Regeling C2000 en GMS

Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 8 september 2006, nr. 2006-0000249708, DGV/POL/BJZ

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

In overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelet op artikel 48, eerste lid, van de Politiewet 1993;

Besluit:

Artikel 1

1. De politie en de Koninklijke marechaussee maken gebruik van de informatie- en communicatievoorzieningen C2000 en het Gemeenschappelijk Meldkamer Systeem (GMS).

2. Politie Nederland draagt zorg voor het tactische en operationele beheer van de in het eerste lid bedoelde voorzieningen.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2006.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling C2000 en GMS.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W. Remkes.

Toelichting

Artikel 48, eerste lid, van de Politiewet 1993 biedt een grondslag voor het stellen van regels over de informatie- en communicatievoorzieningen van de politie en het gebruik daarvan. Deze regels kunnen mede worden gegeven ten aanzien van de Koninklijke marechaussee, voor zover ze van belang zijn voor de uitvoering van de politietaken door de Koninklijke marechaussee, genoemd in artikel 6 van de Politiewet 1993.

In de onderhavige regeling wordt het gebruik door de politie en de Koninklijke marechaussee van de informatie- en communicatievoorzieningen C2000 en het Gemeenschappelijk Meldkamer Systeem (GMS) voorgeschreven. Daarbij wordt het beheer van die voorzieningen opgedragen aan de publiekrechtelijke rechtspersoon Politie Nederland, bedoeld in artikel 2.1 van de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (Stcrt. 2006, 129). Met genoemde voorzieningen kan een optimale uitwisseling van informatie worden bereikt tussen de politie en andere hulpverlenende instanties, zowel voor de dagelijkse bedrijfsvoering van de betrokken diensten als in opgeschaalde situaties. Het communicatiesysteem C2000 is bedoeld om regionale en landelijke communicatie mogelijk te maken tussen politie-eenheden en eenheden van andere hulpverleningsinstanties, zoals de brandweer en de Regionale Ambulance Voorzieningen en Centrale Posten Ambulancevervoer (RAV/CPA ambulancediensten) met de achterliggende meldkamer. Het gaat daarbij om een infrastructuur van vast opgestelde zendontvangers, schakelcentrales, apparatuurruimten, vaste verbindingen, netwerkbeheersystemen en overige daarmee technisch samenhangende componenten, waarmee wordt voorzien in de mobiele communicatie van de gebruikers. GMS was aanvankelijk bedoeld om incidenten te registreren en tevens om – gegeven het soort incident en de locatie – de wenselijke inzet van eenheden aan de centralisten te presenteren. Uit praktische overwegingen is GMS in de loop van de tijd daarnaast bedieningsmogelijkheden van C2000 in zich gaan bergen. Hierdoor is sprake van een grote verknooptheid van C2000 en GMS. Beide systemen kunnen niet los van elkaar beheerd worden.

Na een aanloopperiode zijn de systemen C2000 en GMS thans volledig operationeel; met deze regeling wordt de bestaande praktijk bevestigd. C2000 wordt behalve door de politie en de Koninklijke marechaussee tevens gebruikt door de brandweer, de RAV/CPA ambulancediensten, de door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangewezen inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de zogenaamde gelieerden. Gelieerden zijn organisaties, al dan niet werkzaam in het publieke domein, die in het kader van hun taakuitoefening nauw samenwerken met eerder genoemde hulpdiensten. Voorbeelden van gelieerden zijn de bedrijfsbrandweren. GMS wordt gebruikt in de meldkamers van de politie en de Koninklijke marechaussee en van de brandweer en RAV/CPA ambulancediensten.

Het is essentieel dat C2000 en GMS onder alle omstandigheden blijven functioneren. Ze zijn daarom aangemerkt als vitale systemen. Het betreft geïntegreerde, multidisciplinaire voorzieningen die, behalve voor de politiekorpsen en de Koninklijke marechaussee, voor de gehele veiligheidsketen van groot belang zijn. De Staat is eigenaar van C2000 en GMS en voerde tot voor kort het operationele beheer (de feitelijke werkzaamheden) en het tactische (planmatige) beheer ervan uit met behulp van de Organisatie Informatie- en communicatietechnologie OOV: het agentschap ITO van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De taken van het ITO zijn per 1 augustus 2006 overgenomen door Politie Nederland. Deze rechtspersoon is opgericht bij de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland, een samenwerkingsverband van politiekorpsen op basis van de artikelen 47 en 47a van de Politiewet 1993.

Gelet op het hierboven aangehaalde vitale en publieke belang van C2000 en GMS, zal het tactische en operationele beheer van deze systemen publiekrechtelijk binnen Politie Nederland gewaarborgd blijven. Dit wordt met artikel 1, tweede lid, van deze regeling tot uitdrukking gebracht. In beheersovereenkomsten tussen de Staat en Politie Nederland zullen nadere afspraken over de uitvoering van het beheer worden vastgelegd. Het uitvoeren van het operationele en tactische beheer van C2000 en GMS past binnen de taken van Politie Nederland zoals omschreven in de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal de uitvoering van deze taak door Politie Nederland regelmatig evalueren.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.W. Remkes

Naar boven