tussen vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie, Financiën, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het openbaar ministerie en het Korps landelijke politiediensten (hierna: Klpd) en diens onderdeel de dienst Nationale Recherche Informatie (hierna: dNRI) is besloten een nieuwe geïntegreerde organisatie MOT/BLOM vooralsnog als afzonderlijke entiteit, kortweg te noemen FIU-Nederland, in projectvorm onder te brengen bij de dNRI, met uitzondering van het FIU.Net Bureau, dat zal worden losgekoppeld van het MOT. Daarmee zou de MOT-informatie in het hart van de informatiegestuurde opsporing terecht komen en zo via het openbaar ministerie (i.c. het functioneel parket) zijn weg naar de korpsen en bijzondere opsporingsdiensten kunnen vinden. De Tweede Kamer is op 27 oktober 2005 hierover geïnformeerd (Tweede Kamer, vergaderjaar 2005–2006, 17 050, nr. 312).
Via verschillende tussenstappen, beschreven in het op 15 september 2005 opgestelde Plan van aanpak Integratie MOT/BLOM, zullen na 2,5 jaar, te rekenen vanaf 1 januari 2006, de Ministers van Justitie, Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een besluit nemen over de definitieve positionering van FIU-Nederland. De Wet MOT zal bij een volgende wijziging worden aangepast aan de gewenste situatie.
Nagenoeg gelijktijdig met onderhavig Instellingsbesluit is de in bovengenoemd Plan van aanpak genoemde Mandaatregeling meldpunt ongebruikelijke transacties opgesteld. Tevens is op 13 oktober 2006 de in het Plan van aanpak voorgenomen Overeenkomst betreffende het beheer en overdracht van de projectorganisatie Meldpunt Ongebruikelijke Transacties/Bureau ter politiële ondersteuning van de landelijk officier van Justitie i.c. Financial Intelligence Unit-Nederland gesloten. FIU-Nederland stond voorheen ook bekend als de projectorganisatie MOT/BLOM.
De Minister van Justitie,
E.M.H. Hirsch Ballin