Wijziging Uitvoeringsregels Wet arbeid vreemdelingen behorende bij het Delegatie- en Uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen

Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 14 september 2006, nr. AM/AMI/06/72629, tot wijziging van de Uitvoeringsregels Wet arbeid vreemdelingen behorende bij het Delegatie- en Uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 8, derde lid, en 22 van de Wet arbeid vreemdelingen;

Besluit:

Artikel I

De Uitvoeringsregels Wet arbeid vreemdelingen behorende bij het Delegatie- en Uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen1 worden als volgt gewijzigd:

Paragraaf 19a komt te luiden:

19a

Werving van arbeidsaanbod uit de nieuwe lidstaten van de EU

Ter invulling van de tweede fase van het overgangsregime voor het vrij verkeer van werknemers met de nieuwe lidstaten van de Europese Unie, zoals neergelegd in de Toetredingsverdragen tussen de EU en haar lidstaten enerzijds en de lidstaten die per 1 mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden anderzijds, kan zonder toets aan artikel 8, eerste lid, onder a en b, van de Wet arbeid vreemdelingen een tewerkstellingsvergunning worden verleend, wanneer de aanvraag betrekking heeft op de tewerkstelling van een vreemdeling met de nationaliteit van Estland, Hongarije, Polen, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije of Tsjechië, die te werk wordt gesteld in een van de volgende sectoren, bedoeld in artikel 5.1 van de Regeling Wfsv:

1. Agrarisch bedrijf

8. Groothandel in hout, zagerijen, schaverijen en houtbereidingsindustrie

10. Metaalindustrie

12. Metaal- en technische bedrijfstakken

13. Bakkerijen

15. Slagersbedrijven

16. Slagers overig

17. Detailhandel en ambachten

19. Grootwinkelbedrijf

22. Binnenscheepvaart

33. Horeca algemeen

35. Gezondheid, geestelijke en maatschappelijke belangen

41. Groothandel I

42. Groothandel II

44. Zakelijke dienstverlening II

59. Mortelbedrijf

61. Overheid, onderwijs en wetenschappen

62. Overheid, rijk, politie, rechterlijke macht

64. Overheid, provincies, gemeenten en waterschappen

65. Overheid, openbare nutsbedrijven

66. Overheid, overige instellingen

69. Telecommunicatie

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 14 september 2006.
De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H.A.L. van Hoof.

Toelichting

In de Toetredingsverdragen van de Europese Unie en de 15 lidstaten enerzijds en de nieuwe EU-lidstaten, die per 1 mei 2004 zijn toegetreden anderzijds, is een overgangsregime met betrekking tot het vrij verkeer van werknemers opgenomen. Dit overgangsregime houdt in dat EU-lidstaten tot uiterlijk 1 mei 2011 de bepalingen met betrekking tot het vrij verkeer van werknemers niet behoeven toe te passen.

Als invulling van de tweede fase in het overgangsregime (van 1 mei 2006 tot 1 mei 2009) zal Nederland voorlopig de tewerkstellingsvergunningsplicht voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten van Midden- en Oost-Europa handhaven. Om toe te groeien naar een volledig vrij verkeer van werknemers zullen echter stapsgewijs sectoren worden vrijgesteld van de arbeidsmarkttoets. Werkgevers die werknemers uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie willen te werk stellen, behoeven in het kader van de aanvraag van een tewerkstellingsvergunning hun vacature niet meer te melden bij CWI. De in artikel 8, eerste lid, onder a en b, van de Wet arbeid vreemdelingen vervatte weigeringsgronden zijn in dezen niet langer van toepassing. Deze wijziging betreft een uitbreiding van het aantal sectoren waarvoor de arbeidsmarkttoets en daarmee de vacaturemelding vervalt. De aanwijzing van sectoren is gebaseerd op de sectorindeling, die is opgenomen in artikel 5.1 van de Regeling Wfsv.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.A.L. van Hoof

  • 1

    Stcrt. 1995, 168; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 31 mei 2006 (Stcrt. 104).

Naar boven